A kerámia, mint közösségformáló anyag - Amatőr alkotók munkáit állították ki Hódmezővásárhelyen, a Nemzetközi Kerámia Központban

KIÁLLÍTÁS

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
2020-09-14 14:00

Galyasi Miklós (1903-1974) kiállítás-címadó gondolatát felidézve, ha az emberiség nemesi levele a kerámia, Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaközpontja az itt alkotók és ide látogatók nemes, nemesi otthona. – mondta Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze a Nemzetközi Kerámia Központban, az immár nagykorúvá érett stúdiófoglalkozások alkotásaiból elmúlt héten nyílt kiállítás megnyitóján. A Galyasi Miklós egykori múzeumigazgató gondolatai mentén szerveződött tárlaton egy gyerekekből, aktív korú felnőttekből és nyugdíjasokból álló alkotóközösség munkáit gyűjtötte csokorba Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaművész, az alkotóház vezetője.

 

A Ferenczy Noémi-díjas kerámiaművész, érdemes művész irányításával immár 18 éve zajlanak azon foglalkozások, amelyeket szerda délutánonként és nyaranta rendeznek Hódmezővásárhelyen, a Nemzetközi Kerámia Központban. A Nagy Sándor utcai iparművészeti centrum ugyanis nemcsak a professzionális alkotóművészek otthona, hanem a szabad alkotás élményét „magába szívó” műkedvelőké is. Az első nyári kurzuson hetvenen is együtt alkottak, jelenleg egy szerényebb, féltucatnyi lelkes fiatalból és idősebb alkotóból álló csoport keze nyomán formálódnak művekké a hagyományos agyag, a speciális massza vagy a porcelán.

 

Az októberig megtekinthető válogatáson szerepelnek alsó tagozatos diákok első próbálkozásai, akiknek fantasztikus képi és képzeletvilága világa a felnőttek számára is példaként állhat, vagy inspirációs forrásul szolgálhat – emelte ki Pannonhalmi Zsuzsa. A kiállított művek között az idősebb, művészi előképzettséggel is rendelkező alkotók munkái a gondolkodás menetét, az elvonatkoztatást és a technikai megoldások sokféleségét tükrözik.

 

 

Fotó: Gál István, Nemzetközi Kerámia Központ

látogató, néprajz, természet, örökségvédelem
2020-08-25 17:00