EN facebook

A tünékeny világ képe

FELHÍVÁS

2018-12-22 08:00

A Duna Múzeum-Európai Közép Galéria a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok fennállásának 150. évfordulója alkalmából nyílt pályázatot hirdet képzőművészek számára, melynek témája:

 

 

"Misztikum és erotika a japán művészetben

A tünékeny világ képe

Az Ukiyo-e hatás az európai művészetre"

 

 

Leírás:

Az Ukiyo-e 17. és 19. század között felvirágzó japán művészeti stílus, a kifejezés jelentése: “a lebegő, tünékeny világ képe”.

Mesterei fametszeteket és festményeket készítettek különböző témákban, megörökítve a női szépséget; a kabuki színészeket és szumó birkózókat; történelmi eseményeket illetve regéket; tájképeket, különböző helyszíneket; az állat, és növényvilágot; az erotikát. Céljuk volt megragadni a világ mulandóságát abban a formában, amely csupán egyetlen pillanatra mutatja meg magát. A fametszeteket nem gépi, hanem kézi technikával nyomtatták, így csodálatos színekben, utánozhatatlan színátmenetelekben pompáztak az alkotások.

 

Az Ukiyo-e stílus hatást gyakorolt az európai művészetekre is. A 19. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, illetve poszt-impresszionisták, mint Vincent van Gogh, illetve az szecesszió olyan művészei, mint Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az Ukiyo-e „Tünékeny világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.

 

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ukijo-e

 

Szakirodalom:

Fajcsák Györgyi – Umemura Yuko (szerk.): Ukijo-e. Az elillanó világ képei. Válogatás gróf Vay Péter japán fametszet gyűjtéséből. Budapest, Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, 2010.

Ferenczy László: Hó, hold, cseresznyevirág. A japán fametszetek világa. Budapest, Képzőművészeti Kiadó, 1989.

 

 

Amit várunk: olyan kortárs műalkotások létrehozását, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán Ukiyo-e stílust.

 

Technika:

A pályázatokat festészet (olaj, tempera, gouache, és akril technikákkal készített alkotások) valamint egy összevont, a grafikák (sokszorosított- és egyedi grafika – akvarell, pasztell, szabadkézi rajz és fotó alapú képzőművészeti technikák; digitális grafika, video), installáció, kisplasztika és bármilyen képzőművészeti alkotás számára fenntartott kategóriában várjuk.

 

Méretbeli megkötés: az alkotások mérete maximum 150 cm x 150 cm lehet. Egy sorozat egy alkotásnak minősül, ami maximum 3 műből állhat. (A zsűri fenntartja a sorozatok megbontásának jogát.)

 

A pályázat célja: a japán kultúra népszerűsítése, a japán-magyar kapcsolatok ápolása

 

Pályázati feltételek:

A pályázaton indulhat minden 18. életévét betöltött alkotó, aki a megadott témában, a feltételeknek megfelelően készíti el pályaművét.

 

A pályázat beadásának módja:

 

Pályázni 2018. december 14-től lehet az www.ukiyo-e.hu oldalon megtalálható online jelentkezési lap kitöltésével.

 

A pályázatokat először digitális formában kérjük elküldeni ukiyoe2019@gmail.com e-mail címre 2019. május 1-ig. A beérkezett művekből a zsűri kiválasztja azokat az alkotásokat, melyek kiállításra kerülnek, erről a Galéria értesíti a pályázókat 2019. május 11.-ig.

A pályázat támogatói: Magyar Suzuki Zrt, Japán Nagykövetség

 

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.

 

 

 

A pályaművekből katalógus készül és a Duna Múzeum az alkotásokból időszaki kiállítást rendez.

 

 

Díjazás:

I. díj 1 000 000.-Ft

II. díj 600 000.-Ft

III. díj 400 000.-Ft

 

Nevezési díj: 3 000.-Ft/alkotás. Minden további kép nevezése 1 500.-Ft.

 

A nevezési díjat az online jelentkezési lap kitöltésével egyidejűleg kérjük utalni a Duna Múzeum Baráti Egyesület, K&H Bank: 10403648-50526683-71891003 számlaszámra. A nevezési díjat nem áll módunkban visszatéríteni abban az esetben sem, ha a Pályázó egyetlen munkája sem kerül beválogatásra a zsűri által. Számla igényt a regisztrációs lapon előre kérjük jelezni, számlázási név és cím, valamint adószám pontos megadásával. A számlát az adott tárgyhónap végén postázzuk.

A független zsűri tagjai:

Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor

Dénes Mirjam művészettörténész – Ukiyo-e szakértő

Brassai Gabriella festőművész

 

INFORMÁCIÓ: Etter Viktória Kommunikációs referens – Duna Múzeum

Mobil: +36 20 9144 644

E-mail: etter.viktoria@dunamuzeum.hu

Cím: Duna Múzeum-Európai Közép Galéria 2500. Esztergom, Kölcsey u.2.

 

A képen: Katsushika Hokusai-Ukiyo-e. forrás: wikipedia

 

 

digitalizáció, kiadvány, művészettörténet
2018-11-30 08:00
látogató, múzeumpedagógia, programajánló
2018-11-19 10:00
iparművészet, múzeum, múzeumtörténet
2018-10-16 09:00