EN facebook

3T – tárlatvezetés-trió Szentendrén

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-10-18 14:30

Tárlatvezetések hétvégéje a szentendrei múzeumokban, 2024. október 18. és 20. között! Három nap, három múzeum, három alkotó: Vajda Lajos, Bartl József és Forgács Péter művészete a fókuszban.

 

10.18. péntek 17:00 | Vajda múzeum

A Vajda Múzeum Vajda Szentendréje című kiállításának utolsó kurátori tárlatvezetése Szabó Noémi művészettörténésszel.

 

Közel egy éve nyílt meg a Vajda Szentendréje című kiállítás, amelynek utolsó kurátori tárlatvezetésén Vajda Lajos egy-egy alkotásán keresztül térképezzük fel az életműben felbukkanó motívumok eredetét, lelőhelyét vagy azok esetleges pusztulásának körülményeit, kitérve a település helytörténeti és népművészeti vonatkozásaira is. Műtárgyakon keresztül barangolunk Szentendre jellegzetes utcáin, híres helyszínein és jellegzetes templomaiban, összekapcsolva őket Vajda Lajos alkotásaival.

 

 

10.19. szombat 16:00 | Szentendrei Képtár

Soroksár és Szentendre – Wehner Tibor művészettörténész tárlatvezetése.

 

Bartl József művészi látásmódjára két helyszín volt meghatározó hatással: Soroksár és Szentendre. Soroksáron született, német nemzetiségi családban, és a sváb kultúra egész életében lényegi azonosulási pont maradt számára. Miután 1972-ben műtermet kapott a szentendrei Régi Művésztelepen, szemléletmódja radikálisan átformálódott, és néhány éven belül végérvényesen kialakult az archaikus-népművészeti motívumokat festői jelekké alakító művészi formavilága. Ezekről az összefüggésekről mesél Wehner Tibor, Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész és író, aki hosszú éveken át követte szorosan Bartl munkásságát.

 

 

 

10.20. vasárnap 16:00 | MűvészetMalom

Forgács Péter független film- és médiaművész tárlatvezetése az Apró megfigyelések című kiállításán.

 

Egyszerre objektív szemlélések és rendkívül személyes megélések, egyszerű jelenségek és titkos enigmák, reprezentációk és identitáskeresések, kitárulkozások és elbújások. Forgács Péter a művészi önkifejezés labirintusába invitál, hogy rácsodálkozhassunk egy rendkívül izgalmas, absztrakt szűrőn keresztül mindarra, ami elsőre konvencionálisnak tűnhet.

 

 

 

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

 

Borítóképen: Szabó Noémi

gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2024-09-28 07:00
felhívás, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2024-09-24 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-11-08 07:00