EN facebook

Vendéglátás sínen és vízen - Új kiállítás a Kossuth Múzeumhajón

HAJÓMÚZEUM

2018-11-26 19:00

A Kossuth Múzeumhajó különleges helyet foglal el a budapesti látnivalók sorában. A hajó a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó műemlék, melynek felújítása során lehetővé tették, hogy a látogató kitekinthessen a lapátkerekekre és benézhessen a hajó gépházába is. Ezzel együtt kialakításra került egy kiállításra alkalmas tér is, ahol a bemutatott modellek mellett most az utasellátás történetébe nyújt betekintést a Közlekedési Múzeum új tárlata.

 

 

 A Kossuth Múzeumhajó felújítva várja a látogatókat

 

 

A hajó rövid története

 

A ma Kossuth néven ismert személyszállításra tervezett gőzöst 1913-ban a Ganz gyár újpesti telepén építették és a Ferenc Ferdinánd Főherceg nevet kapta. A járművet a tanácsköztársaság idején Rigó, majd 1930-tól kezdve Leányfalu névre keresztelték át, végül az 1953-ban történő átépítése után a ma is használt Kossuth nevet kapta. A hajó Budapest-Esztergom, Budapest-Mohács útvonalakon árusokat - és velük együtt terményeiket, jószágaikat - vitte a fővárosba, hétvégén pedig sétahajóként szállította a kirándulni vágyókat. A gőzöst 1976-ban leselejtezték, majd 1984-ben a múzeum gyűjteményébe került. 2004 óta a felújított műemlék a Lánchíd lábánál várja látogatóit.

 

Jól ismert a kék-arany sávozással díszített porcelán étkészlet. Forrás: Fortepan

 

 

Vendéglátás sínen és vízen – 70 éves az Utasellátó Vállalat

 

Az Utasellátó Vállalat története 70 évvel ezelőtt, 1948. november 20-án, az alapítólevél aláírásával kezdődött. Az utasellátás kezdete azonban korábbra nyúlik vissza: jól ismerjük a hazai vendégfogadók és restik világát Krúdy Gyula írásaiból is. [1] Az Utasellátó Vállalat kezdetben a vasúttal utazók kényelmét szolgálta ki, és hamarosan a vállalathoz került a hajókon való vendéglátás is. Egy különleges, hajókon használt alpakka étkészlet darabjai és a Sirály hajó modellje idézi meg a Vállalat működését a vízi járműveken.

A kiállítás a tárgyak és fotók segítségével járja végig a hazai utasellátás történetét, olyan érdekességekkel, mint például a Hofi Géza által festett tányér. A vállalat logója a híres porcelánok mellett visszaköszön kártyapaklikon, kártyanaptárakon és számos egyéb ajándéktárgyon.

A tablókon elhelyezett elgondolkodtató kérdések nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek fantáziáját is megmozgatják és érdekes párbeszédre invitálják a látogatót.

A kiállítás megnyitójára 2018. november 20-án került sor, az Utasellátó Vállalat alapításának 70. évfordulóján. A különleges alkalmat a múzeum által szervezett HajóHíd Esten ünnepelték, ahol ezúttal Figler Zoltán (az Európa Rendezvényiroda Kft. kreatív igazgatója), Imri János (az Utasellátó Központ egykori vezetője) és Nehéz György (magángyűjtő, a kiállítás ötletgazdája) mesélt az utasellátás múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

 

A kiállítás szövegei magyar és angol nyelven is olvashatóak.

A kiállítás megtekinthető 2019. szeptember 1-ig, hétfőtől vasárnapig 12-24 óra között. WEB: itt

 

 

[1] Például Krúdy Gyula: Az István-napi utas c. írásából. ITT!

 

Nyitókép fent: Az Utasellátó Vállalat híres szárnyas logója jól ismert. Forrás: Fortepan

múzeumtörténet, tárgy, technika, történelem
2017-08-02 13:25
gyarapodás, kiállítás, technika
2018-11-15 11:15