EN facebook

’56 falun - Történelem és mindennapok vidéken

PROGRAMAJÁNLÓ

2020. október 23-25-ig, a nemzeti ünnep hétvégéjén a Skanzen az ’56-os forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és az események néhány vidéki epizódját eleveníti meg.

 

Október 23-án a Skanzen múzeumi színháza autentikus környezetben, az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek segítségével villantja fel a forradalom időszakának néhány pillanatát. A múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek és a látogatók átélhetik, mit érzékelt a vidék lakossága az 1956-os forradalom eseményeiből. A faddi háznál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, Ásványrárón a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halála rázza fel a települést. A forradalom leverése után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel menekülnek a határ felé forradalmárok és a Nyugaton jobb életben reménykedők.

 

 

Ismeretterjesztő előadások, filmvetítések árnyalják a korszakról kialakult elképzeléseinket. Nem maradhatnak el a kézműves programok sem. Varrhatunk rongybabát és fejkendőt, készíthetünk svájcisapkát, rádiót, gombfocit és krumplipuskát. A Magyar Vöröskereszt „Hősképző” programja segítségével elsősegélynyújtásban képezhetik magukat az érdeklődők.

 

 

A rendezvény ideje alatt a Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók.

 

kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, virtuális
2020-07-17 09:00
látogató, műhely, néprajz, programajánló, természet
2020-08-17 16:00
látogató, néprajz, programajánló, tájház
2019-09-04 09:00