EN facebook

A 2021-es Éri István-díj kitüntetettje: Kurta Mihály

ELISMERÉS

2021-09-21 16:00

A harmincadik születésnapját ünneplő Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 2021. szeptember 16-ai közgyűlésén került sor a Társaság elismeréseinek átadására a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Idén - tekintettel a kerek évfordulóra - két Éri István-, két Pulszky Ferenc- és három Pulszky Károly-díj talált gazdára. PULSZKY30 sorozatunk következő fejezetében a hét díjazottal ismerkedünk meg, őket kérdeztük a Társasággal kapcsolatos élményeikről és szakmai tapasztalataikról.

2021-ben KURTA MIHÁLY közművelő, nyugalmazott múzeumi osztályvezető, a Múzeumandragógiai Tagozat alapítója Éri István-díjban részesült.

 

 

Mikor és miért lépett be a Társaságba? Mióta dolgozott már akkor a szakmában?

 

Deme Péter 2001-ben, a Magyar Nemzeti Galériában, ahol egy Orszàgos Muzeológiai miting volt, "agitált", a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület tagságàra! Sokáig "figyelő tag" voltam, mert "figyelem felhívó" információkkal láttak el! Érzékeltem, hogy vannak, vitatémàk!


És döntöttem, belépek az Egyesületbe, pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatsàg muzeológusai, nagy többségében nem léptek be a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesületbe!


Senki nem mert arra gondolni, hogy Deme Péter, újra a Társaság elnöke lesz! Szubjektív szimpàtiával megjegyzem, fantasztikus elnök lett!


Megkérdeztem Pétert 2012-ben, hogy megalakíthatnànk az "andragógiai" Tagozatot!? Mondtam, hogy Veres Làszló, Kriston Vízi József, Veres Gàbor is tàmogatnà! Péter nagyon nagy tàmogatàst biztosított!


A Petőfi Irodalmi Múzeum volt akkor, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület "Szellemi Központja", amelyet a Deme Péter - E. Csorba Csilla pàros fémjelzett!

 

Melyik volt a legnagyobb élménye eddig a Pulszky Társaság tagjaként?

 

A legnagyobb élmény volt, hogy 2012. màrcius 12-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban, megalakítottuk, a Társaság Múzeumandragógia Tagozatát!

 

Kriston Vízi József, Miszné Korenchy Anikó ezen a helyszínen "minősített" alapító tagozatvezetővé!


A velem társuló Múzeumandragógiai Örökös Szervezőkkel - Káldy Mária, Miszné Korenchy Anikó, Koltai Zsuzsa, Gulyás Gabriella, Vàsàrhelyi Tamàs, Deme Péter, Kriston Vízi József, Szabó József - együttesen megszerveztűk a Petőfi Irodalmi Múzeumban a VI. Országos Múzeumandragógiai Konferenciát 2017-ben, amely ünnepe volt annak is, hogy öt éve alakult meg, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata.


Melyik Pulszky-projekt segítette Önt leginkább szakmai munkájában?

 

Az egri V. Országos, és a II. Nemzetközi Múzeumandragógia Konferencia segített leginkàbb, ahol Korenchy Anikó szervezése mellett, Deme Péter elnök, megnyitotta a konferenciát, angol nyelven tolmàcsolt, és konferenciànkon szekcióvezető volt!

 

Dicsekedtem is azzal tagozatvezetőként, hogy làtjátok: "totàl aktív elnököm van"!

Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?

 

Nagyon elgondolkodtatott a díj! Kétszeri Móra-díj elutasítása után, már nem számítottam elismerésre, mert a múzeumi közművelő/múzeumandragógus professzió a jövő hivatása!


A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Éri István-díj nagyon nagy becsben tartott nálam! Szakmai díj (egyszer majd elárulom, hogy ki írta: a muzelógia Kossuth-díja)!

