EN facebook

Folytatódik a Munkácsy-negyed kialakítása Békéscsabán

2019-12-20 18:00

A Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítóterének kialakításával, az intézmény környezetének rehabilitációjával, valamint a Munkácsy Emlékház felújításával folytatódik a Munkácsy-negyed kialakítása.

 

A budapesti Rio Lámpastúdió Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezheti el nettó 274 millió forintért a Munkácsy Mihály Múzeumban az új állandó kiállítás kivitelezési munkáit. A projekt egyebek mellet installációs, grafikai, vetítéstechnikai, biztonságtechnikai, villamossági, gépészeti és világítástechnikai munkákra terjed ki, az új kiállítás szakmai anyagát a múzeum munkatársai állítják össze - hangsúlyozzák az előterjesztésben.

 

Az új tárlat mintegy ezer négyzetméteren az alagsorban a földtörténeti kezdetektől a török korig, a földszinten Békéscsaba 18. századi újratelepítésétől napjainkig szóló tematikával foglalkozik majd.

 

A békéscsabai Kopp Export-Import Kft. lett egy másik, csaknem 274 millió forintos közbeszerzés nyertese. Ebből a Munkácsy Mihály Emlékházat - a volt Steiner- Omaszta-kúriát (ahová a gyerek Munkácsy nagybátyjával napi szinten járt étkezni) - és melléképületét kell felújítania, górét kialakítania, továbbá az épület környezetét rendeznie, parkolót kialakítania.

Szintén helyi cég, a Galéria Invest Kft. lett a Munkácsy Múzeum és a Munkácsy-híd (amelynek fa elődjét a legendárium szerint a festő festette okkersárgára), valamint környezetének rendbetételét célzó projekt nyertese, ám itt költségtúllépés miatt a város kezdeményezte a kulturális államtitkárságnál, hogy a Modern Városok Program (MVP) részeként tervezett Ursziny-Beliczey-kúria felújítására szánt forrást csoportosítsák át erre a beruházásra. Az államtitkárság a kérelmet jóváhagyta - olvasható az előterjesztésben.

 A békéscsabai Munkácsy Negyedet a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed, valamint az egri vár és belváros felújításának mintájára hoznák létre. A tervek között szerepel a Munkácsy életéhez kötődő épületek és környezetük rendbetétele mellett a festő képeiből készült nagyméretű reprodukciók kihelyezése a város több pontjára, fényfestés, különleges utcabútorok kialakítása, de promóciós filmek és reklámok készítése is. Egy Munkácsy munkásságát idéző játszótér már elkészült a Széchenyi-ligetben.

Egy korábbi kormányhatározat szerint Békéscsaba csaknem 3 milliárd forint fejlesztési támogatást kap a kulturális negyed fejlesztésére az MVP részeként.
A Munkácsy Mihály Múzeum bővítését, két különálló épületének összekötését az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként 200 millió forintból a közelmúltban fejezték be.