EN facebook

A visszaszámlálás elindult! Jön az idei Múzeumok Éjszakája!

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-04-05 13:00

A Múzeumok Éjszakája 2023 szlogenje és kiemelt tematikája: TRendben vagyunkA kiemelt tematikánál fontos szempont, hogy a legkisebb tájházaktól a szakmai gyűjteményeken át a legnagyobb múzeumokig mindenki valamilyen módon kapcsolódni tudjon akár meglévő gyűjteménye átalakításával, akár más, időszaki kiállítás, valamint – és leginkább - izgalmas kísérőprogramok szervezésével, ezért nagyon tág fogalomköröket választunk, melyekhez többszörös képzettársítással is lehet közelíteni.

 

A kiemelt téma inspirálni kívánja a múzeumokat, közgyűjteményeket arra, hogy az adott évben egy, a már megszokottól eltérő programmal várják az érdeklődőket.

 

Trendek váltakoznak, újabb és újabb hullámok követik egymást, mégis van, ami örök. Melyek az örök trendek, és melyek azok, amik rövidebb-hosszabb időre feltűnnek, hogy nyomtalanul vagy nyom nélkül eltűnjenek és átadják a helyüket valami újabb és felkapott irányzatnak? És vajon van-e ideális állapot, amikor az adott irányzat, trend egyben egyfajta kiegyensúlyozottságot teremt akár egy adott művész életében, akár egy (művészeti) korszakban? De fontos az is, hogy a múzeumi világ kövesse a trendeket; akár a múzeumpedagógia megújulásával, akár az audiovizuális eszközök bevonásával (t)rendben kell lenni, hogy az adott intézmény eljuttathassa a látogatóig az évszázados/évezredes értékekeit.

 

Fontos, hogy a Múzeumok Éjszakája program részeként minél több érdekes, nem megszokott kísérőprogram, élményprogram közül választhassanak a látogatók. Erre nyújt egyfajta tág lehetőséget az idei kiemelt tematika is. A konkrét programtervek megvalósításának érdekében olyan kérdéseket fogalmazunk meg, melyek segítenek irányt mutatni és támpontot adhatnak a programok összeállításához.

 

Melyek a legfontosabb irányok az adott területen, amit a múzeum képvisel? Mely trendek hatottak legerőteljesebben az adott területen?
Formabontó mérföldkövek: a múzeum által képviselt területen melyek voltak a legjelentősebb mérföldkövek, amelyek változást hoztak a történelem során?
Az adott múzeum területéhez hogyan lehet hozzákapcsolni jelenleg is hódító trendeket? Össze lehet-e kapcsolni, vagy hogyan lehet összekapcsolni más területekkel, akár olyannal is, ami merőben eltérő témakört képvisel, ezzel teremtve meg egy új trendet?
Audiovizuális eszközök használata: új trendek alkalmazásával (digitális technológiák, internet és okostelefonok bevonása) hogyan lehet bemutatni és emlékezetessé tenni az évezredes értékeket?
Múzeumpedagógia segítségével hogyan lehet interaktívvá tenni az állandó tárlatokat?

 

A rendezvény kiemelt városa: Veszprém

 

 

A programszervezés fő irányelveit teljes mértékben minden múzeum és intézmény saját hatáskörében dönti el. A szervezőcsapat javaslata, hogy 1-1 programot akár többször is érdemes meghirdetni, és több turnusban lebonyolítani, valamint a korábbi évekhez hasonlóan kérünk mindenkit, hogy lehetőség szerint szervezzen a kiemelt tematikához kapcsolódó programot is.

 

A Múzeumok Éjszakája 2023 programmal összefüggő további információkról (jelentkezés, határidők és egyéb tudnivalók) rendszeres körlevelekben informálódhatnak a résztvevő intézményeket.

gyűjtemény, Mozaik Múzeumtúra, múzeumpedagógia, téma, virtuális
2023-03-28 13:00
interjú, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia
2022-01-27 17:58