EN facebook

A legmenőbb 2018-ban átadott múzeumépületek

DESIGN

2019-02-04 07:00

A DESIGNBOOM oldal sorra listázza az elmúlt év legsikeresebb, legszínvonalasabb épületeit. A TOP 10-es válogatásokból természetesen a múzeumok és a kulturális helyszínek sem hiányozhatnak. Nézzük, hogy milyen múzeumok kerülhettek fel erre a listára!

 

V&A, Dundee

 

Egy évvel korábban már jeleztük, hogy valószínűleg a 2018-as év egyik legnagyobb dobása lesz a V&A dizájnmúzeumának megnyitója. Dundee nagy várakozások elé nézett, főleg miután a skót település neve hosszú évek óta egybeforrt az innováció és a kreatív ipar fogalmával.  A helyi egyetem és egy sikeresen működő kortárs művészeti központ (DCA) eredményei miatt döntött úgy az egyik leghíresebb brit múzeum, hogy itt nyitja meg első filiáléját. Azaz nem ettől az új intézménytől várják a csodát, hanem az eddigi, belső fejlődés eredményeit fejlesztik tovább. A japán Kengo Kuma tervei alapján felépült, és szeptemberben átadott központ látványos hajóra emlékeztet, amely jó megfér a környező kikötő hangulatával, reflektál annak múltjára. A múzeum architektúráját észak-kelet Skócia sziklái ihlették, jelezve a természet és a művészetek kapcsolatának fontosságát.

 

A designmúzeumban a skót designra összpontosító nagyszabású állandó kiállítás mellett egy február 24-ig látható tárlaton „Óceánjárók: sebesség és stílus” címmel azt tudhatjuk meg, miként váltak ezek a hajómonstrumok a 20. századi modernitás egyik csodált szimbólumává. Ez az első olyan kiállítás a világon, amely feltárja, milyen nemzetközi kulturális hatása volt az óceánjárók tervezésének és üzemeltetésének, miként hatott mindez a reklámok világára, a mérnöki tudományokra, a belsőépítészetre és az életmódra. Ha a tárlat bezár, akkor sem kell csalódni a látogatóknak, 2019-ben olyan témák kerülnek terítékre, mint a videojátékok, majd a robotok és a design kapcsolata! Részletek itt. 

 

 

Menil Rajzintézet

 

A Menil-gyűjtemény Houstonban eddig is világhírű volt az alapító házaspár, John és Dominique de Menil által vásárolt 17 ezer festménynek, szobornak, rajznak, fotónak és könyvritkaságnak köszönhetően.  Most Johnston Marklee amerikai építész tervei alapján az intézetnek elkészült az ötödik épülete, méghozzá a texasi nagyváros 19 intézményt felkaroló múzeumi negyedében. A múzeum nyilatkozata szerint ez az USA első olyan létesítménye, amelyet kifejezetten kortárs rajzok kiállítására, tanulmányozására, megőrzésére állítottak fel.  Az épületről itt olvashat! 

 

 

Bár a design magazin válogatásában nincs több múzeum, érdemes áttekinteni a többi kulturális létesítményt is!

 

Művészeti központ a Tiltott Városban

Kiállító és rendezvényhelyszín, aukciós ház, életmódközpont egyszerre a német Ole Scheeren Iroda által tervezett épület. A hibrid épületközpontból a szálloda és az étterem sem hiányozhat, és a múzeum fogalma is szóba kerül!

 

 

Katar Nemzeti Könyvtára

Arab-iszlám szövegekre fókuszál az OMA által tervezett épület, amely magába foglalja a nemzeti könyvtárat, a nyilvános könyvtárat, az egyetemi könyvtárat és az örökségi gyűjteményt.

 

 

Tsuruoka

Szedzsima Kazujo japán építésznő cége a SANAA nemcsak a Liget Budapestbe tervezett múzeumépülete miatt érdemel figyelmet. Tsuruoka komplex kulturális központjának a terve is a nevéhez kapcsolódik.

 

 

 

"Saya Park" projekt

Álvaro Siza, Carlos Castanheira már egyszer felkeltette a figyelmet Dél-Koreában, amikor megtervezték a Mimesis Museum különleges épületét. Most egy olyan három épületből álló létesítményt terveztek, amely szervesen integrálódik a területet övező természeti környezetbe. Már látható a galéria és a kápolna meditatív betonépülete, és reméljük, hamarosan megvalósulhat a kilátótorony is.

 

 

AZULIK uh

A művészeti komplexum a mexikói dzsungelben nyitotta meg kapuit egy luxus üdülőhely részeként. Van itt minden, kézműves iskola, divat és design labor, stúdiók, kiállítóterek. Missziója az ökológiai szemléleten, valamint az egyén és a közösség kapcsolatának erősítésén alapszik. Lélegzetelállító képek itt!

 

 

Wrightwood 659

Októberben nyílt meg az az új művészeti tér Chicagóban, amelyet a társadalmi kérdésekre nyitott építészeti és művészeti kiállítások számára terveztek. A Pritzker-díjas építész, Tadao Ando tervezte, aki egy 1920-as évekbeli épületet alakított át. Az intézményről itt 

 

 

Bambusz Kulturális Központ

Kína Szecsuan tartományában 52 nap alatt készült el a kiállítások, konferenciák és más közösségi események megrendezésére alkalmas központ, hagyományos technológiák újragondolásával a végtelenség jegyében. Részletek itt. 

 

 

Enoura Obszervatórium

Az egekbe tekinthetünk, de kiállítást is nézhetünk a japán megfigyelő központban. Az épület a japán építészeti hagyományokon túl a napfordulók időpontjára, a fény akkor tapasztalható jellegzetességeire épp úgy reflektál, mint a környező tájra. Bővebben!

 

 

 

külföld, látogató
2019-01-05 14:30
beruházás, bővítés, látogató, téma
2018-01-07 14:00