EN facebook

Az Európa Kulturális Fővárosa megnyitóval párhuzamosan vette kezdetét a veszprémi Művészetek Háza idei programsorozata

KIÁLLÍTÁS

2023-01-25 20:00

Veszprém és a Bakony-Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-ban. A kulturális eseménysorozat számos képzőművészeti programját – a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával – a Művészetek Háza valósítja meg, amelyek közül több már a megnyitó hetétől látogatható.

 

A Dubniczay-palota pincerendszerében látható pecsétes és bélyeges téglagyűjtemény, a Tegularium a római kortól a 20. század második feléig tartó időszakig mutatja be a klasszikus agyagalapú építőanyag több évezredes múltját. A kiállítás ipartörténeti, kor-, kultúr-, művészet- és civilizációtörténeti szempontok figyelembevételével mutatja be a rendkívül gazdag anyagot, amelyben jó néhány új szerzemény is helyet kapott.

 

 

A Balaton Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című válogatás a Balatont, Magyarország legkedveltebb nyaralóhelyét és az ahhoz szorosan kötődő életérzést mutatja be új szemszögből. A látogatók papírrégiségeken – plakátokon, képeslapokon – keresztül ismerhetik meg, hogyan csábították a Balatonhoz a pihenni vágyókat 1930 és 1988 között, a különleges tárgyi emlékek pedig felidézik azt, hogy milyen is volt az élet a Balaton partján.

 

A Csikász Galériában látható Várnai Gyula Egy másik állatöv című önálló, új művekből rendezett kiállítása olyan objekteket, valamint akusztikus és videóinstallációkat mutat be, amelyek a természet, az ember, az anyag és az idő viszonyát vizsgálják.

 

A Glass Focus című kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállításon George William Bell (USA, UK), Alexander Kirkeby (DK), Pattantyús Gergely (HU) és Telegdi Balázs (HU, DK) legújabb alkotásai láthatók. Az anyag nagy része Dániából érkezett, ahol Nexø városában működik a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémia Design tanszéke. A kiállító művészek közül hárman itt végezték el a mesterképzést. A több mint 40 kivételes alkotást Magyarországon most láthatja először a közönség.

 

KULTUR.KONTAKT.KONKRET címmel a Dubniczay-palotában látható egy válogatás Carl-Jürgen Schroth gyűjteményéből. A több mint száz nemzetközi és német kortárs művet felvonultató kiállítás középpontjában európai és észak-amerikai konkrét, konstruktivista, minimalista és konceptuális alkotások kapnak helyet az 1950-től napjainkig terjedő időszakból.

 

 

Szintén a Schroth-gyűjtemény részeként érkezik Magyarországra a CENTURY. idee bauhaus. A legendás iskola bezárásának 100. évfordulója apropóján a drj art projects kezdeményezésében 100 nemzetközi művészt kértek fel arra, hogy DIN A4 formátumban készítsék el személyes reflexiójukat.

 

A Vass László gyűjteményt ezúttal új fókusszal ismerheti meg a közönség. A Strukturális harmóniák című válogatásban a huszadik és huszonegyedik századi művészet vezető női alakjai kaptak helyet. A szelekció történeti szempontból a Bauhaus és a konkrét művészet hagyományaiból származó művészek alkotásaival kezdődik, továbblép az európai és amerikai mozgalmak képviselői felé majd kitágítja a horizontot fiatalabb generáció alkotói felé is.

 

Verena Loewensberg: Cím nélkül 

olaj, vászon 60x60 cm 

 

VASS CIPŐTÁR – cipőtörténeti állandó kiállítás a klasszikus lábbelik bemutatásán keresztül enged betekintést a kiveszőben lévő mesterség titkaiba. A készítés fortélyait, a szakmai fogások apró mozzanatait bemutatva szemlélteti, hogyan készül el hagyományos technológiával a VASS CIPŐ. A Cipőtár ugyanakkor végigkísér azon az úton is, amely Vass László esetében a designeri tevékenységen keresztül vezetett a nemzetközi szinten is jegyzett, jelenleg mintegy 650 műtárgyat tartalmazó gyűjtemény felépítéséhez.

 

A Művészetek Háza Veszprém az év folyamán összesen ötven kiállítással, százhúsz művészetpedagógiai foglalkozással, előadással, tárlatvezetéssel, harminc workshoppal, hét könyv kiadásával és katalógusok megjelentetésével készül. Az EKF program eredményeként az intézmény bővül is; megnyitja kapuit a Fixir médialabor és kiállítóhely, valamint az S-stúdió közösségi tér is.

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos megnyitóeseményét 2023. január 21-én tartják.

 

További információ: www.veszprembalaton2023.hu

 

Borítókép: A Balaton Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában kiállításon látható egyik plakát részlete

design, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2022-02-01 18:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2022-03-18 07:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, régészet, történelem
2022-11-27 14:00