EN facebook

A muzeális intézmények működési engedélyéről

JOGSZABÁLY

2018-01-26 13:45

A kormány 2017 év végén komolyan hozzányúlt a múzeumi terület jogszabályaihoz. Mielőtt még valami strukturális reformra gondolnánk, jobb tisztázni, a változásokat elsődlegesen az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény indokolja, amely a hatósági eljárások rendjének újraszabályozását írta elő. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az alapvetően eljárásrendi változtatások mellett több régóta várt jogszabálymódosításra is sor került. Ezek közé tartozik, hogy a működési engedélyről szóló 2/2010 (I. 14.) OKM rendeletet a muzeális intézmények működési engedélyéről szóló 376/2017 (XII. 11.) Korm. rendelet* váltja fel, amely több új követelményt is rögzít.

 

Adattár

Az adattár a múzeumok esetében eddig is kötelező volt, az új szabályozás ennek meghatározását is tartalmazza. A múzeumi adattár fogalma, célja a muzeológiában egyértelmű, jogszabályi definíciója azonban eddig hiányzott, hiszen a 20/2002 NKÖM rendelet XII. fejezete csak meglehetősen tágan írta körül, mire szolgál az adattár. Az új rendelet szerint az adattár a muzeális intézményben őrzött kulturális javakra vonatkozó papíralapú, szöveges, képi, hangzó, továbbá informatikai hordozókon tárolt jelentések, dokumentációk, kiállítási forgatókönyvek, kéziratok, archív levelezések és az intézmény történetére vonatkozó dokumentumok, sajtóanyagok őrzésére szolgál.

 

Múzeumpedagógiai szolgáltatások és személyi feltételek

Valamennyi muzeális intézmény működési feltételei közé beépült a kulturális alapellátás – a muzeális intézmények szolgáltatásait e fogalom alá sorolják – és a Nemzeti Alaptantervhez való igazodás, ami azonban tényleges újítást nem jelent, csak új fogalmakkal írja le a korábbi tevékenységeket. Ennél a szakterület szempontjából lényegesebb, hogy a jogszabály újradefiniálja a múzeumpedagógiai foglalkoztató tér fogalmát. Ilyen helyiség kialakítását a múzeumokban a korábbi jogszabály is előírta annyi engedménnyel, hogy a tematikus és területi múzeumokban ezt akár a kiállítótérben is ki lehetett alakítani. Ezek a feltételek nem változtak, de a foglalkoztató tér definíciója kiegészült azzal, hogy legalább 20 fő befogadására alkalmasnak kell lennie.

A múzeumpedagógiai tevékenység erősítése érdekében változtak a személyi feltételek is, közérdekű muzeális kiállítóhely működési feltételei mostantól úgy teljesíthetők, ha a közművelődési szakember mellett egy múzeumpedagógus vagy egy muzeológus munkakört létesítenek. Tematikus és területi múzeum esetében a műtárgyvédelmi munkatárs és muzeológus mellett beépült a feltételek közé a múzeumpedagógus munkakör létesítése is.

 

Állományvédelem

Új fogalomként jelenik meg a jogszabályban az állományvédelem szempontjából megfelelő tér, amelynek maghatározását szó szerint idézzük:

a kulturális javak tárolására és kiállítására alkalmas, műtárgyakra káros anyagot nem tartalmazó levegőjű, szabályozott, egyenletes hőmérsékletű, páratartalmú és megvilágítottságú tér, amely a megelőző állományvédelem feladatainak ellátásához szükséges pára-, hő- és fénymérő eszközökkel ellátott, biológiai kártevőktől mentes, és lehetővé teszi a kulturális javak biztonságos megőrzését és mozgatását.

