EN facebook

A MI SZECESSZIÓNK

2018-09-13 15:00

Az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója idején a múzeum egyik filiájában, a Ráth György-villában nyílt kiállítás A MI SZECESSZIÓNK címmel, amely a szecessziós gyűjtemény csúcsdarabjait mutatja be.


Enteriőrökben mutatják be az egyetemes szecesszió három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba nyújt bepillantást a szecessziós ebédlő és a fogadószoba. Tárgyak sokaságát csodálhatják meg látványtári elrendezésben, köztük Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket. Felvillantják a keleti művészet hatását, főként Bugatti exkluzív bútorai révén, de bemutatják a századforduló magyar művészetében az erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepét is. Maga az épület, a városligeti fasori Ráth villa szecessziós belső terei kitűnő hangulatot teremtenek, keretet adnak a kiállításnak. Az egykori tulajdonos, Ráth György (1828-1905), az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója otthonában képtára és historizáló ebédlője rekonstrukciójával emlékeznek a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre. Első alkalommal látható gyűjteményéből egy szecessziós ízlésű nagy pálmatartó díszedény, a Minton cég gyártmánya. A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát

képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. Több tárgy restaurálására most került sor, eddig – állapotuk miatt – nem szerepeltek kiállításon. Közülük elsősorban a csillárok nyújtanak fenomenális élményt. Ráth szellemiségének megfelelően a villában ezúttal is a régmúlt és a jelen alkotásai együtt lesznek jelen, hiszen két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei szintén helyet kapnak a térben.

kiállítás, múzeum, néprajz
2018-09-13 09:00
kiállítás, kortárs, látogató, művészet, programajánló
2017-09-11 09:20
emlékezet, helytörténet, kiállítás
2018-09-12 09:00