EN facebook

Az EdisonKids, a Ludwig Múzeum és Barabási Albert-László újabb tudományos kihívása iskolásoknak

FELHÍVÁS

2020-08-30 07:00

Új kihívás – Szerethető tudomány

 

 

Az EdisonKids, a Ludwig Múzeum és Barabási Albert-László újabb tudományos kihívást tett közzé iskolások számára

 

Vajon mi történik, ha az egész világot foglalkoztató kihívások megoldásában a gyerekek is csatlakoznak gondolataikkal? Fantasztikus ötletek születnek gyerekektől gyerekeknek.

 

Az EdisonKids lehetőséget teremt a generációk közötti párbeszédre - különböző hátterű szakértők, nagy gondolkodók, céges szereplők, kreatív szakemberek és innovatív egyetemisták kapcsolódhatnak össze gyerekekkel, együtt gondolkozhatnak, alkothatnak és az egész világot foglalkoztató kihívásokra közösen hozhatnak megoldási javaslatot.

 

Olyan 10-16 év közötti gyerekeknek szól, akik tele vannak ötletekkel, kreatív gondolatokkal, csillapíthatatlan tettvággyal és lelkesedéssel. A kiválasztott gyerekcsapatokat egyetemista és céges mentorok segítik, a folyamat pedig egy prezentációval zárul - a csapatok a zsűri előtt mutatják be az EdisonKids Kihívásra hozott megoldási javaslataikat.

 

Az első EdisonKids Kihívásra idén tavasszal Debrecentől kezdve, Szolnokon át Székesfehérvárig számos gyerekcsapat jelentkezett, és arra a problémafelvetésre hoztak izgalmas, digitális vagy fizikai megoldási javaslatokat, hogy mivel tudnák segíteni a karantén alatti magányos, kisebb gyerekeknek.

 

Idén ősszel az Edisonplatform csapata újabb kihívást álmodott meg a Ludwig Múzeummal és a BarabásiLab-bel közösen Szerethető tudomány címmel. A kérdést a világhírű fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László fogalmazta meg a 10-16 év közötti gyerekeknek és így szól: vajon hogyan lehet szerethetővé tenni a tudományt a gyerekek számára, akik most kezdik az iskolát?


 

Erre az izgalmas kihívásra várják a szervezők a kreatív, vállalkozó szellemű gyerekek jelentkezését, akiket érdekel a tudomány varázslatos és színes világa, akik szívesen mélyednek el a matematika világában, érdeklődnek a technológia és mérnöki tudományok rejtelmei iránt.

 

Az együttműködés apropóját a Ludwig Múzeumban október 10-től látogatható BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás adta. Az elmúlt évek/évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonságának a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció bizonyult, amely hatékony eszköznek tűnik kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is. A kiállítás nagyrészt Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető ún. Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré szerveződik. A hálózati vizualizáció alakulásának-fejlődésének nyomon követésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő.

 

Jelentkezni a www.edisonkids.org weboldalon lehet 2020. szeptember 20-ig!

 

 

A borítóképen Barta Nikolett (EdisonKids) és Készman József (Ludwig Múzeum); fotó: Rácz Tamás.

kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2020-08-19 20:00
kiállítás, kortárs, programajánló, újranyitás
2020-07-23 10:00