EN facebook

Kilenc új múzeumi beruházás

ÚJDONSÁGOK

2018-01-07 14:00

Amióta a világ a bilbaói Guggenheim Múzeum nyomán megtapasztalta, mekkora hatása lehet egy városra, annak társadalmára, gazdaságára és kultúrájára egy izgalmas épületben megnyitott múzeum, galéria, nincs olyan év, kontinens, ahol ne nyílna, újulna meg egy új kiállítási intézmény. 2018 múzeumai nemcsak saját miliőjüket frissítik fel, hanem gyakran megpróbálják újradefiniálni a múzeum fogalmát, ki akarják tágítani annak határait.

 

Szépművészeti Múzeum, Budapest

Magyarország számára talán a legfontosabb, hogy 2018-ban a Szépművészeti Múzeum felújított terei megnyílnak a nagyközönség előtt. Ha minden igaz, akkor már a megnyitó előtt láthatjuk a második világháború előtt megsérült Román Csarnokot, amelyre több mint fél évszázadig nem volt lehetőség. A visszaköltözéssel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendez új állandó kiállítást. 2018 és 2019 fordulójára a Szépművészeti tervbe vett egy Leonardo-kamaratárlatot, 2019 őszén pedig Rubens és a flamand barokk művészetét bemutató nagykiállítás nyílik majd. További részletek ITT!

 

V&A, Dundee

Valószínűleg a 2018-as év egyik legnagyobb dobása lesz a V&A dizájnmúzeumának megnyitója (ld. borítókép). Dundee, amely Skócia negyedik legnagyobb városa a londoni épület 2017-es megújulása után nagy várakozásoknak néz elébe, főleg miután a település neve hosszú évek óta egybeforrt az innováció és a kreatív ipar fogalmával.  A helyi egyetem és egy sikeresen működő kortárs művészeti központ (DCA) eredményei miatt döntött úgy az egyik leghíresebb brit múzeum, hogy itt nyitja meg első filiáléját. Azaz nem ettől az új intézménytől várják a csodát, hanem az eddigi, belső fejlődés eredményeit fejlesztik tovább. A japán Kengo Kuma tervei alapján épülő központ látványos hajóra emlékeztet, amely jó megfér a környező kikötő hangulatával, reflektál annak múltjára.

 

 

Fotografiska, London

A stockholmi Fotografiska Múzeum eddig is világhírű volt kortárs gyűjteményéről, fotókiállításairól. Az 1906-ban épült art nouveau, szecessziós stílusú svéd műemléképület mellett azonban most terjeszkedni kíván. New York előtt 2018 novemberében Londonban nyitja meg első külföldi bázisát hét kiállítótérrel, mozival, étteremmel, bárral, kávézóval a kelet-londoni Whitechapelben. Tovább a honlapra!

 

 

Hayward Galéria, London

A londoni brutalizmus egyik meghatározó emléke a Southbank Center, amely kétéves felújítás után 2018 januárjában nyílik meg. A korábban is merész kiállításáról híres kortárs galéria kiállítóterei jóval világosabbak, könnyebben használhatóak lesznek, miután az épület tetején felújítják a nem túl jó szigetelésű 66 üvegpiramist. A belmagasság is jelentősen növekedni fog, miután eltávolítják az eddigi álmennyezetet. Mindezt elsőként a közönség január 25-én tapasztalhatja meg, amikor a világhírű német fotográfus, Andreas Gursky retrospektív kiállítása megnyílik. Honlap ITT!

 

Beta Main, Los Angeles

A Main önmeghatározása is meglepő, magát „non-collecting”, azaz nem gyűjtő múzeumként definiálja. A kísérletező kedvű intézmény Los Angeles-ben eddig is több épületben rendezett kiállításokat, tartott fenn műtermeket, műteremlakásokat. 2016-ban nyitotta meg a Beta Maint, ahol az építkezés mellett hoztak létre kiállításokat és hirdettek programokat. Úgy gondolják, hogy látásmódjukban, módszertanukban meg kell jelenni mind annak a tudásnak, amelyet Los Angeles belvárosában tapasztalanak, valamint amit közösségeiktől, a velük együtt dolgozó művészektől, kísérleti programjaiból tanulnak. Kíváncsian várjuk, hogyan valósul meg mindez idén februárban Tom Wiscombe építész újonnan felhúzott 12 méteres üvegfalai mögött!

