EN facebook

A Pulszky Társaság 2009-es éve

PULSZKY30

PULSZKY30 tematikus kampányunkban az idén 30 éves Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület történetét idézzük fel. A rangos szakmai civil szervezet 2021. április 16-án ünnepelte bejegyzésének kerek évfordulóját. Az őszre tervezett ünnepi közgyűlés felvezetéseként indítottuk útjára sorozatunkat. Elsőként a Társaság eseménydús három évtizednek a tevékenységeit vázoljuk fel évenkénti lebontásban, valamint létrejöttének és működésének fontos személyeit, eseményeit, eredményeit és kapcsolatait mutatjuk be egy-egy cikkben.

 

A rendelkezésre álló források azt mutatják, ebben az évben aktívabb volt a Társaság, mint az előzőben. A legfontosabb fejlemény talán az volt, hogy a 2008 végével megszűnt nyomtatott Magyar Múzeumok helyett – ezúttal és azóta is – az NKA szakmai kollégiumának támogatásával elindult a Pulszky Társaság elektronikus folyóirata, amelynek a kezdetektől Berényi Marianna a főszerkesztője. A rendkívül széles tematikájú, naponta frissülő oldal az elmúlt 11 évben számtalan fontos írást közölt és közöl a magyar és a nemzetközi múzeumi életről, a különböző kezdeményezésekről, programkínálatról, rendezvényekről. A 2017-ben alapvető megújuláson, korszerűsítésen átesett folyóirat azóta is a szakterület és az érdeklődők egyik legfontosabb információs forrása.

 

A magyarmuzeumok.hu hirdetése a MúzeumCaféban

 

 

Májusban a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum) és a Timpnet Műhely szervezésében rendezték meg az első múzeumandragógiai konferenciát Széphalomban, a 2008 áprilisában megnyílt Magyar Nyelv Múzeumában. Ebben kezdeményező szerepet játszott a 2005 őszén megalakult Tiszántúli Múzeumok Programalkotóinak Hálózata (ennek rövidítése a Timpnet), amelynek széleskörű, aktív tevékenysége 2012-ben elvezetett a Pulszky Társaságon belül a múzeumandragógiai tagozat megalakításához.

 

A szokásos és kötelező közgyűlésre ebben az évben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban került sor. Az intézmény szintén ebben az évben jött létre, egybefogva a korábban önálló Országos Műszaki Múzeumot és a hozzá tartozó kisebb intézményeket, illetve a Közlekedési Múzeumot. A közgyűlésen a beszámoló és a munkaterv megvitatása és elfogadása mellett a választmány döntése alapján ketten kapták meg a Pulszky Ferenc-díjat: F. Dózsa Katalin és Gráfik Imre (utóbbiról lásd: Vasi Szemle, 2010, LXIV. évfolyam 3. szám, 403-404. oldal, Gráfik Imre Pulszky-díja). A Pulszky Károly-díjat ebben az évben jelölt hiányában nem adták ki.

 

„Az év múzeuma 2008” meghirdetett pályázatára mindössze négy intézmény küldte be a kiírásban megkívánt dokumentumokat. A szakmai szervezetek képviselőiből álló bíráló bizottság tagjai a Pulszky Társaság szervezésében személyesen is felkeresték a pályázó intézményeket, a helyszínen tájékozódva gyűjteményi, tudományos, kiállítási és közművelődési-múzeumpedagógiai tevékenységükről. Döntésük alapján a díjat a Múzeumok Majálisának első napján, május 16-án a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, E. Csorba Csilla vehette át, a Hadtörténeti Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum különdíjban, illetve elismerésben részesült.

 

A kismúzeumi tagozat őszi szakmai találkozóját immár hagyományosan az előző évben Poroszlai Ildikó-emlékéremben részesített intézmény, a mezőkövesdi Matyó Múzeum szervezte meg októberben. A résztvevők az aktuális intézményi problémákról cserétek eszmét, majd a 2009. évi emlékérmet adták át a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatójának, Cservenyák Lászlónak.

 

Novemberben a Társaság által szervezett, „A szerzői jog és a múzeumok” című szakmai konferencián az Elektrotechnikai Múzeumban mintegy 100 fő vett részt. Részletekről, előadókról, vitákról sajnos jelenleg nem áll forrás rendelkezésre. Ugyancsak nem tudni arról, részt vett-e a szervezet képviselője a NEMO szokásos módon novemberben, ezúttal Linzben tartott közgyűlésén.

 

Novemberben nagy veszteség is érte a Társaságot és a múzeumi közéletet. Életének 81. évében elhunyt Éri István, aki egyik fő kezdeményezője, később főtitkára, majd elnöke, azután tiszteletbeli elnöke volt a Társaságnak, elindítója és évekig főszerkesztője a Magyar Múzeumoknak. Gazdag és szerteágazó életművéről 2005-ben jelent meg életinterjú (Kaiser László: Éri István. Egy apróhirdetésen vett régész emlékezései, Hungarovox Kiadó, Budapest). Decemberben, kerek egy hónappal halála után népes látogatottságú, csöndes megemlékezést tartottak a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 

A 2009-es év kronológiája itt olvasható.

 

 

Források:

 

A Pulszky Társaság iratai a Magyar Nemzeti Múzeum Adattárában

 

archiv.magyarmuzemuok.hu/tema/170_(Gyász: elhunyt Éri István, 2009-11-17).

 

archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/161_ (Áttekintés és kérdések 13 év után, 2009-12-14). 

 

Kelet-Magyarország, 2009. október 27. 1. oldal (A Szatmári a legjobb a kismúzeumok között)

 

Magyar Hírlap, 2009. május 28. 15. oldal (Markovics Péter: Megszólítani minden réteget)

 

MúzeumCafé 2009/3. 9. oldal (A Petőfi Irodalmi nyerte el az Év Múzeuma díjat)

 

Népszabadság, 2009. május 18. 11. oldal (Az év múzeuma)

 

Népszabadság, 2009. november 10. 9. oldal (Elhunyt Éri István)

 

Pulszky Társaság 30

emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-06 18:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-04 18:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-03 18:00