EN facebook

Exkluzív programok a veszprémi Dubniczay-palotában látható textil és ékszer kiállításhoz

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-03-18 07:00

A Művészetek Háza Veszprém kortárs legfrissebb munkáit bemutató, április közepéig nyitva tartó Érintkezések / Contacts című válogatáshoz két exkluzív program – egy zongorakoncert és egy ékszerkészítő workshop – is kapcsolódik.

 

A Dubniczay-palotában látható válogatásban tíz kortárs ékszerművész (Ádám Krisztián, Börcsök Anna, Diriczi Csenge, Gera Noémi, Harsány Patrícia, Jermakov Katalin, Kecskés Orsolya, Tóth Zoltán, Ujvári-Zsiga Luca, Vékony Fanni) munkái arra ösztönzik a befogadót, hogy újragondolja az ékszer helyét a művészettörténetben. A különböző generációkhoz tartozó alkotók eltérő stílust képviselnek, összetett elméleti háttérrel, sokszínű technikai megvalósítással dolgoznak.


A kortárs ékszer mellett a kortárs textil is a művészi önkifejezés eszköze. A kiállításon szereplő textilművészek munkáin keresztül az utóbbi két évben megvalósult alkotásokból készült egy szűk válogatás. A textiltervező iparművészek (Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin) együttműködésével különféle szövött és nyomott eljárással készülő és egyedi kivitelezésű kollekció fejlesztése valósult meg.

 

 

A kiállítás apropóján március 19-én 16 órakor kerül sor Radnóti Róza zongorakoncertjére, majd egy tárlatvezetésre a kiállítóteremben. A programon Ligeti György Musica ricercata című zongoraciklusa lesz hallható, amelyet huszonévesen komponált Bartók Béla zenéjéből is inspirálódva. A mű, mely zenei kísérletet jelent, tizenegy rövid tételből áll, alapgondolata az európai zenében használt tizenkét hangos hangsor fokozatos felhasználása.


Radnóti Róza több országos és nemzetközi zongoraverseny díjazottja, MA tanulmányait idén fejezi be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Balázs János, Csalog Gábor és Kemenes András tanítványaként, valamint a salzburgi Mozarteumban Rohmann Imre diákjaként. Budapest jelentős hangversenytermeiben és Európa több országában adott már koncerteket. Szerteágazó művészeti érdeklődését szeretné zenei tevékenységének a részévé tenni, akár összművészeti alkotásokba foglalni.

 

Április 2-án 13 órakor Söptei Eszter SZÍN KEVERÉS címmel egy 4 órás ékszerkészítő workshopot tart, amelynek során szemet gyönyörködtető, lelket felüdítő színekből és minőségi bőrdarabokból épülnek majd nyakláncok az upcycling jegyében. Az ékszerek készítése során a résztvevők megismerhetik a Georges Seurat pointilista festőre is jellemző optikai színkeverést is.


Söptei Eszter elsősorban lakástextilek tervezésével foglalkozik, vizuális világát a geometriai és a matematikai törvényszerűségek ihlette minták és az izgalmas színhasználat határozzák meg, gyakran gondolkodik három dimenzióban. Munkái több hazai és nemzetközi kiállításon szerepeltek már. Méterárui sokoldalúan használhatók, készülhet belőlük párna vagy éppen függöny, de dekoratív falburkolatként vagy merész bútorkárpitként is megállják a helyüket.

 

tárlat szoros együttműködésben valósult meg a Texhibition és a Design Without Borders programsorozattal.

 

Nyitva: 2022. január 22. – április 16.

 

A rendezvények a HangSzín / zene-kép-alkotás „SZÉCHENYI 2020” Veszprém az Élhető Város Kulturális-művészeti kapacitások fejlesztése, közösségi kínálat bővítése TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01437 projekt keretében valósulnak meg.

 

design, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2022-02-01 18:00
építészet, iparművészet, látogató, műhely, programajánló, természet
2020-09-08 20:00
emlékezet, kiállítás, látogató, programajánló, történelem
2022-02-21 07:00