EN facebook

Ez nem utópia! - XV. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

ESEMÉNY

2017. szeptember 25-én az idén 50 éves Szabadtéri Néprajzi Múzeumban kerül megrendezésre a XV. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó „Ez nem utópia! ̶ Fejlesztések a jövő múzeumáért” alcímmel.

 

Ahogy minden évben, úgy idén is a Múzeumok Őszi Fesztiváljának ünnepélyes nyitányaként számon tartott országos szakmai eseményen találnak gazdára a Múzeumpedagógiai Nívódíjak, melyekkel a szakmai zsűri az előző egy éves időszakban született és kimagaslónak értékelt múzeumpedagógiai kezdeményezéseket ismeri el, s egyúttal további előre mutató múzeumpedagógiai fejlesztések megvalósítását is ösztönzi. Az elismerésért a 2017-es évben egymással versengő muzeális intézmények kezdeményezéseiről rövid ismertetők itt olvashatók.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára további büszkeségre okot adó tény, hogy az általa alapított és 2013-ban első ízben adományozott Múzeumpedagógus Életműdíj idén is az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón kerül átadásra annak a szakembernek, aki a hazai múzeumpedagógia területén kiemelkedő szakmai tevékenységgel rendelkezik.

 

Az ünnepélyes díjátadást idén „Ez nem utópia!  ̶  Fejlesztések a jövő múzeumáért” címmel követi szakmai konferencia, melynek témája a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében 36 hónap alatt megvalósuló "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" EFOP 3.3.3 VEKOP-16-2016-00001 projekt múzeumi komponense. A konferencia résztvevői a projekt múzeumi komponensére vonatkozóan betekintést nyerhetnek a 2017. február eleje óta futó kiemelt uniós projekt eddig elért és további várható eredményeibe. Első kézből, a projekt szakmai megvalósítóitól, felkért szakértőitől, illetve széles körben adaptálható múzeumpedagógiai programokat megvalósító mintaprojekt-gazdáitól hangzanak el lényegi információk a múzeumi szakág egészét érintő kutatásokról, valamint az ezekre épülő módszertani fejlesztésekről, mintaprojektekről, továbbképzésekről és kiadványokról.

 

A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" projekt múzeumi komponensének négy központi témájához (Szolgáltató múzeum, minőségbiztosítás; Korszerű múzeumi interpretáció, múzeumi digitalizáció; Megújuló múzeumpedagógia és -andragógia, élethosszig tartó tanulás támogatása; Hátránykompenzáció és szakképzés támogatása múzeumi eszközökkel) kapcsolva kerül sor egy-egy átfogó előadásra, és a mintaprojektekkel illetve a projekt részét nem képező, de célkitűzésükben rokonítható múzeumpedagógiai jó gyakorlatokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

Az évek során már hagyománnyá vált délutáni workshopokra természetesen idén is sor kerül. Ezek a gyakorlati bemutatók, kísérőprogramok részben a projekt fókusztémáihoz kapcsolódnak, részben pedig a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Skanzen legújabb kiállításai és múzeumpedagógiai fejlesztései szolgáltatják számukra az apropót.

 

A szakmai rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni legkésőbb 2017. szeptember 19-ig lehet az online regisztrációs felületen.