 

 Nagy Egyiptomi Múzeum, Gíza

A gizai piramisok mellett valószínűleg idén nyílik meg az a különleges architektúrájú régészeti múzeum, amelyben több mint 100 ezer egyiptomi műkincset tekinthetnek meg az érdeklődők. A gigantikus épület tervét Heneghan Peng irodája jegyzi. A világ évek óta várja, hogy megnyíljon az 50 hektárt elfoglaló múzeum, amelyet némi iróniával negyedik gízai piramisnak becéznek a turisták. Tény és való, hogy a beruházás egyik célja az volt, hogy a modern Egyiptom és az ősi egyiptomi civilizáció között szimbolikus kapcsolatot teremtsen. A múzeum elkészültével nemcsak a különböző korú - lesz gyerekmúzeum is - turisták járnak jól, hanem a kutatók is. A legújabb technikával felszerelt laborokban mindent megtalálnak a tudósok, amely a szerves anyagok és az emberi maradványok kutatásához kel. Részletek!

 

Tank, Sanghaj

Szokatlan megoldást választott Qiao Zhibing kínai gyűjtő, aki kortárs művészeti gyűjteményét a Huangpu-folyó mentén található öt üres olajtartályból építtetett múzeumban kívánja elhelyezni. A 15 millió dollárból megvalósuló projekt 100 ezer négyzetméterrel növeli a sanghaji kiállítóterek méretét a pekingi Open Architecture tervezésében. Olyan "szuperfelületet" alakítottak ki, amely a földfelszín alatt köti össze a különböző tartályokból kialakított épületrészeket. A járatokat egy hullámos, gyepszerű rekreációs tér rejti el, teljesen megváltoztatva az ipari környezetet. Nézd meg ITT!

 

Glenstone Múzeum, Maryland

Az egyik ismert amerikai kortárs művészeti magánmúzeum, a maryland-i Potomac-ban sem elégedett meg 2006-ban megnyitott, eddigi épületével és neves szobrokat felvonultató parkjával. 2018-ban több új épületet nyit meg pavilon néven, hogy még több látogatót fogadhasson be, és azok kellemesebben érezzék magukat az új étteremben, könyvesboltban, kávézóban, vízi kertben és a csodálatos tájépítészeti megoldásoknak köszönhetően.  Honlapjuk ITT!

 

Kép és Hang Múzeum, Rio de Janeiro

Ugyancsak régóta várjuk azt a brazil múzeumot, ahol Rio de Janeiro történetén belül a szambával vagy az 1950-es évek bossa nova zenéjével is megismerkedhetünk. A Kép és Hang Múzeum épületét a Copacabana strand inspirálta, illeszkedik a tengerpart, a környező magasházak, a hegyek valamint a tengerpart képi világába. Az architektúra egyértelmű üzenete: a séta a múzeumban folytatódik. Az épület olyan, mintha az autó, a kerékpár vagy a Roberto Burle Marx által tervezett promenád függőleges kiterjesztése lenne. A látogatónak csak be kell lépni, hogy a vertikális boulevard-on újabb élményeket szerezzen, amely nem merül ki a történeti ismeretek begyűjtésében, hanem más szórakozást is nyújt. A galériák mellett lesznek oktató- és konferenciaterek, étterem, zongorabár és szabadtéri mozi!

Az épületről ITT!

 

 

Forrás: thespaces.com

beruházás, bővítés, képzőművészet, téma
2018-01-04 18:00
látogató, téma
2017-07-04 23:00