EN facebook

A MúzeumTrip 28. helyszíne: az újra nyitva tartó Sóstói Múzeumfalu

Nyíregyháza

2021-05-01 20:00

Hosszú idő után először indul olyan intézménybe a MúzeumTrip, amely a szó fizikai értelmében is nyitva áll!!!

A lassan másfél éve tartó kampánysorozat olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihány, a Hadtörténeti Múzeum, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum fogadott bennünket. Most az ország keleti felébe utazunk, a május elsején nyíló nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluba.

 

 

Magyarország keleti szegletében már 1964-ben elkezdődött egy szabadtéri néprajzi múzeum tervezése, az építő munkálatok elindulására azonban csak 1970-ben került sor, mely munkálatokra az akkori megyei múzeumigazgató Erdész Sándort kérte fel. Erdész Sándor folkloristaként vágott bele a skanzen építésébe, mely tevékenységet Páll István folytatta tovább, s közel 30 éven át vezette az intézményt. A Sóstói Múzeumfalu 1979-es megnyitása óta eltelt időszakban igen látványos fejlődés ment végbe a közel 10 hektáros területen: a nyitásra elkészült öt porta mellett még további nyolc építése fejeződött be, s kialakult az orsós faluközpont az oda illő közösségi épületek sorával. 

 

 

A Sóstói Múzeumfalu a nyíregyházi Jósa András Múzeum tagintézménye, hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leglátogatottabb közgyűjteménye. A közel kilenchektáros területen Északkelet-Magyarország népi építészeti emlékeit, paraszti lakáskultúráját, háztartási és gazdasági eszközkészletét, illetve a parasztságot kiszolgáló mezővárosi műhelyek berendezését és termékeit ismerhetjük meg. 

 

 

 2014 októbere óta az intézmény részét képezi egy Árpád-kori településrész (régészeti skanzen), amely a 10-13. század jellegzetes háztípusait és egyéb építményeit, egy-egy korabeli foglalkozás tárgykultúráját rekonstrukciók formájában mutatja be. 

 

 

2016-tól a Sóstói Múzeumfalu üzemelteti a szomszédságában álló Pálinkaházat is, ahol egy kamara kiállítás a pálinka(ivás) történetébe és folklórjába enged betekintést, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosít a megye – méltán híres – gyümölcspárlatainak, az ezeket előállító magáncégeknek.

 

 

2015 és 2020 között Szabó Sarolta irányítása alatt Európai Uniós pályázat jóvoltából új látogató fogadó központ, igazgatási és raktárépület kialakítására kerülhetett sor, megújulhatott az úthálózat.

 

 

A Sóstói Múzeumfalu küldetése a megye még létező, muzeális értékű (elsősorban a hagyományos paraszti kultúra szellemi és tárgyi) javainak felkutatása, gyűjtése; a gyűjteményekbe került írott és íratlan források őrzése, konzerválása, nyilvántartása, raktározása, tudományos feldolgozása és bemutatása, valamint e kulturális örökség sokoldalú közzétételének, széleskörű hozzáférésének biztosítása. Mivel a Sóstói Múzeumfalu gyűjtőterülete öt olyan néprajzi kistájra terjed ki, amelyek határai nem azonosak a közigazgatási határokkal, illetve számos olyan kutatási témánk van, amelyet több tudományág egyszerre vizsgál, együttműködünk más hazai és nemzetközi kulturális, oktatási, tudományos intézményekkel is.

 

 

A néprajzi kistájakat reprezentáló kiállítási egységek mellett több tematikus állandó kiállítás is helyet kapott a Sóstói Múzeumfaluban. Ezek a népi világítás, paraszti tisztálkodás, iskolatörténet, lakodalom és gyermekélet témakörökhöz kapcsolódnak.

 

 

A múzeumi gyűjtemény mintegy 31000 néprajzi és technikatörténeti, 450 iparművészeti tárgyból, 81193 adattári fotóból 3505 videó felvételből áll; a könyvtár közel 6000 kötetet foglal magában.

 

 

„Az év múzeuma 1996” elismerő címet, illetve 2006-ban a „Családbarát múzeum” kitüntetést kapta intézményünk.

A szabadtéri néprajzi muzeológia szépsége abban rejlik, hogy muzeális intézményi keretek között, falusi közösségek épített öröksége által nyerhetünk betekintést az egykor élő emberek életmódjába, ismerhetjük meg személyes történetüket.

 

 

Szakmai csapatunk már az 1990-es években arra a következtetésre jutott, hogy a Múzeumfaluban rejlő ismeretek és közösségi élmény átadása csak akkor vezet sikerre, ha aktívan működő közösségeket, csoportokat, civil szervezeteket szólítunk meg azzal a kéréssel, hogy működjenek közre egy-egy rendezvényen vagy eseményen hitelesen képviselve csoportjukat. Ezt a közösségteremtő, formáló és támogató tevékenységünket 2020-ban „Közösségi múzeum” elismerő oklevéllel jutalmazták, mely a jelenlegi világjárványban különösen fontos, amikor a közösségi szintér a fizikai találkozás helyett a virtuális online térbe helyeződött. Az elmúlt időszakban a Múzeumfalu online tartalmai mind saját weboldalán, mind facebook és instagram felületein folyamatosan jelennek meg. Az újra nyitás pillanatát azonban már nagyon várták a skanzen munkatársai…    

 

 

 

 A MúzeumTrip 2020-ban Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta intézményeiben járt.

 

múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-08-03 20:30
MúzeumTrip, néprajz
2020-08-07 20:00
látogató, néprajz, programajánló, természet, történelem, újranyitás
2020-05-15 16:00