EN facebook

Az év kiállítása 2021 díj esélyese: Soproni Múzeum, Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című kiállítása

AÉK 2021

2021-10-19 18:00

A Pulszky Társaság 2010-ben alapította AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA díjat, amellyel a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Újdonság, hogy idén három kategóriában folyik a megmérettetés, 4 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki és virtuális kiállítások pályázhattak az elismerésre. A 11 jelölt már csak arra vár, hogy a 2021. október 25-ei díjátadón a Petőfi Irodalmi Múzeumban fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

 

Lássuk most a Soproni Múzeum, Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című kiállítását!

 

A Lenck-villa, egy nagypolgári villaépület ad otthont a Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című új állandó néprajzi kiállításnak, amely arról mesél, hol és hogyan találkozik össze a kézművesmester és a városi polgár életvilága. A kiállítás címében is hordozza ezt a kettősséget, amely tartalmilag újszerűvé teszi. A Soproni Múzeum gazdag gyűjteménye párhuzamosan válik megismerhetővé azzal a polgári közeggel, amely a saját korában is kontextust teremtett számára. A múzeum néprajzi gyűjteményének több mint ezer bemutatott műtárgya, a kézműves műhelyek világa elevenedik meg, régi mesterségek kelnek életre.

 

 

A helyszín 

 

A Lenck-villa nevét építtetőjéről, Lenck Emil soproni nagykereskedőről kapta, aki 1890-ben rendelte meg új otthonának terveit. A Deák téri kertben két év alatt felépített, historizáló villaépületet később Sopron vármegye és Sopron szabad királyi város Régészeti Társulata vásárolta meg kultúrpalota céljára, az első kiállítás 1913-ban nyílt meg. A Soproni Múzeumhoz tartozó épület legutóbbi felújítása 2020-ban új állandó kiállítás megnyitásával zárult.

 

Parkja a város kedvelt találkozási pontja, kerítése mellett szabadtéri kiállítás keretében tekinthetőek meg az evangélikus temető több évszázados síremlékei. A Soproni Múzeum nagy figyelemmel fordul a környezettudatos megoldások felé, ezért méhlegelő és rovarszálloda kialakítása mellett a park elnyerte a Madárbarát Kert címet is.

 

 

A kiállítás

 

A tárlat sajáttossága, hogy olyan konkrét cselekménye, kontextusa van – egy a kor illemét, öltözködési, étkezési és viselkedési szokásait megidéző esküvő –, amibe a tartalom beágyazódva egyedi módon kelti életre azt. A látogató a villát benépesítő nagypolgári család és személyzetük lázasan készülődésébe csöppen, akik lányuk, Liza esküvőjére járják a műhelyeket, hogy minden készen álljon a nagy napra.

 

A családtagok végigkísérik a látogatót a földszinti műhelyeken, kalapot és kesztyűt készíttetnek, kelengyét szövetnek, menyasszonyi ruhát varratnak. A pinceszinten feladatkártyákkal kapcsolódhat be a látogató a személyzet esküvői sürgölődésébe, a szárazmalomtól a kádárműhelyen át a vásártérig mindenütt akad elintéznivaló.

 

 

 

 

A látogatók a jegy megvásárlásakor egy, a kiállítás számára szerkesztett újságot is kézhez kapnak. A 19. század végi napilapok stílusát követő újság amellett, hogy bemutatja az épület két szintjének térképét, ízelítőt ad a korabeli Sopron híreiből, ünnepeiből és mindennapjaiból, kulturális életéből, és segít közelebbről is megismerni a Hofmann családot. A pinceszinten feladatkártyák segítségével járhatjuk be a műhelyeket, az egyes feladatok végpontjait keresve.

 

 

Az év kiállítása, ipari örökség, kiállítás, Pulszky Társaság, régészet, technika
2021-10-09 18:00
Az év kiállítása, képzőművészet, kiállítás, kortárs, Pulszky Társaság, természettudomány
2021-10-15 18:00
emlékezet, film, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, történelem, virtuális
2020-12-03 07:00