EN facebook

Az év múzeuma 2020 díj esélyese: az Ózdi Muzeális Gyűjtemény

ÉM 2020

2020-09-27 12:00

Múzeumi ReStart megnyitó ünnepségen, 2020. október 9-én adják át Az év múzeuma díjat. A díjat idén két kategóriában adja ki a Pulszky Társaság. Az 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók. A „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhetnek, a „kis múzeumok” versenyében a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepelnek. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezendő díjátadót a pandémia miatt csak online követhetjük, azonban ne hagyjuk ki az izgalmasnak ígérkező rendezvényt, hiszen az utolsó pillanatokig titkos, mely intézmények viszik haza az idei elismeréseket.

Szurkoljunk a „kis múzeumok” kategóriában az Ózdi Muzeális Gyűjteménynek!

 

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon az 1971-ben létrehozott Gyártörténeti bemutatóhely 1994-re városi múzeummá nőtte ki magát. A település múltja egyre hangsúlyosabban jelent meg az intézmény kiállításain, így ez a kutatási terület mára fontos pillére a gyűjteménynek. Emellett az üzemtörténet szintén egy sajátosan kitüntetett tematika, hiszen Ózd ipari szerepe megkerülhetetlen. A gyűjtemény az 1896-ben épült volt Gyári Iskola épületében tekinthető meg.

 


A gyári életmódot, mindennapokat megidéző állandó kiállítás

 

Gyártörténeti állandó kiállítás

 

A múzeumhoz tartozik egy szabadtéri kiállítóhely az ózdi szakmunkásképző iskola udvarán, ahol a gyári munkához, vasgyártáshoz kapcsolódó szállítójárművek, ipari gépek kiállítása található.

 

Ózd az Európai Vaskultúra Útja magyarországi állomásainak egyike, a városi múzeum kiemelt jelentőségű technikatörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. Az egykor dicső kohászat és vasgyártás az 1990-es évek végére leépült, a történeti és technikai emlékeit az Ózdi Muzeális Gyűjtemény őrzi.

 

 

A múzeumbaráti körtől a városi múzeumig

 

Helyi magángyűjtők 1962-ben elhatározták, hogy összefognak annak érdekében, hogy egy állandó jellegű kiállítás születhessen a városban. Közös régészeti, településtörténeti, néprajzi és az üzemtörténeti kutatásba kezdtek, hogy megvalósulhasson a tárlat. Fontos mérföldkőként 1962. november 9-én 21 fő egyhangú nyilatkozatával a Városi Tanács tanácstermében megalakult a „Megyei Múzeumok Baráti Köre ózdi csoportja”.

 

Bucakemence az Ózdi Muzeális Gyűjteményből

 

A Honismereti Kör üzemtörténeti csoportja Dobosy László, Vass Tibor, Veszelovszky Viktor és Czakó Gyula tevékenysége eredményeként elérte elsődleges célját, az állandó üzemtörténeti kiállítás létrehozását. 1971. augusztus 19-én nyitották meg az Ózdi Kohászati Üzemek állandó jellegű gyártörténeti bemutatóhelyét.


A különböző muzeológiai kutatások, gyűjtések összeolvadásával 1994-től már Városi Múzeum néven működik az ózdi intézmény, amelyben egyre központibb szerepet kapnak a településtörténeti vonatkozások. 2007. július 1-jétől a városi önkormányzat döntésének értelmében Ózdi Művelődési Intézmények néven létrehozott új intézmény egységeiként végezte tovább munkáját a Városi Művelődési Központ, a Városi Könyvtár és a Városi Múzeum. Szakmai önállóságukat megőrizték ugyan, de a múzeum csak a 2016-os újranyitását követően tudott teljesen újjászületni.

 

 

Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Emlékpark - Aktivizálódás az újranyitás után


A 2016. júliusi megnyitásra - egy pályázati projektnek köszönhetően, amely felölelte a városi múzeum gyűjteményének megőrzését, illetve a volt gyári iparterületen az örökségvédett csarnokok között egy szabadtéri kiállítás megépítését - az Ózdi Muzeális Gyűjtemény Gyártörténeti Emlékparkkal egészült ki.

 

 

 

 

Az intézmény számára világossá vált, hogy új kihívásoknak kell megfelelnie, ha ki akarja építeni közönségét. Figyelembe kell vennie a közvetlen környezetét, a hátrányos helyzetű régióból adódó nehézségeket, lehetőségeket. Így lehet elérni azt, hogy Ózd városának és vonzáskörzetének tartalmas programokat tudjon nyújtani, a látogatók visszatérjenek, és az ország más részeiről is ellátogassanak ide.

 

Átfogó koncepcióval, sokrétű tevékenységre volt szükség, melynek zászlóshajója olyan múzeumpedagógiai programok kidolgozása lett, melyek szorosan kötődnek gyűjteményi tematikákhoz. Elsődleges témák a gyártörténet és a helytörténet maradtak.

 

2018-ban került ki minden ózdi oktatási intézménybe az Ózdi Muzeális Gyűjtemény Múzeumpedagógiai Programfüzete.

A foglalkozásokra egyre nagyobb létszámban tartanak igényt az iskolák és óvodák. Kialakításra került egy Múzeumpedagógia terem és a múzeum minden évben szervez Múzeumpedagógiai tábort is, amely folyamatosan teltházzal fut.

 

Az intézményi programok az kiállításokon túl az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások, ünnepekhez, jeles eseményekhez kapcsolódó előadások, szabadtéri gyermekprogramok (vizes játszótér, henger-játék, régész homokozó), kreatív kézműves foglalkozások.

 

Klubszerű programok; filmklub az Ózdi Muzeális Gyűjtemény videótárából, Múzeum & Music zenei klub, Múltidéző klub havi rendszerességgel (meghívott előadókkal).

 

Egyéb tematikus események, mint Munkáséletmód programsorozat, Sporttörténet programsorozat, Múzeum ART + kiállítás sorozat.

 

Szintén pályázatok segítségével több kiállítási egység felújítására nyílt lehetőség, modelleket, maketteket sikerült újra működőképessé tenni, műtárgyvédelmi és állagmegóvási szempontból felújítani.

 

 

Az év múzeuma, műhely, Pulszky Társaság
2020-03-02 14:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-21 20:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2020-09-23 07:00