Ezt az elvárást a rendelet valamennyi muzeális intézmény kiállítótereivel és raktáraival szemben megfogalmazza, bizonyos, hogy mindenhol lesznek tennivalók e feltételek maradéktalan megvalósítása érdekében. A korábbiakhoz képest ugyanakkor könnyítést – és a gyakorlathoz való alkalmazkodást – jelent, hogy a területi múzeumok mostantól mentesülnek az előkészítő raktár és az állományvédelmi feladatok ellátására alkalmas tér létesítésének kötelezettsége alól.

A ktv. 45/A. § szerint a megyei hatókörű városi múzeumok restaurálási-műtárgyvédelmi szakmai-módszertani központként működnek és évente egyszer fel kell mérjék a megye területén található muzeális intézmények műtárgyvédelmi helyzetét. Utóbbi feladat elvégzése érdekében a törvény előírja állományvédelmi felelős alkalmazását, amely most – a törvénnyel összhangban – személyi követelményként a működési engedélyről szóló jogszabályba is bekerült. Figyelembe véve ugyanakkor a területi múzeumok esetében bevezetett fenti állományvédelmi könnyítéseket és ezzel összefüggésben a megyei hatókörű városi múzeumoknak az egész megyére kiterjedő állományvédelmi feladatait utóbbinak mostantól rendelkeznie kell a kémiailag vagy biológiailag fertőzött kulturális javak elkülönítésére, mentesítésére is alkalmas előkészítő raktárral, továbbá megyei hatókörű vagy regionális feladatok ellátására is alkalmas, felszerelt restaurátor műhelyekkel, és vegyszerraktárral. Mindez tehát utat nyit annak a lehetőségnek, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok a megye területén állományvédelmi szolgáltatásokat nyújtva egyfajta restaurálási központként működjenek.

 

Múzeumok a digitális korszakban

Ktv a múzeumok feladatai közé sorolja a kulturális javak digitalizálását és két éve a törvénybe az is bekerült, hogy a múzeumoknak nemcsak küldetésnyilatkozattal és stratégiai tervekkel, de digitalizálási stratégiával is rendelkeznie kell. Most pedig a működési engedély megadásának feltételévé vált, hogy a múzeumok ne csak épületükben, hanem az interneten is jelen legyenek. Vagyis múzeum csak abban az esetben kaphat működési engedélyt, ha weblapot működtet és online szolgáltatásokat nyújt. A megyei hatókörű városi múzeumok, a szakmúzeumok és az országos múzeumok esetében további elvárás, hogy a digitalizált kulturális javakat hozzáférhetővé is tegyék. Ezzel (is) összefüggésben 2018. január elsejétől nemcsak az országos múzeumokban, hanem már a szakmúzeumokban és a megyei hatókörű városi múzeumokban is elvárás a múzeumi informatikus munkakör létesítése.

 

Múzeumi szolgáltatások

Új elem a működési feltételek között a rendezvénytér, amely a megyei hatókörű városi múzeum, a szakmúzeum és országos múzeum esetében került rögzítésre, és a közönség fogadását és múzeumi kiadványok árusítását szolgáló helyiség, amely valamennyi múzeum esetében elvárás.

 

Új személyi feltételek az országos múzeumokban

Bővült az országos múzeumokban létesítendő szakmai munkakörök felsorolása is, vagyis 2018. január elsejétől ezekben az intézményekben a korábbiak mellett kötelező múzeumi kulturális menedzser, múzeumi jogász és műtárgykölcsönzési szakember (regisztrár) munkakör létesítése.

 

***

Az új feltételeknek a muzeális intézményeknek 2018. január elsejétől meg kell felelniük, ellenőrzésükre szakfelügyeleti vizsgálat esetén kerülhet sor, illetve értelemszerűen a működési engedély módosítása esetén ellenőrzi őket a minisztérium.

 

* A hivatkozások a cikk megjelenésének dátumakor hatályos jogszabályállapotokra mutatnak.

műhely, téma
2018-01-13 10:00
látogató, téma
2018-01-11 14:07
állományvédelem, konferencia, múzeum, szervezet
2017-10-02 17:00