EN facebook

Az év kiállítása 2023 díj esélyese: a soproni Múzeumnegyed

AÉK23

2023-11-11 20:00

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2023 díjat november 14-én adják át a BTM Vármúzeumában. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította a címet, mellyel évről-évre muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Idén két kategóriában folyik a megmérettetés, 10 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások pályáznak az elismerésre. Virtuális kiállítás kategóriában nem érkezett olyan pályázat, amelyet a bizottság jelöltségre javasolt. A 16 jelölt már csak arra vár, hogy a díjátadón fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

Lássuk most a 10 millió forint feletti bekerülési költségű kategóriából a soproni Múzeumnegyed. A Soproni Múzeum kiállításainak tartalmáról, szemléletmódjáról, látványáról Orosz Péter perspektíváján kaphatunk képet.

 

A soproni Múzeumegyed 2023-ban nyitotta meg kapuit számos új és régi kiállítással a város központjában. A négy gyönyörűen felújított és funkciójában újjászületett műemléképület, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház, a Storno-ház és az ikonikus Tűztorony a Fő tér felől látogatható, a Tábornok-ház modern megjelenésű fedett belső udvarának fogadóteréből. Innen indulva fedezhetik fel az érdeklődők Sopron múltját, történelmi szerepét nem csak az országra vetített összefüggésekben, hanem európai viszonylatban is.

 

 

 

Az épületek és ily módon a kiállítások is összekapcsolódnak egy teljes és változatos kulturális élményt nyújtva a Szent Korona történetének soproni vonatkozását körbejáró tárlattól kezdve a 17-19. századi polgári lakáskultúrát bemutató kiállításon át egészen a múzeumi raktározás gyakorlatába betekintést nyújtó „Iparművészeti Látványtárig”.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pulszky Társaság (@pulszkytarsasag)

 

A hatalmas alapterületen bemutatott számos új és régi kiállításban a tájékozódást és a tematikus tartalmi útmutatást a színvonalas egységes arculat és egy letölthető visualguide biztosítja. Az újra látogatható terek közül különleges élményt nyújt a fényfestéssel és interaktív eszközökkel felvértezett középkori „Lakótorony”, mely a legnépszerűbb múzeumpedagógiai foglalkozás részeként vagy akár ingyenesen, egyedileg is megtekinthető.

 

 

Orosz Péter

restaurátor és állományvédelmi csoportvezető, Néprajzi Múzeum