EN facebook

Art Capital – 18 kiállítás és 66 program Szentendrén

KORTÁRS

2017-09-11 09:20

Mások mellett Jake és Dinos Chapman, Oleg Kulik, Bakos Tamás és Francois Fiedler munkái is láthatók a szentendrei Art Capital képzőművészeti fesztiválon, amely 18 kiállítással és 66 programmal várja a közönséget péntektől szeptember 24-ig.

 

Magyarország első képzőművészeti fesztiválja a tavalyi „nulladik év” után idén indul el teljes gazdagságában, ezúttal az otthon - otthontalanság témára felfűzve – mondta el az Art Capital pénteki sajtótájékoztatóján a fesztivált szervező Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.


Gulyás Gábor hangsúlyozta: ma azok a városok képesek a művészeti központ szerepet betölteni, ahol megfelelő kiállítási lehetőségek állnak a kortárs képzőművészet rendelkezésére. Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag, a következő hetekben azonban tovább gazdagodik az Art Capital kínálatával – emelte ki.

 

Gulyás Gábor elmondása szerint valamennyi szentendrei múzeum része a projektnek, de a legtöbb programnak a MűvészetMalom és a Ferenczy Múzeum ad otthont.

 

A MűvészetMalomban már csütörtök este megnyílt a MIG21 - Migráció a kortárs képzőművészetben című tárlat, amely egy „ideológiai nehezékekkel terhelt, sematikus keretek közé szorult” témát jelenít meg, elsősorban közép- és kelet-európai művészek munkáin keresztül. Jelen lesz munkáival az egyik legismertebb orosz képzőművész, Oleg Kulik, csakúgy, mint a horvát Mladen Stilinovic vagy a macedón sztárszobrász, Zarko Baseski, aki óriás emberalakokat formázó munkáival vált híressé. 

 

Szintén a MűvészetMalomban látható szombattól a Bomlasztó képzelet című kiállítás, amely Robert Runták cseh műgyűjtő mintegy másfélezer műalkotást számláló kortárs festészeti kollekciójából válogat. A tárlaton olyan jelentős alkotók munkái láthatók, mint Jake és Dinos Chapman, Daniel Richter vagy Tilo Baumgärtel, ahogy felbukkannak a régió meghatározó alkotói – mások mellett Szűcs Attila, Bodoni Zsolt, Wilhelm Sasnal és Serban Savu – is.

Gulyás Gábor elmondása szerint a képzőművészeti fesztivál egyik nagy felfedezésének ígérkezik Bakos Tamás Barcsay Múzeumban nyíló kiállítása: a sokáig hajléktalanként élő Bakost a bécsi Kunstverein művészeti vezetője fedezte fel és állította ki óriási sikerrel. Bakos Tamás első magyarországi tárlata szombattól lesz látható, akárcsak Szabó Zsuzsanna kiállítása a Barcsay Múzeumban és Bukta Imre installációja a Kovács Margit Múzeum udvarán.

Gulyás Gábor kiemelte Francois Fiedler tárlatát is. A magyar származású művész a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legfontosabb absztrakt festőjének számított Párizsban. A Magyarországon kevéssé ismert alkotónak Hazatért művek címmel az eddigi legteljesebb magyarországi tárlata tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban szeptember 16-tól. Ekkor mutatkozik be Szentendrén a 2016-os Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása, Fajcsák Dénes és Fábián Gábor Aektivátorok című projektje is, a Vajda Lajos Múzeumban pedig Lét-szekvenciák címmel szentendrei művészek – többek között Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Vajda Lajos és Vincze Ottó – az otthon motívumát megidéző alkotásai lesznek láthatók.

 

Az Art Capital rendezvényeit két szakaszra lehet bontani: szeptember 15-ig megnyílnak a kiállítások, a következő tíz napban következnek a programok. Minden egyes programnapon egy-egy házigazda várja a vendégeket, jórészt olyan képzőművészek, akik jelenleg is Szentendrén élnek: efZámbó István, feLugossy László, Regős István, Nagy Barbara, Bereznai Péter, Vinkler Zsuzsi, Benkovits György, Szirtes János, Vincze Ottó, majd Baksai József.

A fesztivál teljes programja a www.artcapital.hu honlapon érhető el.

képzőművészet, kiállítás, kortárs
2017-07-11 15:10
gyarapodás, kiállítás, kortárs, művészet
2017-07-05 08:10
irodalom, műhely, művészet, programajánló
2017-09-06 18:00