EN facebook

A Dresszkód: szecesszió a Nagytétényi Kastélyban várja látogatóit

KIÁLLÍTÁS

2024-06-28 14:00

Újra látható Budapesten az Iparművészeti Múzeum nagysikerű utazókiállítása, a Dresszkód: szecesszió, ezúttal a Nagytétényi Kastélymúzeumban. A tárlaton a korábbi látogatók is találnak majd felfedeznivalót, hiszen új öltözékkel bővült a válogatás.

 

A múzeum gyűjteményébe ajándékként került be a ruha, amely a Kolozsvár környékén élt Csató Pálné, született Havas Alexandráé (1882–1910) volt. A tüllszövetén lévő sérüléseket hernyóselyem fátyolszövettel erősítette meg és konzerválta Pataki Anikó textilrestaurátor 2024 tavaszán. A leszakadt, instabil gyöngyöket és flittereket a helyükre illesztette, valamint rögzítette. A szoknyarészen lévő foltokat enyhe nedvesítéssel részlegesen eltávolította, a szakadt részeket pedig varrókonzerválta.

 

 

A szecesszió egyszerre zárta le a 19. század pompára törekvő viseletét és indította el a 20. század racionális, funkcionalista divatját. Az első világháború kitöréséig a női ruhák egyre lazábbá, kényelmesebbé váltak, hiszen a hétköznapok nyújtotta aktív életmód, a munka és a sport már megkövetelte az egyszerűbb és kényelmesebb öltözékeket. A kiállítás a hétköznapi és sportos nappali, valamint a csillogó éjszakai viseleteket mutatja be.

 

A szecessziós divatvonal 1899-re alakult ki, amikor egy új típusú fűző „angolnaszerű” S-vonalú sziluettet varázsolt a hölgyeknek. Az excentrikus megjelenést a szeszélyesen a vállakra vetett boa, a laza, hullámos haj, a japános, tarkóra csavart konty, és az óriási, nehéz kalap tette teljessé.

 

 

Az 1880-as évektől a gépi termékek térhódításának következtében igény lett a hagyományos kézművesség felelevenítésére, egy utánzatmentes művészet megteremtésére és a csipkeművészet újjáteremtésére. Az 1902-ben, Dékáni Árpád tervezte halasi varrott csipke volt az egyetlen, amely egyedülálló, új technikát alkalmazott, és a népművészetből származó motívumkincsével egyszersmind szervesen kapcsolódott az európai szecesszió művészetéhez. A kiállításon látható többek között az a Dékáni Árpád által tervezett legyező is, amely első díjat nyert az 1903. évi Vízcsöpp Társaság legyezőpályázatán.

 

 

Kurátor: Csepregi Noémi művészettörténész

 

 

 

A Ráth-villában vásárolható kombinált jegy – amellyel megnézhetjük A mi szecessziónk, a Minivarázs és a Dresszkód: art deco című kiállításokat – érvényes a Nagytétényi Kastély tárlatára is. Aki csakis a Dresszkód: szecessziót szeretné megnézni, 2200 forintért vehet teljes árú belépőt. A félárú jegyre jogosultak 1100 forintért nézhetik meg a szecessziós öltözékeket, a 65 év felettiek pedig ingyen.

 

A Dresszkód: szecesszió című vándortárlat 2024. szeptember 7-ig látogatható a Nagytétényi Kastély (1225 Budapest, Kastélypark utca 11.) Dísztermében csütörtöktől szombatig, 12 és 8 óra között.

 

Jegyvásárlás

iparművészet, képzőművészet, könyvbemutató, múzeum, téma
2018-08-16 09:00
építészet, helytörténet, képzőművészet
2018-07-03 08:00
iparművészet, kiállítás, múzeum
2021-06-30 20:00