EN facebook

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadja be a Zászlómúzeumot

BŐVÜLÉS

2021-07-03 16:00

Megmenekül a Zászlómúzeum: a józsefvárosi önkormányzat által idén bezárt gyűjtemény anyagát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadja be - jelentette be 2021. június 1-jén Budapesten Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

 

Fekete Péter elmondta, hogy januárban kapta meg azt a segélykérő levelet, amely arról szólt, hogy egy harminc éves múlttal rendelkező múzeumot bezárna az ellenzéki vezetésű VIII. kerületi önkormányzat. Nem hagyhattunk egy múzeumot bezárni, nem történhetett meg, hogy ez a harminc éves munka az enyészeté legyen - jelentette ki.


Gyorsan keresni kezdték tehát a megfelelő helyet a hosszú évtizedek gyűjtőmunkájával felhalmozott kincseknek. A munka sikerrel járt, a Zászlómúzeum anyaga az MKVM-be került, ahol szakértő kezek gondoskodnak róla - tette hozzá.


Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Józsefváros korábbi polgármestere köszönetet mondott az MKVM vezetésének, hiszen nem szokványos, hogy egy intézmény a saját feladatai mellé újabbakat is vállaljon.


Hatezer zászlót őriz ez a múzeum, országok, tartományok, települések mellett olyan közösségek zászlóit is, amelyekről a látogatók jelentős része nem is hallott - méltatta a költözésre kényszerült gyűjteményt Kocsis Máté. Mint hozzáfűzte, a Zászlómúzeum fenntartása évi 8-9 millió forintjába került az önkormányzatnak.


Török Róbert, az MKVM igazgatója tájkoztatott, hogy rövidesen megkezdik a Zászlómúzeum anyagának leltározását és tudományos feldolgozását, ezt követően a gyűjtemény darabjait időszaki kiállításaikon és egyéb felületeken mutatják be a közönségnek.


A Zászlómúzeumot Balogh László alapította, aki 1983-ban kezdte el gyűjteni a világ országainak, közigazgatási egységeinek zászlóit és címereit. A múzeum a bezárásig a József körút és a Nap utca sarkán működött az önkormányzat támogatásával.

 

 

Borítókép forrása: kultura.hu