EN facebook

Keleti Éva - Párban II. fotókiállítás

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-02-04 07:00

Keleti Éva új, Párban II. című kiállításában új és régi, páros portrékat tekinthetünk meg. A fotók mind a szeretet témáját dolgozzák fel, szerelmi, szülő-gyermek és baráti kapcsolatokon keresztül. A fotók február 8-ig tekinthetők meg a Galamb utcai Hybridart Galériában.

 

Keleti Éva - csaknem 30 év kihagyás után - néhány évvel ezelőtt újra kezébe vette a fényképezőgépét. Szünete alatt könyvszerkesztéssel, szervezéssel is foglalkozott, illetve a visszavonulásig a Europress fotóügynökséget vezette. A fotóriporter korábban főként balett-táncosokat, színészeket és rendezőket fotózott, legújabb kiállításán pedig régebbi portréiból is megjelenik néhány az újonnan lőtt fényképek mellett.

 

A Párban II. kiállítás első felvonására tavaly augusztusban, Gödöllőn került sor. A budapesti kiállítást Cedric af Geijersstam kurálta, aki szintén fotográfusként dolgozik, így hasonló perspektívából tudta megrendezni a bemutatót.

 

A fotókiállítás színészek, rendezők, írók és irodalmárok portréiból áll. Keleti Éva testvérpárokat, szerelmespárokat, jóbarátokat, szülő-gyermek és gazdi-háziállat párosokat örökített meg.

 

Keleti Éva képei őszinték és van bennük egyfajta természetesség. Mivel a fotók központi témája a szeretet, és ahhoz, hogy ez az elkészült képeken keresztül a befogadóknak egyértelmű legyen, fontos volt, hogy a modellek merjenek megnyílni a fotográfusnak, és a fotós elfogadással, illetve nyitottsággal legyen feléjük. Keleti Éva fényképein látszik, hogy a fotóalanyai komfortosan érzik magukat a fotózás közben, ehhez persze a fotóművész személyiségén és profizmusán kívül az is hozzájárul, hogy a fotómodellek nagy részét otthonukban, illetve számukra fontos helyszíneken kapta lencsevégre.

 

Fotó: Garamvölgyi Annamária

 

 A Törőcsik Mariról készült fénykép színtere igazán intim, hiszen a színművésznőt saját lakásában örökítette meg.

 

 

Fotó: Garamvölgyi Annamária

 

Ez a fénykép ifj. Vindnyánszky Attila rendező és Vecsei H. Miklós színészt ábrázolja, ahogy közös munkahelyüktől, a Vígszínház épületének bejáratától sétálnak el.

 

Keleti Éva különleges érzékenységgel tudja megörökíteni a párok őszinte szeretetét, betekintést adva a színészek és művészek, kulisszák mögötti pillanataiba. A fényképekkel megismerhetjük a lefotózott művészek ,,szeretetforrásait”, akik inspirálják őket az alkotásra, például írásra, illetve a színészek a szeretteit, akiknek segítségével, a színpadon a valódi érzelmeiket tudják szerepük, karakterük érzelmeként megjeleníteni.

 

A kiállítást január 18-án nyitotta meg Szarka Klára, az esemény sok fotográfust, és fényképészet iránt érdeklődőt vonzott a Hybridart Galériába. A Párban II.-t lezáró, finissage esemény február 6-án, 18:00 órakor kerül megrendezésre.

 

 

Rendezte: Cedric af Geijersstam

 

 

A Párban II. kiállítás február 8-ig hétfőn, szerdán és pénteken 16:00 és 19:00 óra között látogatható a Hybridart Galériában.