EN facebook

Az ICCROM Our Collections Matter képzése a múzeumi fenntarthatóságról

MŰHELY

2022-05-24 20:00

2022 májusában indult el az ICCROM Our Collections Matter képzése, amelyre az egész világból vártak jelentkezőket, kifejezetten közgyűjteményi intézményekből: múzeumokból, könyvtárakból, levéltárakból egyaránt. A képzés célja, hogy a résztvevők a fenntartható fejlődésről, a fenntartható fejlődési célok (FFC) múzeumi hasznosítási lehetőségeiről, tanulva saját intézményükben is hozzájárulhassanak a célok megvalósításához, akár csak egy kis területen is.


A résztvevőknek a saját intézményi sajátosságaikat figyelembe véve kell egy projektet tervezniük, melyet a program időtartama alatt visznek végbe. A képzés során két havonta találkoznak a mentorokkal és az online meeting kereteiben tanulnak egymástól és a képzés szervezőitől, megosztják tapasztalataikat, felteszik kérdéseiket és megvitatják a projektjeik haladását.

 

A képzés szervezői Henry McGhie, a Curating Tomorrow alapítója,múzeumi tanácsadó, a klímavédelem és a kulturális örökség kapcsolatával foglalkozó szakember, illetve az ICCROM részéről José Luiz Pederzoli Jr. és Hilary Wight.


A résztvevők szerte a világból, rendkívül különböző hátterű intézményekből érkeztek:


• Arts Centre Melbourne (Melbourne-i Művészeti Központ), Ausztrália
• Bangsamoro Múzeum, Fülöp-szigetek
• Center for the Development of Museums, Heritage and Culture (MuZEHLab) (Múzeumok, Örökség és Kultúra Fejlesztési Központja), Albánia
• City Gallery of Bratislava (Pozsonyi Városi Galéria) Szlovákia
• Directorate General of Antiquities and Museums (Antikvitás és Múzeumok Főigazgatósága), Szíria
• Lamu Museums, National Museums of Kenya (Lamu Múzeum, Kenyai Nemzeti Múzeumok), Kenya
• Latvian Museum of Photography (Lett Fotográfiai Múzeum), Lettország
• Museo de Isarog - PartidoState University (Partido Állami Egyetem Múzeuma, Isarog Múzeum), Fülöp-szigetek
• Néprajzi Múzeum, Magyarország
• National Library of Greece (Görög Nemzeti Könyvtár), Görögország
• National Museums of World Culture (A Világ Kultúráinak Nemzeti Múzeumai), Svédország
• The Ojārs Vācietis Museum, Association of Memorial Museums (Ojārs Vācieti Múzeum, Emlékmúzeumok Egyesülete), Lettország
• The Palestinian Museum (Palesztin Múzeum), Palesztina
• South African National Parks (Dél-afrikai Nemzeti Parkok), Dél-afrikai Köztársaság
• Uganda National Museum (Ugandai Nemzeti Múzeum), Uganda


A képzésre Magyarországról a Néprajzi Múzeumot képviselve csatlakozott az EthnoEco munkacsoportja, mely azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy a Néprajzi Múzeum tevékenységeit környezettudatos szemlélet szerint segítse elvi és gyakorlati megvalósítások szintjén (bemutatkozásuk korábban a Néprajzi Múzeum facebook oldalán jelent meg).

 

forrás: iccrom.org


A képzés első alkalmát május 3-án tartották meg, melyen a szervezők összefoglalták a képzés menetét, illetve bemutatkoztak egymásnak a résztvevők. Röviden beszámoltak intézményükről, munkakörükről, és arról, hogy a fenntartható fejlődési célok elérésében milyen lépéseket tettek eddig, és mely területeken látják a legnagyobb kihívásokat intézményükben. A következő alkalomra a résztvevők feladata, hogy meghatározzak, mely területen szeretnének változást elérni, és azokat a fenntartható fejlődési célokat kitűzni, amelyek eléréséért a következő fél évben dolgozni szeretnének.

 

A tervek kidolgozásához és megvalósításához a szervezők megosztották az Our Collections Matter Toolkit oldalt, mely összegzi a fenntartható fejlődési célokat, és a célok eléréséhez használható eszközöket, iránymutatásokat kínál. Már a bemutatkozásokban és később az utánuk kialakult beszélgetésen sokféle kihívást, kérdést fogalmaztak meg a résztvevők: egyrészt a részvételiség, a helyi közösségnek a gyűjtemény működésébe való bevonása, a repatriáció témája, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és a költözés során felhalmozódó hulladék újrafelhasználásának kérdései egyaránt felmerültek.

 

Az első megbeszélésen is megmutatkozott az, hogy milyen hasonló kihívásokkal szembesülnek intézményükben a múzeumok dolgozói, illetve többen is jelezték, hogy a hatalmas kihívásoknak tűnőproblémák megoldását nagyon kicsiben és konkrét feladatok kitűzésével érdemes kezdeni. A következő, második alkalmon már az első, megfogalmazott konkrét feladatok felvázolásával és megvitatásával fogják folytatni a résztvevők az ICCROM Our Collections Matter képzését.

 

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uUGWPKN_oU8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

képzés, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság
2021-10-17 18:00
külföld, #muzeumokajovoert, műhely, örökségvédelem, természet
2021-04-20 20:00
felhívás, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, természet
2020-10-30 07:00