EN facebook

Keszthelyen nyílt elsőként kiállítás a Magyar Géniusz Program támogatásával

KIÁLLÍTÁS

2022-07-02 14:00

Megnyílt az „Igaz vót ám! – Egy vállusi summás asszony mesevilága” című kiállítás a Balatoni Múzeumban - adta hírül a zaol.hu. A tárlat kialakítását – és nemsokára, ahhoz kapcsolódva, egy játszótér építését – a Magyar Géniusz Program (MGP) támogatta.

 

Az MGP-t a Petőfi-emlékév keretében hirdették meg, 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból. Egyik „lába” a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által koordinált Magyar Géniusz Vándorkiállítás, amely Kecskemét után a múlt héten Gyulára érkezett. A másik eleme azt a pályázati programot öleli fel, amely vidéki muzeális intézményeknek nyújt támogatást állandó és időszaki tárlatok létrehozására, valamint tudományos kutatásokra.

 

E támogatásból készült – az országban elsőként – a Balatoni Múzeumban több mint másfél éven át látható „Igaz vót ám!”-kiállítás, amelynek célja, hogy élményközpontú módszerrel mutassa be a kulturális identitás egyik jellegzetes néprajzi értékét, a népmesét – fogalmazott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója, hozzátéve: ennek alapjául a dr. Petánovics Katalin néprajzos muzeológus által egy vállusi summásasszonytól gyűjtött népmesecsokor szolgált. Kiemelte, arra törekedtek, hogy „a folklóremlék újra életre keljen, s ezáltal a tárlat kifejezze az élő népművészet értékét és a továbbörökítés fontosságát is”.

 

A keszthelyi múzeum által elnyert 25 millió forint másik részéből őszre egy, a Balaton keletkezésének történetét feldolgozó mese-játszóteret alakítanak ki az intézmény közelében. Emellett az intézmény további nyolcmillió forintot kapott tudományos kutatásokra a Magyar Géniusz Programban – a jövőben a gyümölcspárlatokkal foglalkoznak majd mélyrehatóbban.

 

A megnyitón Vozár Péterné alpolgármester azt mondta: „ez a múlt, a jelen és a jövő kiállítása”, hiszen a summások életét feldolgozva üzen a mának, azon túlmutató, újszerű elemekkel.

 

Csapláros Andrea és dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke s ügyvezetője arról is beszélt: a Kárpát-medencében e program keretében ez az első kiállítás, amelyet több száz rendezvény követ a jövőben. Ezek célja „a közösségerősítés, valamint a gazdag kulturális és muzeális örökségünk hiteles térben való bemutatása”, persze, a jövő szolgálatában. Az ezt segítő Géniusz-programban 95 pályázat nyert országszerte.

 

Bús Balázs, a 3,5 milliárdos forrást biztosító Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hangsúlyozta: „magam is támogatója vagyok annak, hogy e térség, illetve az itt élők a kulturális, gasztronómiai és népi hagyományok talaján állva újradefiniálják a Balaton négyévszakos szerepét”, amelyben fontos lépés a keszthelyi múzeum időszaki tárlatának megnyitása, amely megmutatja, egy évszázada hogyan éltek az emberek. Leszögezte: a feltáruló népmesei világ nagy pontossággal írja körbe azt az értékszemléletet, amely mentén elődeink, a Zala vármegyében élő mezőgazdasági idénymunkások alakították emberi kapcsolataikat, s mesékbe foglalt virágnyelven megfogalmazták vágyaikat.

 

 

Borítókép: A megnyitó résztvevőit Németh Péter múzeumigazgató kalauzolta az új kiállításban; fotó: PBÁ / zaol.hu

állományvédelem, látogató, muzeológia, műhely, néprajz, pályázat
2020-09-02 07:00
beruházás, emlékezet, látogató, műhely, pályázat, történelem
2020-11-01 20:00