EN facebook

15000 könyv, cikk, levéltári dokumentum és egyéb kiadvány

Digitalizáció

2019-12-11 09:00

A BIBLIOTHECA MONTANISTICA HUNGARICA olyan weboldal,  amelyről 15 ezer könyv, cikk, levéltári dokumentum és egyéb kiadvány tölthető le a bányászat, kohászat és erdészet magyarországi történetének forrásaiból és szakirodalmából. A gyűjtemény egy nyugdíjas bányamérnök önkéntes vállalása. 

 

Az online könyvtárban a bányászat, kohászat és erdészet magyarországi történetének nyomtatásban megjelent szakirodalma (könyvek, könyvfejezetek, folyóirat-cikkek), illetve nyomtatott vagy kéziratban fellelhető forrása (levéltári dokumentumok, jogszabályok, sajtóhírek, térképek stb.) található.

 

A könyvtár állománya egy szabadon letölthető és használható adatbázison keresztül érhető el. Az adatbázis több mint 22000 rekordból (tételből) álló szakbibliográfia, amelyen belül az interneten elérhető (szabadon letölthető és/vagy olvasható) több mint 15000 dokumentum WEB-címei (URL) fel vannak tüntetve, illetve számos dokumentum esetében a róluk megjelent ismertetések WEB-címei szerepelnek az adatbázisban. Ezekre rákattintva vagy az URL-t a böngésző címsávjába bemásolva arra a WEB-helyre tudunk ugrani, ahol az adott dokumentum olvasható vagy letölthető. 

Az adatbázis használója így egy komplett virtuális szakkönyvtár birtokosává válik.

 

Izsó István, az adatbázis összeállítója munkája során felhasználT minden általa ismert, Magyarország bányászatának, kohászatának és erdészetének történetével összefüggő történelmi, természettudományi, jog- és igazgatás történeti, geográfiai, gazdaság-történeti és statisztikai forrásanyagot. 

 

Az itt elérhető honlapot azért hozta létre, hogy lehetővé tegye a bányászat és kohászat, továbbá a hozzájuk évszázadokon keresztül szervesen kapcsolódó erdészet magyarországi története iránt érdeklődők számára a források és szakirodalom tanulmányozását.

 

 

 Kép: Fortepan. 1900. MagyarországSalgótarján Inászó, László-táró.

digitalizáció, helytörténet, tárgy, téma
2017-07-20 09:00