EN facebook

Perspektívaváltás avagy ősrobbanás, emberi arcok a nagyvilágból és extravagáns ülőalkalmatosságok - A Néprajzi Múzeumban jártunk

ÉLMÉNY

2023-02-24 07:00

Játszótéri pezsgés és kedélyes járókelők jellemzik a Városliget kisebb nagyobb ösvényeit egy átlagos hétköznap délután. Össze-vissza bolyongva a kacskaringós sétálóutcákon szemünk megakadhat egy újszerű, szabálytalan épületen minek lejtős teteje növényzettel borított így remek helyszínt adhat egy könnyed délutáni baráti csevelynek. Ez a Néprajzi Múzeum épülete, amelynek ugyan kinézete is hívogató de sokan nem is sejtik, hogy ami belül van attól fog csak igazán leesni az állunk.

 

A nemrégiben átadott épület jelenleg időszakos és állandó kiállításokkal is várja a kíváncsi járókelőket és tudatos műkedvelőket. A jelenleg megtekinthető állandó tárlat a Zoom - Perspektívaváltás címet kapta és célja, hogy átvezesse a látogatót azon a folyamaton, ahogy egy ősrobbanásos káoszból eljutunk végül a rendhez.

 

A Damjanich utca felőli bejáraton belépve balról rögtön megpillanthatjuk a múzeum csinos kis szuvenír boltját. Itt van minden ami szem szájnak ingere… A kiállításokhoz kapcsolódó emléktárgyakon kívül sokféle hazai kincs is fellelhető. Beszerezhetünk itt például magyar tervezői kerámiát, népi motívumos kelengyés ládikát, kalotaszegi övet és neszesszert illetve régi, autentikus rongybabát is különböző viseletekben. De aki inkább a praktikum szempontjából nézne be a boltba, az se keseredjen el mert tízórais kulacstól elkezdve, gyermek memóriajátékon át különféle kézügyesség fejlesztő szettekig a kisebbek is találnak maguknak mindenféle földi jót amivel játszva ismerkedhetnek meg a népi kultúrával.

 

 

 

A kis boltot elhagyva (már ha egyáltalán el szeretnénk szakadni tőle) a főfolyosón továbbhaladva megpillantjuk a Kerámiateret, amely egy különleges nemzetközi edénygyűjtemény. Arra a kérdésre, hogy miért pont kerámiákat gyűjtöttek össze, azt a választ kapjuk, hogy azért mert minden kerámia egy külön világról tanúskodik. Minden egyes darab a gyűjtemény 35000 darabjából öt különböző földrészről érkezve egy külön kultúrának állít emléket, összetapasztja a közösségeket akárcsak az agyag. Ez pedig egy igencsak izgalmas téma a népi kultúrák összehasonlítása szempontjából.

 

Kevesen tudják, hogy ez a gyűjtemény ingyenesen megtekinthető hiszen a múzeum folyosóján biztosítva van a szabad áthaladás járókelőknek, akár még egy kiskutya kíséretében is.

 

Aki ezek után kedvet kap a nagybetűs kiállításokhoz is, azt az üvegajtó után többek között a 365 képpel a föld körül portrésorozat üdvözli. Képek a nagyvilágból, minden élethelyzetből, korosztályból. Ez a leendő gyűjteményi kiállítás az arcokat a maguk egyszerűségében tárja elénk, a nyers képekben meglátjuk-e a hétköznapit, az őszintét? Esetleg talán magunkra is ismerünk? Motoszkálhatnak bennünk ezek a gondolatok a képeket böngészve.

 

 

A képek után egy újabb összevissza látvány fogad minket. Ez pedig nem más mint az Ősrobbanás. Itt az egy kupacba rendezett tárgyak egész hihetetlen módon hatnak a befogadóra. Minden tárgy, mást akar mondani, szinte belevágnak egymás szavába, fellelhető a disszonancia mégis együtt akarnak egy múzeumi galaxis-gyűjteményt megalkotni. Olyan tárgyakat találunk itt mint cifraszűr, óceániai maszk, sámándob vagy éppen Betlehem.

 

 

Az állandó gyűjteményt elhagyva érdemes benézni az időszakos kiállításokra is melyek közül az egyik a Székátiratok nevet viseli. Ez pedig nem mást takar mint egyfajta kortárs széktanulmányt, azaz olyan különleges ülőalkalmatosságokat mutat be amelyek székként funkcionálhatnak.


Első hallásra ez nagyon egyszerűnek hangzik, de ha belegondolunk annyiféleképpen tudunk ülni, létezik ehhez mind egy megfelelő szék? A különböző anyagból megálmodott 17 kiállítási darab között találunk például Hústőke sámlit, PVC maradék széket és Horganyzott széket is.

 

De ha valaki egy kicsit több mindent magába foglaló tárlatra vágyna akkor is van merre menni. A Néprajzi Múzeum másik időszakos kiállítása Megérkeztünk címmel, a múzeum múltját és jelenét hozza el. Találunk itt műtárgyakat a 19. századból és a legutóbbi gyűjtésekből is. A témák között megjelennek az egyes társadalmak mindennapi életének szerves részei mint például Identitás, Befedett fej, Mennyegző de ugyanúgy láthatunk bajai halászhálót és szamuráj kardot is.

 

 

Európa, a Kárpát-medence és más földrészekről származó ikonikus darabokról tudhat itt meg többet a látogató. Mindez a múzeum kurátorai jóvoltából egyfajta személyes hangon szól hozzánk, a tárgyak melletti szövegek szakmaiságán, egyéni látásmódján keresztül. Minden bemutatót egy-egy múzeumi kurátor írt egy általa választott tárgyról.

 

A múzeumból kifelé menet könnyedén megfogalmazódhat bennünk az az érzés, hogy egy látogatás alatt ennyi mindent nem is lehet igazán tüzetesen megnézni, vissza kell jönnünk ahhoz, hogy mindenre legyen annyi idő amennyire megmozgatott minket az itteni nézőpontok sokszínűsége.

gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, műhely, néprajz, programajánló
2022-10-17 14:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma
2022-12-14 20:00