EN facebook

A Kassák kortárs művészeti díj nyertese: Igor és Ivan Buharov filmterve

Elismerés

2022-04-14 21:00

A Kassák Múzeumban 2022. április 13-án adták át idén először az intézmény névadója nevét viselő művészeti díjat. Gratulálunk az elismeréshez Igor és Ivan Buharovnak!

 

Az üveg díjtárgy Lepsényi Imre designer és Botos Péter üvegművész közös alkotása. 

 

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő hozta létre Kassák Lajos és az avantgárd mozgalmak szellemiségéhez kapcsolódó művek és projektek ösztönzésére a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és az Interart Alapítvány együttműködésében. Az alapító a nyertes pályaművet bruttó 1,5 millió segíti, az elkészült művet pedig a Kassák Múzeum mutatja be önálló kiállítás formájában 2023 elején. 

 

díjra nyílt felhívás keretében olyan alkotói tervvel lehetett pályázni, amely kapcsolódik Kassák Lajos életművéhez, a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeihez és tematikus fókuszpontjaihoz, valamint az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdések mai értelmezéséhez.  

 

A pályázat döntősei 2022-ben a következő alkotók voltak: 

IGOR ÉS IVAN BUHAROV
ERDEI KRISZTINA
HORVÁTH LÓCZI JUDIT
KELLE ANTAL
SZABÓ ATTILA

 

Közülük Igor és Ivan Buharov filmterve nyerte el az idén először átadott Kassák kortárs művészeti díjat. Az alkotók a projektterven Erdődi Katalin dramaturg és kurátorral dolgoznak együtt.
A díjnyertes filminstalláció Kassák fiatalkori barátjáról, Szittya Emilről szól majd. A történetben Szittya maga is filmesként jelenik meg, aki csavargásait és az általa gyűjtött álmokat nemcsak írásaiban, hanem kísérleti filmekben is feldolgozza.
Az alkotókat és a filmtervet bemutató videót itt nézhetitek meg:
 
emlékezet, fénykép, kiállítás, látogató
2020-09-26 16:00
emlékezet, fénykép, irodalom, kiállítás, kortárs, látogató
2022-03-14 14:00
állományvédelem, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló, restaurátor
2020-08-23 07:00