EN facebook

A Néprajzi Múzeum Napja - programkavalkád Xántus János előtt tisztelegve

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-02-27 07:00

Március 5-én programkavalkád vár mindenkit a Néprajzi Múzeumban. A hagyomány szerint az intézmény ezen a napon, a Néprajzi Múzeum Napján ingyenes rendezvénnyel ünnepel, ekkor idézi fel Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését.

 

Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. A korábbi években a közönség színes programokon keresztül tekinthetett be a szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba.

 

Xántus János

 

2023. március 5-én 10 és 18 óra között csaknem 30 program közül választhatnak a látogatók már a Dózsa György úti új épületben, valamint a Szabolcs utcai Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központban. Térzene, Tárgysorakozó, MeseMatiné, 150-nel a Föld körül keresőjáték nyeremények ígéretével, rendes és rendhagyó tárlatvezetések Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel, emléktáblaavatás Fekete Ernővel, könyvbemutató, előadások, beszélgetések, mozi, új filmfesztivál pályázat, workshop a fenntarthatóság jegyében, új interaktív digitális kiállítás, sok zene és meglepetés flashmob a Liget Táncakadémiával, fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat, sőt még az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltban is kedvezményesen vásárolhat.

 

Egy különleges nap, amikor a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor műhelyei is megnyílnak a látogatók előtt. Ezen a napon a speciális látogatói igényekre is gondoltunk: jelnyelvi tárlatvezetésre készülhetnek a siketek és nagyothallók.

 

 

Részletes program

 

állományvédelem, műhely, néprajz, restaurátor, téma
2023-02-26 13:00