EN facebook

Az év múzeuma 2022 díj esélyese: a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

AÉM 2022

2022-05-18 19:00

AZ ÉV MÚZEUMA 2022 díjat május 21-én, a Múzeumok Majálisán adják át a Múzeumkertben. Az elismerést a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület évente ítéli egy-egy kiemelkedő teljesítményt felmutató intézménynek. Idén két kategóriában 9 jelölt verseng: heten a kismúzeumok, ketten pedig a nagy múzeumok ütközetében mérettetik meg magukat. A díjkiosztó ünnepség előtti pár hétben ismerjük meg őket részletesebben az alábbi cikksorozatban és szurkoljunk nekik együtt.

Következzen most a nagy múzeumok kategóriájából a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum!

 

Az 1966-ban alapított, országos gyűjtőkörű Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2005 nyaráig a budai várnegyedben működött az egykori Fortuna fogadó patinás épületében (ma Szent György Fogadó). 2006 szeptemberétől 2011 júniusáig a volt Kereskedelmi Bank (ma Belügyminisztérium) épületében kapott helyet, mely az V. kerületben áll, a Szent István Bazilika mellett. Az intézmény 2011 őszén költözött mai helyére a régi Óbuda központjába, Krudy Gyula egykori házába, utolsó otthonába, a Korona tér 1. szám alatti épületegyüttesbe.

 

Az intézmény gyűjtőköre különleges tematikát ölel fel: a hazai és nemzetközi kereskedelem, a vendéglátóipar, a turizmus és idegenforgalom, valamint zászló és játék történetének kulturális és szellemi örökségére terjed ki.

 

Megújulás:

Az elmúlt három évben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum életében is több komoly változás történt. A pandémiás időszak okozta nehézségek, és a munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatásra való áttérés mellett 15 év után igazgatóváltásra is sor került. Utóbbi nyomán 2021-2022-ben megújították az intézmény szervezeti és működési szabályzatát, figyelmet fordítva arra, hogy olyan struktúrát hozzanak létre, amely átláthatóbbá és egyértelműbbé teszi a különböző felelősségi köröket és folyamatokat.

A múzeum épületei is megújultak, infrastrukturális fejlesztésekre és épületjavítási-állagmegóvási munkálatokra került sor mind a múzeum központi épületéhez csatlakozó fészer, mind a Tétényi úti raktár esetében. A Korona téri épület fészerének raktárrá alakítása, és a Tétényi úti raktár fejlesztése elengedhetetlen volt a múzeum gyűjteményének rohamos gyarapodása miatt.

A 2021-es évben megtörtént a múzeumkert közösségi rehabilitációja is, amelyben az intézmény munkaközösségének több mint fele részt vett. Az eredmény egy a látogatók által is használható tér lett, kihelyezett cégérekkel, hirdetőoszloppal, valamint a Corvin Áruház felújítása során a múzeumba került kirakati táblákkal. Mindezeken túl az „élő kert” élményével is gazdagodhatnak az ide betérők a madáretetőknek, rovarhoteleknek, méhlegelőknek, szikla- és fűszerkerteknek köszönhetően.

 

 A múzeum megújult kertje. Fotó: Nagy Géza

 

Gyűjteménymenedzsment:

 A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az elmúlt három évben több új gyűjteményegyüttessel gyarapította az intézmény műtárgyállományát. 2019-ben Gönczi Gebhardt Tibor plakáthagyatékát vásárolták meg, amellyel az intézmény grafikai anyagát gyarapították. 2020 decembere óta gazdagítja a múzeumot Karlócai Mariann óvodapedagógus játékgyűjteménye, mely a 20. század első felének összes játéktípusát tartalmazza. A Zászlómúzeum 2021-es felszámolását követően annak Balogh László által összegyűjtött anyaga, valamint a bezárt intézmény levelezése, képi- és írásos dokumentumai is a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum falai között találtak új otthonra.

A múzeum gyűjteményezésének egy új vonulatát a pandémia következtében átalakult vendéglátóipari színtér generálta: számos illusztris hely zárt be 2021-ben. Az egyik ilyen bezárásra ítélt intézmény a nagy múltú budai vendéglátóhely, a Márványmenyasszony volt. A múzeum célgyűjtésének előterébe került, hogy az ilyen vendéglátóhelyek még menthető értékeit megmentsék, és az épületek mögött megbúvó történeteket felfedezzék. E mellett a még működő intézmények üzletportáljait és a boltok belső berendezéseit lehetőleg a helyükön őrizzék és védjék meg. 

