EN facebook

A Balkán és a Kárpát-medence kincseit bemutató tárlat Kanadába érkezett: Quebecben nyílt meg

KIÁLLÍTÁS

2024-04-07 20:00

A Balkán és a Kárpát-medence ősi történeti kincseit bemutató kiállítás nyílt a Kanadai Történeti Múzeumban Európa első uralkodói címmel, a tárlat Chicago után érkezett a kanadai Quebecbe.

 

kiállítás 2024. április 4-ei megnyitóján Caroline Dromaguet, a Kanadai Történeti Múzeum elnök-vezérigazgatója azt a reményét fejezte ki, hogy az egyedülálló tárgyakat bemutató válogatás révén a kanadai látogatók a jelen korban is érvényes ismereteket szerezhetnek a több ezer évvel korábbi viszonyokról.


Vass-Slazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete közölte: a jelentős számú magyar anyag lehetőséget nyújt arra, hogy nemzetközi szinten felhívja a figyelmet Magyarország és a Kárpát-medence régészeti kincseire, kulturális örökségére, egyben arra ösztönözze a jövő generációit, hogy megőrizzék ezt az örökséget.

 

Kacsaalakú bronz lámpa, Kr. e. 1200-900

Photo © Field Museum, Ádám Vágó
Courtesy of the Hungarian National Museum (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

Az Európa első uralkodói című kiállítás az elmúlt egy évben Chicagóban, a Field Museumban volt látható, a világ egyik legnagyobb természettudományi kiállítóhelyén. A kiállítás összeállításában kurátorként vett részt William Parkinson a Field Museum részéről, valamint Gyucha Attila magyar régész, a Georgiai Egyetem munkatársa. Mindkét szakember rendszeresen dolgozik és vezet ásatásokat Magyarországon.


A tárlaton látható többi között a világon legrégebbinek tartott fennmaradt aranytárgy lelet, a Kr. e. 4600-4400-ra tett várnai kincs Bulgáriából (ld. a borítóképen - Photo © Field Museum, Ádám Vágó, Courtesy of the Varna Regional Museum of History, Bulgaria).

 

A Déri Múzeumból érkezett egy díszített bronz tőr, amelynek korát 3600-3700 évesre teszik, látható egy 2300 éves ezüst harci sisak a mai Románia területéről, valamint Kanadában került a kiállítási anyagba a tápiószentmártoni szkíta aranyszarvas.


Emellett láthatók tárgyak Szerbia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Montenegró régészeti kincseiből is.


A teljes anyagot 11 ország 26 múzeumának kincseiből állították össze, köztük 7 magyarországi intézmény bocsátotta rendelkezésre tárgyait.

 

Kerámia figura, Kr. e. 5000-4500

Photo © Field Museum, Ádám Vágó
Courtesy of the Koszta József Museum, Hungary (Koszta József Múzeum)

 

Az Európa első uralkodói című kiállítás a Kanadai Történeti Múzeumban 2025. január közepéig várja látogatóit.

 

 

Canadian Museum of History; forrás: papageno.hu

 

 

Borítókép és műtárgyfotók forrása: historymuseum.ca

gyűjtemény, kiállítás, külföld, régészet, téma
2024-02-02 07:00
gyűjtemény, kiállítás, külföld, látogató, #muzeumokajovoert, téma
2024-02-26 20:00
muzeológia, régészet, tárgy, téma, történelem
2022-08-27 07:00