EN facebook

Áldás vagy átok. Középpontban a pénz - Beszámoló egy debreceni találkozóról

BESZÁMOLÓ

2022-10-15 15:00

“A pénz lehet mennyei áldás, vagy menetjegy a pokolba.” - Talán eme idézet szerzője, John Gray is érdeklődéssel hallgatta volna a numizmatikai gyűjtemények őrzőinek műhelybeszélgetését Debrecenben. A Déri Múzeumban tartott szakmai találkozón szervezője, dr. Novák Ádám muzeológus elsőként a múzeum numizmatikai gyűjteményének történetét, szerkezetét, kiemelkedő, érdekesebb darabjait mutatta be. Napjaink modern szemléletéhez híven ezután kérdéseket fogalmazott meg a gyűjtemény menedzsment, a digitalizálás, a közzététel, vagy a 3D technika alkalmazása kapcsán is.

 

A 2022. szeptember 19-20-án tartott programon képviseltette magát a miskolci Herman Ottó, a szolnoki Damjanich János és a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum. A budapesti Pénzmúzeumból is érkeztek szakemberek, ahogyan a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárából, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézetéből is. A tapasztalatcserén szó esett a numizmatikai kiállítások visszhangjairól, vagyis, hogy mutatkozik-e látogatói érdeklődés a hasonló tematikájú kiállítások iránt. Mint elhangzott, a tapasztalatok azt mutatják, a pénz, annak története, illetve a nemesfém tárgyak (kincsek) olyan hívószavak, amelyekmindig komoly érdeklődésre tarthatnak számot.

 

Jó példa erre a Pénzmúzeum, ahol egy klasszikusabb numizmatikai tárlat mellett pénzgazdálkodást, tudatos pénzhasználatot is bemutatnak a kiállításon. Szó esett a fémrestaurálás kérdésköréről, s a vendégek megismerhették a Déri Múzeum Régészeti Tárában folyó munkát is. A látogatók bejárhatták a múzeum régészeti bázisát, ahol a gyűjtemény történetébe, a raktározás módjába, adattárának helyzetébe nyerhettek betekintést. A katonás rendben lévő fém raktárban az 1904-óta halmozódó régészeti fémleletek jelentős részét őrzik.A látogatók szemügyre vehették az egyik legfrissebb éremleletet, a néhány darabból álló antik görög arany és ezüst kollekciót, illetve egy 11–12. századi magyar ezüst denárokból álló anyagot.

 

 

 

A résztvevők egyetértettek abban, hogy rendkívül hasznos szakmai programot sikerült szervezni Debrecenben. A találkozó a hasonló gyűjteményt őrző intézmények mögé arcokat helyezett, kapcsolati hálót alakított ki a muzeológusok között, s ezzel egy összehangolt, gyümölcsöző együttműködés alapja lehet. A tervek szerint ez csupán az első ilyen rendezvény volt, hagyományteremtő szándékkal újabb rendezvényeket szeretnének tartani a szakemberek.

 

Garas

 

gyűjtemény, kiállítás, látogató, technika, téma
2022-03-16 10:00
kiállítás, történelem
2017-08-17 16:00