EN facebook

30 ezer éves mamutcsontokat találtak Romániában

Óriási csontok kerültek elő egy pataknál

2018-03-06 12:00

Izgalmas leletek kerültek elő Románia északkeleti részén, a Prut mentén elterülő Maonleasán, Botoșani megyében. A Prut folyóba ömlő egyik patak medrének köveit elmozdítva egy helyi lakos óriási csontokra bukkant. A megtaláló értesítette a helyi hatóságot, akik szóltak a megyei kulturális igazgatóságnak. A helyszínre érkező régészek megállapították: a csontok egy 20–30 ezer évvel ezelőtt élt mamut maradványai.

 

 

 

Az elefántfélék csoportjába tartozó állat csontvázából egy őrlőfog, az alsó állkapocs és a gerinc egy része maradt fenn. A csontokat Iaşi-i paleontológusok vizsgálják meg, ők döntik el, hogy érdemes-e feltárni a lelőhelyet.

 

 

A történelem előtti időkben a mai Botoşani megye északi részén sok mamut élt, ezért a paleontológusok egyik kedvelt kutatóhelye. Főleg a 70-es években végeztek ásatásokat a környéken, amikor több mamutcsont is előkerült. Ezek a Botoșani megyei régészeti múzeumokban láthatóak. A víztározó kiépítésekor nagyon sok – európai szinten is – fontos lelet veszett oda, állítják a szakemberek. 

 

 

Forrás: foter.ro

 

 

irodalom, képzőművészet, kiállítás
2017-10-22 09:33
programajánló, régészet, történelem
2017-08-24 12:00