EN facebook

Láthatatlan, párhuzamos világot mutat be a békéscsabai múzeum új kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2020-08-16 10:00

Apró, szabad szemmel szinte láthatatlan kis ízeltlábúak, hatalmasra nagyítva. A Munkácsy múzeum legújabb kiállításán ilyen kis lények kapták a főszerepet - adta hírül a beol.hu.

 

A mikrovilág csodái címmel nyílt időszaki tárlat 2020. augusztus 12-én, szerdán délután a Munkácsy Mihály Múzeum konferenciatermében. A kiállítás Ujvári Zsolt természetfotós felvételeit tárja elénk, bemutatva az emberi szem számára gyakorlatilag láthatatlan mikrovilág megannyi csodáját. A több mint harminc kiállított fotón a természet csupán kevesek által látott parányi élőlényei, ízeltlábúi jelennek meg, különféle hozzájuk fűződő történetekkel egyetemben.

 

Váncsa Klára ökológus, a múzeum természettudományi munkatársa, aki egyben a kiállítás kurátora elmondta, a természetfotós közösségi oldalán figyelt fel annak munkáira, majd fogalmazódott meg benne, hogy mindennek egy kiállítást is érdemes lenne szentelni. Kiemelte, Ujvári Zsolt a fotói mellé legtöbbször egy kis történet is ír, amelyekből a képek szereplőit, az egyes kis élőlényeket is meg lehet ismerni, ez is különlegessé teszi az alkotó munkásságát. Mint kiderült a fotós kedvenc ízeltlábúi az apró kis gömböcugrókák, melyeket alapvetően észre sem vennénk, kinagyítva viszont legtöbbjük apró kis szőrös labdára hasonlít. A fotók nagy részén ezek a parányok jelennek meg, de hozzájuk kapcsolható más lények is a kiállítás szereplői: látványos fotók mutatnak be többek közt pókokat, bogarakat, ugróvillásokat, álskorpiókat és egyéb teremtményeket is.

 

Ujvári Zsolt a biológus, rovarász alkotó önmagáról úgy fogalmazott, nem több, mint egy nyitott szemmel járó amatőr fotós, aki nem pályázik díjakra, nemzetközi elismerésre, egyszerűen csak el szeretné vinni az emberek otthonába mindazt a csodát, amivel kis hazánk tájain vagy külföldön barangolva sodorta össze az élet.

 

– Olyan dolgokat talál itt minden természetkedvelő és természetfotós, amik hétköznapjaink részei, mégis oly sokan elmegyünk ezek mellett az elképesztő élőlények és jelenségek mellett anélkül, hogy felismernénk a bennük rejlő tökéletességet. Nagy öröm nekem, hogy sokan merítettek már ihletet abból, amit az én perspektívámból láttak, és elkezdték más szemmel nézni a világot, keresni az apró lényeket. Nagyobb siker ez számomra, mint bármilyen szakmai elismerés – részletezte Ujvári Zsolt, aki mint kiderült ez évtől a National Geographic online természet rovatának állandó cikkírója is lett.

 

A kiállítás mottója is ezt a mondanivalót sugallja, mely szerint mind a tudás, mind pedig a tapasztalat kizárólag akkor nyer értelmet, ha az ember ezt képes továbbadni másoknak, és így bárki meríthet ezekből. Az alkotó bátran tárja a közönség, a közösség elé tudását, megosztja azokkal mind a természettudományokról, mind pedig a fotózásról szerzett ismereteit. A kiállításon nemcsak az alkotásait, de azt is bemutatja a biológus, hogy milyen technikával, beállításokkal készültek a művek, így akinek lehetősége van rá és kedvet érez hozzá, akár ki is próbálhatja a fotózás eme válfaját.

Köztünk élnek, mégsem látjuk őket

 

A csabai kiállításmegnyitó házigazdája Medgyesi Pál múzeumigazgató-helyettes volt, a tárlaton pedig Varga Tamás a város alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember nyitóbeszédében dicsérte, azt, ahogy a fotós megmutatja számunkra az apró rovarokat, szavaival élve egy velünk együtt élő, párhuzamos világot. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban látható tárlat egészen november 15-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 órától 18 óráig.

 

 

Borítókép:

Ujvári Zsolt a megnyitón köszöntötte a résztvevőket, a békéscsabai az első kiállítása /Fotó: Bencsik Ádám/ ; forrás: beol.hu