EN facebook

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2023 pályázói: Van Művészi Vénád? - nemzetközi találkozó Budapesten a Ludwig Múzeum szervezésében

Van Művészi Vénád?

2023-09-21 07:00

18. Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat nyitórendezvényét, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót 2023. szeptember 25-én, hétfőn Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a házigazda intézménnyel társszervezésben.

A sajtónyilvános esemény keretében valósul meg az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjak átadása, valamint hatodik alkalommal nyerheti el egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat. Idén negyedik alkalommal a Családbarát Múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek.

 

A konferenciára készülve idén ábécé sorrendben bemutatjuk a pályázókat. Most a magyar részről a Ludwig Múzeum által koordinált

 

 

Van Művészi Vénád?

 

 

múzeumpedagógiai projekt nemzetközi találkozójának ismertetése következik!

 

A Van Művészi Vénád? (továbbiakban: VMV?) nemzetközi pályázattal 2017-ben találkoztunk. A projektet kicsit alaposabban megismerve – honlap, informális levélváltások a cseh szervezőkkel – úgy gondoltuk, hogy hiánypótló művészeti verseny lehet ez a magyar oktatási és múzeumi, művészetpedagógiai színtéren. A legfontosabbnak azt találtuk, hogy a projekt kortárs tematikát, kurrens társadalmi, generációs problémákat (pl. A választás szabadsága, az Identitás, a Pillangó-hatás) ajánl fel a középiskolásoknak, melyeket kortárs képzőművészeti szellemben és csapatban, kooperációban kell feldolgozniuk. A fiatalok bátran alkalmazhatják az általuk szívesen használt új technológiákat, médiumokat. A verseny koncepciójának fontos részét képezi a tudatos előkészítés, az alkotófolyamat dokumentálása, a megvalósítás, kivitelezés, az elkészült alkotások logisztikájának megszervezése, a mű installálása a galériában, valamint a projekteknek a nagyközönség – többi csapat - előtti bemutatása, prezentációja. A projektben nagyon fontos az önállóságra, az önálló munkavégzésre való nevelés. 

 

A múzeum múzeumpedagógusai természetesen felkészítő programokkal, s további konzultációkkal inspirálják, segítik a csapatok munkáját.

 

Amikor belevágtunk ebbe a projektbe, nem volt utolsó szempont, hogy nemzetközi kapcsolatépítésre is alapot ad, mind a múzeum, mind a diákok számára. 

 

A Ludwig Múzeum az adottságai révén, országos szakmúzeum, így alkalmas volt arra - ahogy a jelenben is az -, hogy egy ilyen nemzetközi verseny koordinálója és szakmai felügyelője legyen.

 

Az elmúlt évek alatt kiemelt partnerünk volt a Deák 17 Galéria, amely helyszínt biztosított a művek bemutatására, és a Galéria munkatársai minden emberi és szakmai segítséget megadtak a diákoknak az installáláshoz. A Galéria éves kiállítási programjában állandó helye van a VMV? kiállításnak. 

 

Az elmúlt 5 évben csak Magyarországon 221 iskolai csapat vett részt a versenyben, és a győztesek kiutazhattak a nemzetközi versenyekre is.

 

A 2022/2023-as iskolai évben is folytatódott a verseny. Az idei téma az ÉTEL / FOOD volt.

 

 

Ebben az évben nemcsak hazai, hanem a nemzetközi találkozót/finalt is Budapesten rendeztünk meg 2023. június 9-11. között. Mivel 2017 óta résztvettünk a magyar csapat külföldi bemutatkozásán is, volt előképünk, és elérkezettnek láttunk az időt, hogy a nemzetközi döntő/Final esemény megszervezését is magunkra vállaljuk. Az előző években Brno, Prága és Pozsony töltötte be a házigazda szerepét és látta vendégül a kb. 25-30 fős közösséget.

 

Az eddigi döntők gyakorlatának fő elemeit mindenképpen szerettük volna megtartani, de igyekeztünk, hogy új elemekkel is gazdagítani azt. 

