EN facebook

Rekordok 2018-ban

2019-01-05 14:30

Tavaly rekordszámú, 7,4 millió látogatója volt a New York-i Metropolitan Múzeumnak - közölte pénteken az intézmény.  A múzeum 2017-hez képest 5,1 százalékkal több látogatót fogadott a Central Park és az Ötödik sugárút sarkán lévő fő épületében, valamint a Manhattanben lévő két másik bemutatótermében együttesen.

A siker, a The New York Times című lap elemzése szerint, 2018 nagyszerű és nagyszabású kiállításainak köszönhető, köztük a divat és a katolikus vallás közötti kapcsolatokat feltáró vagy a brit David Hockney festő műveinek szentelt tárlatnak.

A pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint a múzeum látogatóinak 32 százaléka New York-i volt, 34 százalékuk az Egyesült Államok más vidékeiről érkezett, és 34 százalékuk volt külföldi turista. A legtöbb külföldi látogató Kínából érkezett.

 

De nem csak New York-ban született új rekord, hanem Párizsban is.

 

Több mint 10 millió fővel minden korábbi látogatottsági rekordját megdöntötte 2018-ban a párizsi Louvre. A múzeum csütörtökön tette közzé tavalyi látogatottsági adatait, és Jean-Luc Martinez elnök-vezérigazgató azt mondta, első ízben esett meg a Louvre történetében, hogy egy év alatt a látogatók száma meghaladta a 10 millió főt - olvasható az origo.hu cikkében.

Egész pontosan 10,2 millió ember látogatta meg tavaly a Louvre-t, azaz a világ legnépszerűbb múzeumát, és ez 25 százalékkal jobb eredmény, mint amivel a 2017-es évet zárták. A korábbi rekordjuk 2012-ből való, akkor 9,7 millió látogatót fogadtak. (2017-ben a Louvre után a pekingi, Tienanmen téri Kínai Nemzeti Múzeum vonzotta a legtöbb, azaz 8 millió látogatót, a harmadik helyen a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum állt 7,3 millió látogatóval.)

A Louvre elnök-vezérigazgatója szerint új rekordjuk az elmúlt két évben végrehajtott bővítési munkáknak és az online jegyárusítás bevezetésének köszönhető, valamint annak, hogy újra talpra állt Párizsban a nemzetközi turizmus - adta hírül az origo.hu.

 

Forrás: MTI, origo.hu