EN facebook

A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története (1868-1921) - könyvbemutató a Nemzeti Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-12-13 07:00

A szerzők, Zsigmond Gábor és Pelles Márton előző – azonos témájú, magyar és angol nyelvű – könyve óriási sikert aratott a hazai és a nemzetközi olvasók körében. Az akkor rekordgyorsasággal elfogyott kötet alapján 2021-ben nagy sikerű Fiume kiállítás nyílt Budapesten, mely 2022-ben Fiumében, a mai Rijekában is bemutatkozik. A megújult, bővített magyar nyelvű változat bemutatójára 2021. december 15-én 17 órától a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor.

 

A kiadó gondozásában pedig már készülnek a könyv horvát és az olasz nyelvű fordításai is. A Magyar Mérnöki Kamara és a Közlekedéstudományi Egyesület „Az Év Közlekedési Kiadványa” díjjal jutalmazta munkájukat, melynek most lényegesen bővített, teljesen magyar nyelvű kötetét tarthatja kezében az olvasó. A szerzőpáros több mint tíz éve kutatja a fiumei magyar kereskedelmi tengerészet történetét hazai és külföldi levéltárakban, számos hiánypótló tanulmányuk jelent meg, írásaikra nemzetközi recenziók érkeznek, tárgyilagos szövegeiket rendre gazdag képanyaggal, valamint korábban sosem ismertetett történeti statisztikákkal egészítik ki.


Akiket a történelmi Magyarország egyetlen tengeri kikötőjének története, az egykor jelentős magyar kereskedelmi tengeri hajóflotta működése, és a ma Horvátországhoz tartozó Fiume (Rijeka) magyar a múltja érdekel, azoknak ez a kötet nem hiányozhat a könyvespolcukról. A szerzőktől már megszokott, sokféle képanyaggal, számos múzeumban őrzött tárgy és archív fotó bemutatásával elkészült, gazdagon illusztrált, rendkívül alapos és hiánypótló reprezentatív kötet a szakmai érdeklődőkön túl a történelem iránt érdeklődőknek is ajánlott.

 


Hogyan vált 1910-re az akkor Magyoroszághoz tartozó Fiume Európa tizedik legforgalmasabb és egyik legkorszerűbb kikötőjévé? Hogyan sikerült a magyar államnak – megtérülő – nemzetgazdasági gigaberuházás keretében szinte a semmiből erre a szintre felfejlesztenie Fiumét? Milyen magyar áruk indultak útnak a világ óceánjain a hatalmas tengeri gőzhajók gyomrában? Milyen volt az amerikai kivándorlás, hogyan nézett ki egy magyar luxus óceánjáró? Mekkora veszteség érte az egykori fiumei magyar tengerészetet a trianoni békeszerződés során, amikor elveszítette a portugál és a török tengerészetnél is nagyobb kereskedelmi hajóflottáját? A könyv többek között ezekre a kérdésekre is alapos, megbízható és pontos válaszokat ad.

 

A könyvbemutó időpontja: 2021. december 15. 17:00

 

Helyszíne: Magyar Nemzeti Múzeum

emlékezet, ipari örökség, kiállítás, látogató, örökségvédelem, történelem
2021-05-24 10:00