EN facebook

200 év Petőfivel - Múzeumigazgatók konferenciája a Petőfi emlékévben - 2023. szeptember 5-6.

MŰHELY

Múzeumi vezetők tanácskoznak az Országos Közgyűjtemények Szövetsége által idén kilencedik alkalommal megszervezett visegrádi Országos Múzeumigazgatói Konferencián. A Petőfi 200 Emlékév múzeumi területre gyakorolt hatását középpontba állító tanácskozás célja, hogy összegezze a Petőfi 200 tematikus évadnak és a Magyar Géniusz Programnak a múzeumi területen elért legfontosabb eredményeit, és megvitassa azok módszertani tanulságait. 2023. szeptember 5-én az országos, a vármegyei hatókörű és a területi múzeumok vezetőit dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, majd ezt követően dr. Cseri Miklós, az Országos Közgyűjtemények Szövetségének elnöke, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntötte.

 

2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig tart a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév. A Petőfi bicentenárium keretében megrendezett események megvalósításához a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma jelentős forrásokat biztosított a közgyűjteményi és a közművelődési terület számára. A tematikus emlékév a Petőfi-témájú kiállítások megújítását, kutatásokat tett lehetővé, és az Országos Közgyűjtemények Szövetsége által készített programterv céljai között szerepelt a hazai és a Kárpát-medencei magyar vonatkozású közgyűjteményekben őrzött, eddig kevésbé ismert, a Petőfi-örökséget és a magyar reformkor emblematikus figuráit középpontba állító források közreadása.

 

 

 Az Országos Múzeumigazgatói Konferencián lehetőség nyílik rá, hogy a hazai és Kárpát-medencei magyar vonatkozású muzeális intézmények vezetői megvitassák a Petőfi 200 tematikus emlékév megvalósításával kapcsolatos tapasztalataikat és megismertessék módszertani gyakorlataikat. A tanácskozáson bemutatják a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által koordinált, ugyancsak a Petőfi 200 emlékév keretében megvalósult Magyar Géniusz Program módszertani eredményeit is.

 

 

A rendezvény második napján a résztvevők foglalkoznak a múzeumi terület stratégiai, fejlesztési és finanszírozási kérdéseivel, majd egy tematikus blokkban a kortárs művészetek és a múzeumok kapcsolatára fókuszálnak. A kortárs installációk innovatív jelenlétét és a Petőfi 200 emlékév keretében megvalósult projekteket, kiállításokat is értékelik a résztvevők.

 

 

További információ: oksz.eu.com

 

dr. Cseri Miklós

elnök, Országos Közgyűjtemények Szövetsége

 

dr. Bereczki Ibolya

ügyvezető titkár, Országos Közgyűjtemények Szövetsége