 

Első Miskolci Díjazott vagyok! Elsō vidéki Díjazott Pest megyét leszàmítva! Õszintén mondom: nehéz a teher!
De....!
A Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol átvettem a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Éri István-díjàt, ott mutattam be 2010-ben az I. Országos Múzeumandragógiai Konferencia tanulmànykötetét! Martos Gàbor főszerkesztő Baràtom pedig a Múzeum Café (MC) kedvenc szakmai folyóíratomat)!


A Magyar Nemzeti Múzeumban rendeztük meg a II. Országos Múzeumandragógiai Konferenciát 2011-ben!
Foghtűy Krisztina, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezte azt a múzeumpedagógiai konferenciát, ahol, meghívott előadóként, a múzeumandragógia diszciplína képviselőjeként kezet nyújthattunk a múzeumpedagógiai diszciplínának!

Mit javasol a Társaság most belépő tagjainak?

 

Hatalmas kihívàsok vàrnak Reàtok! Döntenek kell!!!! A múlt, a jelen, vagy, a jövő kérdéseinek megválaszolásához kívánjátok felhasználni tudàsotokat!

 

Figyelmetekbe ajánlom, hogy az LLL (lifelong leaarning/élethosszon át tartó tanulás - a szerk), nagyon fontos létfilozófiai tétel! Ellenfél: a modern elbutulàsi folyamat! Kapcsolódó múzeumandragógia, emberiségetikai, moràlfilozófiai tételeim, hogy az Érdek soha nem előzheti meg az Értéket!

A múzeum, a muzeumandragógia, azért hangsúlyozza, hogy a felnőttkori tanulás döntő az egzisztenciában, a felnőttkori életvezetésben, mert a közösség vezetésére hivatott értelmiség politikai formációkhoz csatlakozott, ami már a közösség részére nem jelent iránytűt! Ehhez a múzeumnak segítséget kell nyújtani, megtalálni az elméletet/múzeum elméletet, a jó múzeumi gyakorlatot.

 

 

Kurta Mihály 1952-ben született a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon. Egész, később a Kárpát-medencére kiható karrierjét Kelet-Magyarországon futotta be. 1974-től művelődési ház vezető, főiskolai tanulmányait 1976–1980 között végezte népművelés-könyvtárszakona Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán, majd 1984-ben egyetemi szintű diplomát szerzett az ELTE-n.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság munkatársaként 2001 és 2012 között dolgozott. A múzeumandragógia alapjait ennek az intézménynek a közönség- és külkapcsolati osztályvezetőjeként fogalmazta meg. Kutatási témája az élethosszon át tartó tanulás, a non-formális múzeumi felnőttképzés. Múzeumandragógiai tárgyú tanulmányait, cikkeit jelentős hazai és nemzetközi kiadványokban publikálta. Önálló tanulmánykötetei: Múzeumandragógia Magyarországon 2012-ben, Múzeumandragógia – Örökség – Tudáskorrekció 2017-ben jelentek meg.

 

Nevéhez fűződik az I. Országos Múzeumandragógiai Konferencia szervezése (2009, Széphalom, A Magyar Nyelv Múzeuma), amelynek konferenciakötetét is szerkesztette. A konferencia és a kiadvány később egyaránt sorozattá bővült, aminek továbbra is részt vett a szervezésében, a gondozásában.

 

2009-ben kezdeményezte a Herman Ottó Múzeum Szépkorú Akadémia nevet viselő múzeumandragógiai (múzeumgerontagógiai) projektjét, ami azóta is működik, az intézmény ismert és elismert önkéntes programjaként.

 

Évekig vezette a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozatát, mozgatója és lelkesítője volt az egyre bővülő szakmai közösségnek, amelynek konferenciái ma már a múzeumi szakma rangos, nemzetközivé bővült találkozási alkalmai.

 

Az Éri István-díjhoz szeretettel gratulálunk!

 

díj, interjú, Pulszky Társaság, téma
2021-09-20 16:00
múzeumandragógia, műhely, Pulszky Társaság, tanulás, virtuális
2021-01-05 07:00
múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-30 07:00