EN facebook

A Pulszky Társaság 2012-es éve

PULSZKY30

PULSZKY30 tematikus kampányunkban az idén 30 éves Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület történetét idézzük fel. A rangos szakmai civil szervezet 2021. április 16-án ünnepelte bejegyzésének kerek évfordulóját. Az őszre tervezett ünnepi közgyűlés felvezetéseként indítottuk útjára sorozatunkat. Elsőként a Társaság eseménydús három évtizednek a tevékenységeit vázoljuk fel évenkénti lebontásban, valamint létrejöttének és működésének fontos személyeit, eseményeit, eredményeit és kapcsolatait mutatjuk be egy-egy cikkben.

 

Amint az a források jegyzékéből is jól látszik, ennek az évnek a legfontosabb kérdése az volt, mi legyen, mi lesz a megyei múzeumi igazgatóságok szervezetében működő intézményekkel, másképpen fogalmazva a vidéki múzeumokkal. E kérdésben a Pulszky Társaság minden korábbinál aktívabb szerepet igyekezett játszani. Képviselői több ízben tárgyaltak a kulturális tárca illetékeseivel és országgyűlési képviselőkkel egyaránt.

 

A választmány március 21-i ülésén, miután áttekintette a helyzetet, állásfoglalást fogadott el. Ebben „megállapította, hogy a 2012. január 1-jével bekövetkezett szervezeti változás, a megyei múzeumi szervezeteknek a Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) alá történő besorolása számos, megyénként különböző súlyú és jellegű problémával járt, elbizonytalanította az intézmények vezetését és munkatársait, gátolja vagy nehezíti a szakmai feladatok színvonalas ellátását.” A testület szerint „a megyei múzeumi szervezeteket – megőrizve azok gyűjteményi anyagait, szakember-gárdáját, épületállományát, az elmúlt évtizedekben, különösen az utóbbi évek fejlesztései során elért eredményeket – minél előbb a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai és fenntartói irányítása alá kell helyezni, az állam által biztosított költségvetéssel.” A helyzet megoldásához felajánlották a Társaság szakmai közreműködését, egyúttal elvárva „az állami irányítás minden szintjétől az időben történő tájékoztatást és a nemzeti kultúra érdekét szolgáló megoldás keresésében való együttműködést.” A dokumentum megjelent a társaság elektronikus folyóiratában.

 

Április 3-án azonban olyan kormányhatározat született, amely – egyebek mellett – a megyei múzeumi szervezetek tagintézményeinek a helyi önkormányzatok fenntartásába történő átadását tűzte ki célul. A magyarmuzeumok.hu ezt másnap közölte, majd egy napra rá interjút jelentetett meg a társaság, valamint a Megyei Múzeumok Igazgatósága Egyesülete elnökével és a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetőjével. Ennek már a címe is jelezte, hogy a szakma képviselői komoly aggodalommal fogadták ezt a döntést. A muzeális intézmények helyzete és jövője volt a központi témája a társaság elnökével április 23-án, megválasztását követően egy esztendővel készített hosszabb interjúnak is.

 

Miután az alapvető döntés megszületett, a társaság és a többi szakmai szervezet is arra törekedett, hogy a fenntartói feladatok önkormányzatoknak történő átadása ne akadályozza, hanem segítse elő az intézmények jogszabályokban is rögzített feladatainak minél színvonalasabb ellátását. E cél érdekében hívták meg a kulturális terület helyettes államtitkárát az április közepén tartott közgyűlésre és hallgatták meg tájékoztatását a tervezett jogszabály-változásokról. Ezért vettek részt képviselői többek között a július 2-án a minisztériumban szervezett egyeztetésen. Azt tudomásul kellett venniük, hogy a megyeszékhely városok lesznek a megyei intézmények fenntartói, a további települési önkormányzatok pedig a jelenlegi megyei múzeumi szervezet tagintézményeit tartják fenn és ehhez módosítani kell a kulturális szaktörvényt. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a nemzeti kulturális örökség szerves részét képező gyűjtemények és az azokat gondozó intézmények fenntartásában és finanszírozásában az államnak az addigiaknál aktívabb szerepet kell játszania.

 

A törvénymódosításra végül október 8-án került sor, az év végéig pedig befejeződtek az egyeztetések a települési önkormányzatokkal a feladatok és intézmények átvételéről. A folyamat nem volt fájdalommentes, több helyen az utolsó pillanatban módosítottak. Az államtitkárral október 10-én közölt interjú ezzel kapcsolatban is több érdekes információt is tartalmaz.

 

A már említett közgyűlésen a Budapesti Történeti Múzeumban megvitatták és elfogadták a beszámolót és a munkatervet. Tudomásul vették három nem működő tagozat (ifjúsági, közművelődési, menedzser) megszűnését és a múzeumandragógiai tagozat megalakulását. (A kezdeményező Kurta Mihály „Múzeumandragógia Magyarországon” című tanulmánykötetét, amelynek bemutatójára júniusban került sor, a szervezet folyóirata is ismertette). Ezúttal is sor került a szakmai elismerések átadására: Pulszky Ferenc-díjban részesült Czeglédy Ilona, Pulszky Károly-díjat kapott Szalkai Tímea.

