EN facebook

5 éves a MESEMÚZEUM

JUBILEUM

2017-09-18 19:00

Öt év telt el azóta, hogy Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő ötlete nyomán megnyitotta kapuit a Mesemúzeum és Meseműhely Budapesten; a várbéli épületben található kiállítóhelyen évente csaknem16 ezer látogató fordul meg, végig járva a "meseutat", amelynek során megismerkedhet a népmesékben rejlő alapvető igazságokkal - mondta el Helmich Katalin, a múzeum szakmai vezetője az MTI-nek az évforduló alkalmából.

 

    "A múzeum, amelynek szakmai hátterét a Petőfi Irodalmi Múzeum nyújtja, egy olyan bensőséges, családias helyszín, ahol kicsit le lehet lassulni, miközben nagyon izgalmas dolgok történnek annak ellenére, hogy itt minden természetes anyagból készült és csak kevés digitális elemet találhatnak a látogatók, A múzeumnak öt év alatt majdnem 83 ezer látogatója volt, ami jól mutatja, hogy még a videojátékok korában is mennyire fontosak a mesék.
Az állandó kiállítást azzal a céllal hozták létre, hogy közelebb kerüljenek a gyerekek a mesékhez, az azokban rejlő igazságokhoz. A mesék az életről szólnak, fontos szerepet betöltve a gyerekek szocializációjában, ezért minden gyereknek szüksége van rájuk. A múzeumpedagógiai foglalkozásokon a népmesékben rejlő alapvető igazságokat nem kimondják, hanem megpróbálják élményszerű, drámapedagógiából kölcsönzött elemekkel megvilágítani. Így a gyerekek a népmesékből megtanulhatják, milyen fontos együttműködni, egymásra figyelni, igazat mondani és megismerik önmagukat is. A kétórás foglalkozások során a meseúton járva a gyerekek eljutnak a sűrű sötét erdőbe, ahol mindenféle érzékszervi próbatételeket kell kiállniuk és ha sikeresen teljesítik azokat, akkor a végén egy trónterembe érkeznek.
    A múzeum három egységből áll, egy állandó és egy időszaki kiállítás látható, valamint műhelyfoglalkozásokon, színházi és bábelőadásokon vehetnek részt a gyerekek, akik főként 5-11 év közötti korosztályból kerülnek ki, de sok felnőtt látogató is érdeklődik. A múzeumpedagógiai programokon csütörtök kivételével minden hétköznap iskolai és óvodai csoportokkal telik meg a múzeum, hétvégén pedig a nagyközönséget várják családi rendezvényekkel. Az író-olvasó találkozókon nagy szerepet kap a kortárs gyerekirodalom népszerűsítése.
A jövőben az idősebb korosztály megszólítását is célul tűzték ki, egy új teremmel gazdagodtak, ahol megkezdték egy "történetalakító műhely" kialakítását, ahol a felső tagozatosok maguk formálhatják majd meg a meséket. "Ha megtapasztalhatják, hogy ők is írhatnak, sőt újra írhatnak történeteket, abban is nagyobb bátorságuk lesz, hogy a saját élettörténetükben is ne egy előre megírt forgatókönyv szerint haladjanak, hanem kézbe merjék venni a sorsukat"
    

 

Szeptember 30-án egész napos, ingyenes programmal ünnepli a Mesemúzeum fennállásának 5. évfordulóját. Az ünnep alkalmából különleges programmal készülnek!

 

Koncertek, író-olvasó találkozók, kreatív művészeti foglalkozások, Arany-ösvény tabáni kalandpálya, könyvbemutató,
körhinta, bábelőadás, szabadtéri kiállítás

Programok:

10.30: Mesél Szegedy-Maszák Bori (színpad)
11.00: Klárisok zenekar: Kerekégenjáró lemezbemutató interaktív
családi koncert (színpad)
11.00: Bajzáth Mária: Mi a legerősebb a világon? – a Népmese Kincstár
új kötetének interaktív bemutatója (Döbrentei utca 9.)
12.30-kor: Olvastad? – O írta! Kertész Erzsi (Döbrentei utca 9.)
13.00 Ládafia Bábszínház bábelőadása (Döbrentei utca 9.)
14.00: Évkerék társulat dramatikus meséje: A 99 tüzes kabbala -
moldvai legendamese.
Moldvai mitikus játék fergeteges muzsikával és tűzzsonglőrökkel (színpad)
15.00: Olvastad? – O írta! Nyúlász Péter (Döbrentei utca 9.)
15.00 Arany-ösvény: tabáni kalandpálya a Kompánia Színházi Társulattal (Tabán)
16.00: Szalóki Ági: Körforgás - családi koncert (színpad)
10.00-16.00 között
GYIK-Műhely - kreatív művészeti foglalkozások (Döbrentei utca)
Ládafia Bábszínház körhintái (Döbrentei utca)
Könyvvásár, könyvtotó, papírszínház (Döbrentei utca 9.)
A Könyvtárostanárok Egyesületének és a Hubby olvasásnépszerűsítő
programjai (Döbrentei utca 9.)
Makhult Gabi lengőszobrai – szabadtéri kiállítás
Könyvgyűjtés – Hozz egy gyerekkönyvet ajándéka, és mi eljuttatjuk
rászoruló gyerekekhez!

díj, múzeumpedagógia, téma
2017-09-15 14:00
látogató, programajánló, régészet, történelem
2017-09-15 09:00
kiállítás, téma, történelem
2017-09-15 11:00