EN facebook

A divat sokszínűsége - Divat és város a Kiscelli Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2024-02-05 18:00

Mi a divat? Milyen szerepet tölt be az ember életében? Hogyan jön létre? Mi a funkciója? A Kiscelli Múzeum Divat & Város című kiállítás látogatója többek között ezekre a kérdésekre találhatja meg a választ a gyönyörű ruhák rengetegében. Témák, színek, stílusok kápráztatják el a nézőt, melyek összefonódása, harmóniája olyan egységet képez, amely által megismerheti a 2023-ban 150 éves Budapest és a divat kapcsolatának történetét.

 

A divat több, mint öltözködés. A divat kommunikációs eszköz. Hiszen, ha átlapozzuk a divattörténet lapjait, láthatjuk, hogy sokáig a társadalmi hovatartozásról árulkodott a ruha; díszek, színek, kiegészítők. Mind-mind meghatározták, megmutatták viselőjük rangját. S ahogy a Kiscelli Múzeum templomtermében olvashatjuk egy táblán, az öltözködés egy közös nyelv volt, melyet csak az egy társadalmi csoportba tartozó emberek érthettek.

 

Aztán a 20. században megjelentek különböző mozgalmak (például a hippik) és zenei együttesek, akik nem csak hatottak az aktuális divatra, hanem egy saját stílust alakítottak ki. Ezek mai napig velünk élnek, hiszen elég csak a The Rolling Stones híres, ma is közkedvelt nyelvkiöltős mintájú pólójára gondolnunk, és megidéződnek előttünk a nagy rock and roll együttesek, akik előszeretettel használták a pólót arra, hogy saját bandájuk nevét vagy logóját jelenítsék meg rajta. Ezzel a 20. század elhozta azt, hogy az emberek már nem csak a társadalmi hovatartozásukat kommunikálták az öltözködésükkel, hanem saját személyiségüket, egyéniségüket is.

 

A kiállítás tartalomjegyzéke, témái egy plafonról lógó vásznon, mögötte pedig már feltűnnek a kiállítás darabjai.

A szerző saját felvétele.

 

A Kiscelli Múzeum Divat & Város című kiállítása két részletben mutatja be a kettő közötti különleges kapcsolatot. Az első rész, amely a templom szentélyében tekinthető meg, egyszerre jeleníti meg a múltat és a jelent. A fal mentén polikarbonát darabokon láthatunk nagyobb évszámokat, valamint az ezt az időszakot meghatározó divat egy jellemző szeletét. Ezek alatt pedig hónapra, napra lebontva az ekkoriban történt fontosabb várostörténeti eseményekről olvashatunk. A múlt ezen kiragadott darabkáit megtöri egy-egy mai tervező által készített ruhaszett, amelyek egyben a jövőt is képviselik; ugyanis ezeknél az öltözékeknél megjelenik a környezetvédelem és az újrahasznosítás mint a divattervezés most már kiemelkedően fontos szempontja. A szentély közepén olyan ruhák kerülnek bemutatásra, amelyek esetében a mai Budapest és annak forgataga és helyszínei inspirálták a tervezőt. Összességében ez a rész 2000-től napjainkig vonultat fel olyan példákat, amelyek jól tükrözik, hogyan is hat formailag a főváros a jelenkori divattervezésre.

 

Ezzel szemben a kiállítás második része Budapest 2000 előtti időszakát meséli el ruhákon keresztül Az öltözékek elrendezése rendhagyó koncepciót követ; nem évszám szerint, időrendi sorrendben követik egymást, hanem szín alapján csoportosították őket. Fekete, fehér, piros, bézs, világoskék és még megannyi árnyalat pompázik a templomtérben, melyek egy célt szolgálnak. Ennekaz elérésében fontos szerepet játszik az is, hogy a kiállított ruhák többségét nem zárták el vitrinbe, és nem állították szorosan a falhoz, hanem egy-egy kisebb emelvényen helyezték el, úgy, hogy körül járhatók maradjanak. Mindezt festmények, régi filmek, valamint divattervezőkkel készült interjúk felvételei gazdagítják. Ezek összessége segíti a látogatót abban, hogy minél mélyebben megismerhesse a főváros történetét, miközben elmerül, emlékezik, nosztalgiázik a ruhák sokszínű forgatagában.

 

A Divat & Város kiállítás egyszerre foglalja magába a múltat, a jelent és a jövőt; megjelenik benne a változás – állandóság ellentéte, hiszen a divat folyamatosan változik, de az igény a szépségre és a divatos öltözködésre mindig jelen van az emberek körében. Ahogy Coco Chanel is megfogalmazta: „A divat változik, a stílus örök.” A divat kihat mindenre, többek között a hétköznapokra, hivatalos eseményekre, szabadidőre és sportra is, ugyanakkor táplálkozik az adott korból, környezetből. A ruhákon megjelenő képek és formák, illetve művészeti irányzatok hatása mind-mind ez utóbbit bizonyítják. Maga a kiállítás célja, a ruhaviseleten keresztül bemutatni egy város történetét, azt erősíti, hogy a divat több mint öltözködés.

 

A kiállítás kurátora: dr. Szatmári Judit Anna

 

A tárlat 2024. április 14-ig tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban.

 

 

A szerző a Múzeumpedagógiai szaktanácsadó Szakirányú továbbképzés (ELTE PPK) hallgatójaként készítette a cikket.

Hasonló cikkek itt érhetők el!!!

 

 

Borítókép forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Az év múzeuma, díj, műhely, Pulszky Társaság, téma
2022-05-03 18:00
Egyetemisták a múzeumról, építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2024-01-15 19:00
Az év kiállítása, divat, fénykép, kiállítás, látogató, Pulszky Társaság
2020-10-08 21:25