 

 Video egy értékmentésről: A Corvin Áruház kirakatüvegeinek új otthona. Forrás: MKVM youtube csatornája

 

 

Hozzáférés és ismeretátadás:

Az elmúlt három év során évente kb. 10 kiállítást rendeznek, melyek új vagy eddig be nem mutatott gyűjteményi egységeket dolgoznak fel. Számos időszaki kiállításukból utazó kiállítás is születik: 2022 áprilisa folyamán Székelyudvarhelyen nyílik meg az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című kiállítás, a nyár elejétől pedig a horvátországi Rijekában lesz megtekinthető a Fiume – Kapu a nagyvilágra című tárlat.

A múzeum az állandó kiállítások mellett öt korábbi, már nem látogatható időszaki kiállításának virtuális változatát is elkészítette különböző digitális megoldások segítségével - a fent említett két kiállítást is beleértve. 2021 végén pedig pályázat forrásból valósították meg az egyik leghíresebb magyarországi cukrász, Gerbeaud Emilt történetét bemutató Édes Birodalom – Történetek a Gebeaud-házból című szintén virtuális kiállítást. Első sorban a vendéglátó- és turisztika szakos diákoknak szánták, de bárki számára izgalmas és tartalmas kirándulás a híres cukrász világába.

 

 

Az Édes Birodalom – Történetek a Gebeaud-házból virtuális kiállítás címlapja. Kép forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a kollégák szoros együttműködésével létrehozta a múzeum weboldalán önálló menüpont alatt a digitális múzeumát. Itt egy helyre gyűjtve található meg az intézmény online anyaga: blogbejegyzések olvashatók, böngészni lehet a műtárgyak és kiadványok között, innen is elérhetőek a virtuális kiállítások, valamint a digitális múzeumpedagógiai anyagok.

Ezek az oktatási segédanyagok a digitális múzeumpedagógia almenüpont alatt érhetők el. Részben a felső tagozatos általános iskolás, és főként a középiskolás korosztálynak nyújtanak segítséget az anyagok. Az itt található kisfilmek és játékok úgy vannak csoportosítva, hogy együtt egy „digitális foglalkozást” alkossanak.

 

Társadalmi felelősségvállalás:

 A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2007 óta fogad önkénteseket, azóta mintegy 20-30 fő támogatja a szakmai és ismeretátadási munkát. Az elmúlt időszakban a intézmény önkéntes programját a közösségfejlesztés szempontjait figyelembe véve megújították. Többek között megújult az önkéntes stratégia, 2021-ben sor került egy képzésre elkészült egy online Önkéntes képzési csomag az új önkéntesek hatékony bevonásra.

2015-ben a Magyar Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójához is csatlakoztak. Ennek keretében már 8 éve működnek logisztikai partnerként, cipősdoboz gyűjtőpontként az adventi időszakban.

Nagy hangsúlyt kap tevékenységükben a fenntarthatóság, és annak bemutatása. A honlapon létrehoztak egy fenntarthatósági gyűjtőoldalt, ahol helyet kaptak a különböző világnapokhoz, felhívásokhoz készített kvízek, játékok, videók. A „zöld tevékenységekről” az önkéntesek is kapnak információt hírlevél formájában. Néhány éve a szelektív hulladékgyűjtést is bevezették, idén pedig az elavult világítóeszközöket lecserélték energiatakarékos lámpatestekre. A múzeum kertjének rovar- és madárbarát kialakítását is a fenntarthatósági tevékenység részeként említhetjük.


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy különleges összefogásnak is tagja lett az elmúlt években: 2020 augusztusában a III. kerületi kulturális helyszínek együttműködésének köszönhetően megszületett egy a Múzeumok Éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvény, az Óbudai KultÉj. Az esemény sikerességét mutatja, hogy 2021-ben is megrendezték.

 

interjú, Perspektívák
2021-10-24 10:00
emlékezet, ipari örökség, kiállítás, látogató, örökségvédelem, történelem
2021-05-24 10:00
állományvédelem, bővítés, gyűjtemény, műhely, téma
2021-07-03 16:00