 

Amit megtartottuk, az a közös programok voltak, a közös étkezések, és természetesen a kiállítás és a kiállított munkáknak a csapatok általi bemutatása. Mindeközben figyeltünk arra is, hogy a csapatok, a kísérők, a prágai főszervezők, jól érezzék magunkat, kellemes szállást biztosítsunk nekik, megkapják a szükséges információkat, és segítsük a budapesti közlekedésüket. A program angolul folyt, így a diákok éles szituációban gyakorolhatták az idegen nyelvű kommunikációs helyzeteket.

 

Nagy izgalmakkal vágtunk bele a három napos, igen összetett rendezvénysorozatba. Péntek délután a Magyar Zene Háza állandó kiállítása jelentette a kezdőpontot, majd – mivel a verseny idei témája a FOOD volt – egy közös piknikkel folytattuk az ismerkedést, amelyre mindenki nemzeti finomságaival készült. Kiemelten fontos volt, hogy már az első nap megteremtsük a csapatok közötti kohéziót. A következő, szombati nap volt a legkiemelkedőbb és a legösszetettebb feladatokban bővelkedő rész. 10 órakor kezdték a diákok installálni nyertes munkáikat, amíg ezzel párhuzamosan a Deák17 Galéria nagy termében az egykori VMV? versenyzőinek és felkészítő tanárai számára is nyitott workshop is elindult. A workshop valóban nemcsak a szervezők prezentációnak csendes végighallgatását jelentette, hanem diákok és tanárok bátran merték megosztani a véleményüket, saját meglátásaikat a verseny kapcsán. Olyan fórumot hoztunk létre, ahol eszmét cserélt egymással a pozsonyi múzeumpedagógus, a budapesti, miskolci tanár, a prágai és a magyar diák. Egy laza pizza ebéddel zártuk a szekciót és továbbra is a FOOD témaköréhez szervesen kapcsolódva látogatást tettünk az Onyx Műhelybe, ahol Merkl Márta food designer fogadott minket és tartott körbevezetést a gasztronómia egy igen különleges helyszínén. 15 órakor következett a kiállításmegnyitó, amelyre a diákok performansszal is készültek és bemutatták saját alkotásaikat. A napot a Kőlevesben zártuk, ahol már biztosak lehettünk benne, hogy az együtt töltött idő egy nemzetközi ifjúsági találkozó vidám hangulatát hordozza. Vasárnap a Ludwig Múzeum került a fókuszba, tettünk egy sétát az Időgép gyűjteményi kiállításban, majd a Művészet a Soá után időszaki kiállításban egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében egy hatalmas közös kollázst készítettünk. Még egy utolsó közös ebéddel zártuk ezt az élménydús három napot. S végül nóvum volt, hogy a program utolsó elemeként a diákok, a szervezők, a mentorok közösen határozták meg a következő tanév VMV? témáját: Networking/Hálózat.

 

A programól sok mindent megosztunk ezen a micrositeon és a közösségi média felületein

 

 

Rendkívül mély élményeket képes generálni egy nemzetközi, ráadásul többnapos, sokrétű programmal kiegészült esemény. A sikeres megvalósuláshoz nagyon sok előkészület, energia, előzetes tapasztalat, kapcsolati tőke szükséges. Ez utóbbiak esetünkben a prágai és a pozsonyi kollégák és a vissza-visszatérő mentortanárok. Nagyon fontos szerepet vállalt a nemzetközi találkozón állandó, megbízható partnerünk, a Deák17 Galéria, továbbá a hazai múzeumok támogatása is kiemelendő – bár nem volt mód mindet igénybe venni a felkínált programok közül. Anyagilag a Cseh Centrum támogatta a projektet.


A VMM? projektet további új elemmel bővítjük. Nemcsak a Networking című pályázatot fogjuk lebonyolítani, de 2024 februárjában megnyitjuk a Gyakran Ismételt Kérdések című kiállításunkat a Ludwigban, amely a VMV? nemzetközi partnerei által írt, Ez művészet? című könyvének kérdés-felvetéseire épül. Továbbá a segítségünkkel elképzelhető, hogy Görögországban is elindul a projekt, egy volt Erasmusos gyakornok koordinációjában.

 

 

Varga Zita

múzeumpedagógus