EN facebook

A DEMÓ 5 – Híres magyarok 2. digitális múzeumpedagógiai élménynap sikere

MŰHELY

2022-02-15 07:00

A DEMÓ 5 – Híres magyarok 2. programra közel 700 pedagógus regisztrált. A diákok jelenléti oktatásban követhették a múzeumpedagógiai élménynapot, amely mintegy 23 ezer diák bevonását jelentette az ország minden régiójából és határon túlról is. 2022. február 9-én a felhasználók száma 2,4 ezer volt a www.virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon, a múzeumok aloldalainak megtekintési száma pedig meghaladta a 24 ezret.

 

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája szervezésében 2022. február 9-én került sor a Mozaik Múzeumtúra – DEMÓ 5. Digitális Edukációs Múzeumi Órák – Híres magyarok 2. című programra, amely 44, magyarországi és határon túli múzeum közreműködésével a Kárpát-medence történetének alakulásában jelentős szerepet játszó magyar történelmi személyiségek, tudósok, kutatók bemutatása mellett alkalmat kínált a magyar kulturális, történelmi és művészeti értékek megismertetésére, bemutatására, játékos formában történő elemzésére. A korosztályos bontásban – általános iskola 3-4. évfolyam, 5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam, középiskola 9-12. évfolyam –, tematikus órarendben strukturált online eseményt a virtualismozaikmuzeumtura.hu weboldalon adtuk közre.

 

A megtekintések száma a DEMÓ 5 program publikálását követően folyamatosan emelkedik, a digitális tartalmak mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők és elérhetők az elkövetkezendő időszakban is. A DEMÓ 5 naphoz csatlakozó 3-12. évfolyamos diákok összesen 44 magyarországi és határontúli múzeum és kiállítóhely több, mint 100 digitális feladata, foglalkozása között barangolhatnak a tematikus órarend alapján.

 

A DEMÓ 5 virtuális feladatai itt érhetőek el.

 

 

Országhatárokon átívelve

 

A DEMÓ 5 – Híres magyarok 2. programon többen alsó tagozatos diákként vettek részt a korábbiakban megszólított általános iskolás és középiskolás célcsoportok mellett. Határon túli résztvevőket is fogadott a DEMÓ 5 program, a legtöbben Romániából, az Amerikai Egyesült Államokból, Szerbiából és Szlovákiából követték az eseményeket, de voltak Írországból és Ausztriából is érdeklődőink.

 

 

Sokrétű felhasználhatóság

 

Az összegyűjtött és rendszerezett edukációs kisfilmek, oktatóvideók, tankockák, kvízek, keresztrejtvények, online fejtörők és feladatok könnyen kapcsolhatóak a tananyaghoz és legnagyobb előnyük a sokrétű felhasználhatóságban rejlik, legyen szó akár hagyományos tantermi jelenléti oktatásról, ahol csoportmunkában dolgozhatnak ezzel a diákok, vagy éppen otthoni digitális oktatásról, ahol egyénileg oldhatják meg a feladatokat.

 

 

Változatos témák – Kinizsi Páltól Sisi, a magyarok királynéja, valamint Petőfi Sándor személyiségének bemutatásán túl Márai Sándorig

 

Érdekességek Kinizsi Pál sodronyingéről, Luxemburgi Zsigmond virtuális könyve, Vörösmarty keresztrejtvény, Kincsem, a veretlen híres magyar versenyló különleges élete, Petőfi és a korabeli hangszerek, bandák, Arany János balladaköltészete, Sisi királyné szerepe a kiegyezésben, híres ételek - híres magyarok Redmenta vetélkedő Jocó bácsival, Bartók Béla és a türelemüvegek, Márai Sándor virtuális kiállítás és még számos érdekes, izgalmas, nem mindennapi digitális játék és feladat.

 

 

Tanári visszajelzések a „DEMÓ 5” napról:

 

„Nagyon jó program, szinte minden tantárgyhoz kitűnően használható. Óriási előny, hogy tanárként regisztráció után előre hozzáférhetek a tematikához és a feladatokhoz, így jól tervezhető a kínálat beépítése a tantárgyaimba, egy-egy érdekes témát más szakos kollégáimnak is tudok ajánlani. Számomra külön értéke, hogy mivel játékosítva tanítom a tantárgyaimat, a feladatok nagyszerűen beépíthetők az értékelésbe, pontgyűjtésbe. Kitűnően alkalmazható a digitális tanulói kompetenciák fejlesztésére (is)!”

 

„Örülök a kezdeményezésnek, színesíti a tanóráimat.”

 

„Nagyon érdekes, újszerű módja az ismeretszerzésnek, ismeret-megosztásnak. A tanulók szempontjából egy felhasználóbarát, motiváló kezdeményezés.”

 

„Sok újdonságot tanultunk közösen. Gyorsan elröppent az az idő, amit rá tudtunk szánni. A gyerekek saját tempójukban haladtak, így a differenciálás is megvalósult, tudtam segíteni nekik, ha elakadtak. A felület könnyen kezelhető.”

 

„Nagyon szervezett program. Az a lehetőség, hogy korosztályonként megjelölték a feladatokat, nagyban megkönnyítette a készülést. Érdekes és új információkat tudhattak meg a gyerekek játékos, interaktív feladatokon keresztül. Az a lehetőség, hogy virtuálisan is bejárhattunk egy-egy múzeumot nagyszerű, hiszen ezzel inspirálhatjuk a leginkább őket arra, hogy valóban meg is látogassák az adott intézményt.”

 

„A gyerekek reakciója: Mivel korábban is részt vettünk DEMÓ programokon, felkínáltam a gyerekeknek lehetőségként a DEMÓ 5-ön való részvételt. Nem alakult ki vita az osztályban, az előző évek élményei alapján teljes egyetértésben, "közfelkiáltással" döntöttek az idei részvétel mellett!”

 


A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében és lebonyolításában, a Néprajzi Múzeum és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével valósul meg.

látogató, Mozaik Múzeumtúra, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, virtuális
2022-01-26 19:00
gyűjtemény, Mozaik Múzeumtúra, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-04-23 07:00
interjú, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia
2022-01-27 17:58