EN facebook

Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-10-15 10:30

Holnap 18 órától várnak minden divattörténet iránt érdeklődőt a budapesti Kiscelli Múzeumba, ahol a témával foglalkozó Divat, kultúra, történelem. Divattörténeti tanulmányok című kötet bemutatójára kerül sor. Az Eötvös Kiadónál idén megjelent új – sorban a második – tanulmánykötet a divat történetének különböző aspektusait dolgozza fel. A könyvet számos színes kép mellett a Kiscelli Múzeum textilgyűjteményének értékes darabjai illusztrálják. A szerzők a múzeumi és tudományos élet kiváló kutatói, mindenekelőtt F. Dózsa Katalin, akinek ebben a kötetben olvasható az utolsó tanulmánya.  

 

A Design Hét idejére az illusztrációként használt eredeti ruhadarabokat – 19-20. századi ruhákat, kiegészítőket – kihpzzák a raktárból, így az érdeklődők minden részletüket megcsodálhatják.

 

DIVAT, KULTÚRA, TÖRTÉNELEM

Divattörténeti tanulmányok
F. Dózsa Katalin – Szatmári Judit Anna – Szentesi Réka (szerk.)

ELTE Eötvös Kiadó, Budapest 2018, 280 oldal

 

A divat jelenségét sokan próbálták már definiálni, maradéktalanul azonban senkinek sem sikerült, mert maga a divat fogalma is állandóan módosul. A viselet egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy maga is információ, amely egy az aktuális gazdasági és politikai helyzet hatására változó folyamat során követendő példává lesz. A divatjelenségek dinamikájában tehát nem az a leglényegesebb mozzanat, hogy egy új forma megjelenik, hanem hogy ez az új forma elterjedtté válik-e, és milyen számban akadnak követői. A divattárgyak azáltal is jelentésesek és informatívak lehetnek, hogy külseje alapján képesek egy egyént az adott társadalomban elhelyezni, mi több tükröződései annak, hogy viselőjük miként határozza meg önmagát.

 

 

A modern viselettörténet-tudomány ebben a szellemben foglalkozik a változó divatjelenségekkel. A témáról Divat, egyén, társadalom címmel 2016-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiadásában és az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában már megjelent egy tanulmánykötet. Jelen könyv az ekkor megkezdett utat folytatja, a divat fogalmát, kialakulásának, elterjedésének okait járja körül, szoros összefüggésben az adott kor kultúrájával és történelmi eseményeivel.

 

A kötet, értekezéseinek szövedékébe fűzve, ízelitőt ad a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának Textilgyűjteményéből, szerkesztői ugyanis rendkívül fontosnak tartották, hogy a divat történetének alakulását a megidézett korszakokra jellemző műtárgyak képes anyaga által is illusztrálják.

 

Tartalomjegyzék

  • Szentesi Réka: A divattörténeti kutatások elméleti háttere
  • F. Dózsa Katalin: A divatlap születése és alakulása a 18. század végétől 1830-ig
  • Ságvári György: Milleniumra magyar ruhát!
  • Szatmári Judit Anna: A Worth divatszalon és az általa meghatározott divatterjesztési rendszer magyarországi recepciója
  • Mészáros Zsolt: Az elegancia nemei. A francia Vogue és a Monsieur első évfolyamáról (1920)
  • Simonovics Ildikó: A szocialista konfekcióipar fellegvára: a Ruhaipari Tervező Vállalat
  • Antalóczy Tímea - Pörczi Zsuzsanna: A redő szerepének értelmezési lehetőségei a 20-21. századi divattörténetben
  • Szatmári Judit Anna: A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának Textilgyűjteménye

 

Esemény elérhető itt.

Helyszín: Kiscelli Múzeumban (1037 Bp.; Kiscelli utca 108.)

 

design, díj, programajánló
2017-10-08 18:00
design, kiállítás, kortárs
2017-07-26 15:54