EN facebook

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítását nyitották meg Stuttgartban

2019-10-20 14:00

A Stuttgarti Kulturális Intézet a Petőfi Irodalmi Múzeum nagysikerű kiállítását mutatták be be Stuttgart városi fesztiválja keretében 2019. október 19-én. Szó szerint az evés-irodalom került terítékre.

 

A sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatták be, mint például az evés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya. Az étel élvezete és az evésben rejlő erotika, de akár furcsaságok bekebelezése is gyakran bukkan fel az irodalmi szövegekben. A kiállításban az írói relikviáknak egy sajátos, korábban aligha látható válogatását tálalják: klasszikus és kortárs íróink konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokaságát tekinthetik meg a látogatók.

 

Német nyelvre fordított magyar irodalmi szövegek segítségével reflektálnak napjaink gasztro-őrületére, megmutatják, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is. A megnyitón Dr. B. Szabó Dezső igazgató Dr. Szilágyi Judit főmuzeológus, kurátorral beszélgetve mutatta be a kiállított tárgyakat és a tárlat koncepcióját. A Dr. Peller Jazz Band gondoskodott a zenei aláfestésről, a büfében pedig stílszerűen Jókai bablevest fogyaszthattak, illetve Igazi Csíki sört kortyolhattak az érdeklődők.

 

A kiállítás megtekinthető 2019. december 13-ig. A tervek szerint Bécsben és Berlinben is bemutatásra kerül a következő évben.

programajánló
2017-06-29 17:58
konferencia, programajánló, történelem
2017-08-30 12:00