 

„Az év múzeuma 2011” pályázatra, az előző évi jelentkezőkhöz képest váratlanul sok, 16 intézmény küldte meg a felhívásban előírt dokumentumokat, míg a második alkalommal meghirdetett „Az év kiállítása 2011” díj elnyerése érdekében 15 intézmény pályázott. Mindkét esetben a bíráló bizottság igyekezett a lehető legalaposabban megismerkedni a pályázókkal és a pályázatokkal. A testületek döntéseit hagyományosan a Múzeumok Majálisa keretében május 19-én, szombaton ismertették a nagyközönséggel. „Az év múzeuma 2011” elismerést a Magyar Természettudományi Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum vezetője vehette át, míg „Az év kiállítása 2011” díjat a Petőfi Irodalmi Múzeum „Ki vagyok én? Nem mondom meg… Petőfi választásai” című tárlat nyerte el. Utóbbiról értékelés olvasható a magyarmuzeumok.hu oldalán.

 

November közepén kétnapos szakmai konferenciát rendezett a társaság a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjában, a cég támogatásával, „Határok feszegetése. Innováció és a múzeumok jövője” címmel. Az első szekcióban „Múzeumok tükörben: látható és értékes intézmények a közösségben?” címmel intézményvezetők fejtették ki véleményüket a múzeumok közösségben betöltött szerepéről. „Múzeumok és a social média” címmel múzeumi folyóiratok szerkesztői szóltak. A kisebb intézmények lehetőségeiről esett szó a „Határok, innováció, kis múzeumok új helyzetben” című szekcióban, majd „Megújuló kiállítás-rendezés” címmel az utóbbi évek sikeres és új megközelítést kínáló kiállításainak rendezői osztották meg tapasztalataikat. A népes és aktív tanácskozást kerekasztal-beszélgetés zárta a múzeumi határok feszegetéséről. A résztvevők meglátogatták az Atomerőművet, az Atomenergetikai Múzeumot, valamint a Városi Múzeumot és a Városi Képtárt is. A szervezők értékelése szerint a konferencia megerősítette, hogy múzeumoknak a tudományos gyűjteményeken alapuló tevékenysége kiterjed a múzeumpedagógia, a kiállítások bemutatása, a felnőttképzés területére egyaránt.

 

A kismúzeumi tagozat ebben az évben Nagykanizsán tartotta meg éves találkozóját november elején. A Poroszlai Ildikó-emlékplakettet a berettyóújfalui Bihari Múzeum képviselői vehették át, majd a „Hogyan tovább kismúzeumok” témakörben előadásokra és eszmecserére, vitára került sor. Az elektronikus folyóirat erről is beszámolt.

 

A NEMO éves közgyűlését már szakmai konferencia keretében rendezték meg Dublinban. Ezen – anyagi okok miatt – a Társaságot a NEMO által meghívott Galambos Henriett képviselte, aki tartalmas beszámolót közölt a tanácskozásról a magyarmuzeumok.hu-n.

 

A Társaság 2012-es évének kronológiája itt olvasható.

 

 

Források:

 

https://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/525_allasfoglalas

 

https://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/551_a_jovo_zart_ajtok_rivalizalas_es_hullarablas

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/556_atmeneti_allapotra_itelve 

 

https://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/564_eros_mezony_az_ev_versenyen 

 

https://archiv.magyarmuzeumok.hu/interju/cikk/577

 

https://archiv.magyarmuzeumok.hu/kiallitas/632_a_masodik_ev_kiallitasa_dij_a_pim-be_kerult

 

https://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/705_nincs_pont_a_tortenet_vegen_megyei_muzeumok 

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/864_muzeumi_torveny_utan_koltsegvetes_elott

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/935_latogatoban_a_vasembernel

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/kiallitas/947_nemo_dublinban

 

https://www.prae.hu/news/17690-konferencia-a-muzeumok-jovojerol

 

Hajdú-Bihari Néplap, 2012. november 10. 6. oldal (Emlékérem a teljesítményükért).

 

Magyar Hírlap, 2012. április 11. 13. oldal (Zsiray-Rummer Zoltán: Visszalépést jelenthet az új struktúra).

 

Magyar Hírlap, 2012. július 3. 13. oldal (Egyeztetés után törvénymódosítási javaslat készül).

 

MúzeumCafé 2012/1. 92-93. o. (Vágvölgyi Nóra: Tudományos kutatásokra építve, de a közönségnek érdekesen – Deme Péter a Pulszky Társaságról és a múzeumok jövőjéről).

 

Népszava, 2012. március 20. 6. oldal (Hamvay Péter: Veszélyben a vidéki múzeumok).

 

Népszava, 2012. április 7. 6. oldal (Hullarablástól fél a múzeumi szakma).

 

Vasárnapi Hírek, 2012. november 18. 14. oldal (Múzeumjáró idősek).

 

Zalai Hírlap, 2012. május 21. 4. oldal (A Balatoni lett az év múzeuma).

 

Pulszky Társaság 30

emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-13 18:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-11 18:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-09 18:00