EN facebook

Kulturális sokadalommal ünnepeltek Nyíregyháza kiállítóhelyei és intézményei a Múzeumok Világnapján

BESZÁMOLÓ

2018-05-22 17:00

Titkok a restaurátor műhelyben, bepillantás a görögkatolikus egyházművészet kincsei közé, látogatás az Arany János utcai, műemlék víztoronyban: mindez csak pár program volt a május 18-i Mozaik Múzeumtúra Roadshow nyíregyházi állomásán. A Jósa András Múzeumban valódi szenzációval nyílt a rendezvénysorozat: sosem látott Benczúr Gyula alkotást mutattak be, emellett a nap folyamán végig érdekesebbnél érdekesebb múzeumpedagógiai- és múzeumandragógiai foglalkozásokkal várták az érdeklődőket.

 

Városszerte 9 helyszínen, 23 különböző programon vehettek részt a kultúra kedvelői Nyíregyházán május 18-án, pénteken. A délelőtt folyamán az iskolás csoportok vették birtokba a kulturális intézményeket: a Jósa András Múzeumban például 8 különböző foglalkozással és rendhagyó tárlatvezetéssel várták a fiatalokat, valamint most először láthatta a nagyközönség a múzeum képzőművészeti gyűjteményének legújabb ékét, Benczúr Gyula eddig sosem látott szénrajzát. A különleges alkotás, mely az Ekkehard szökése címet viseli, Olaszországból került hazánkba: egy aukción bukkant rá Szatmári Tibor magángyűjtő. A múzeumban emellett egész nap pezsgett az élet, számos színvonalas kulturális program várta az érdeklődőket. A Sárga Ördög kiállításban a pénz és az arany történetével ismerkedhettek meg a látogatók: kiderült, hogy 1 gramm aranyból 2000 méteres aranyszálat lehet készíteni, s hogy érdemes néha kicsit kutatni a régészeti leletek után, ugyanis busás jutalomban részesül, aki netalántán rábukkan egy régi pénzkollekcióra.

 

 

A Műtárgysimogatón a kiállított kincsek kikerültek a vitrin mögül: többek között a múzeum névadójának, Jósa Andrásnak, és Szindbád szülőatyjának, Krúdy Gyulának a használati tárgyait lehetett kézbe venni. A szerencsés résztvevők az író pénztárcáját, vagy az általa gyűjtött óriáskagylót is megfoghatták. A „Karddal gyógyítsd ezt a kórságot” című kiállításban Mátyás királlyal és az ő uralkodásáról született legendákról tudhatott meg sok-sok érdekességet az ifjúság: fény derült például arra, hogy nem csak erről az uralkodónkról tartották úgy, hogy álruhában járta az országot, s hogy az „igazságos király” az ország stabil védelmezésének köszönhette nagy népszerűségét.  A Kincses-sziget című foglalkozás igazán különleges titkokba avatta be a múzeumbarátokat: bárki kipróbálhatta a restaurálási eljárásokat, többek között lehetett műalkotást radírozni, nem is akárhogyan! Mivel a radírgumi tönkretenné a kényes és értékes képeket, ezért le kell reszelni a radírt, majd azzal finoman átdörzsölni a felületüket. A Jósa András Múzeum ezen a napon a Szakkönyvtár kapuit is megnyitotta: bárki megismerkedhetett a polcok rejtélyes lakóival, s számos muzeális értékű könyvvel. Dr. Bene János címzetes múzeumigazgató-történész foglalkozásain a nyíregyházi huszárság kalandos történetére derült fény, a múzeumi előadóban pedig Sipkay Barna portréjáról és a 2017-es év régészeti ásatásairól lehetett sok-sok érdekességet hallgatni.

 

A múzeum különleges vendége a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tekerd! csapata volt, akik ebből az alkalomból az űrkutatással kapcsolatos, LEGO-kockákból épített kiállításukat hozták el. Csillagok között, Buzz Lightyear, az első emberi lábnyom a Holdon: és mind-mind a dán építőjátékból! Emellett Kodály Zoltán 3D-s portréját is meg lehetett tekinteni.

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow programjaihoz számos egyéb múzeum és kulturális intézmény csatlakozott: a Kállay Gyűjteményben és a Görögkatolikus Egyházmegyei Gyűjteményben rendhagyó tárlatvezetések voltak, a Sóstói Múzeumfaluban pedig felfedező játékkal várták a múzeumbarátokat. A rendezvénysorozat részeként a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára is megnyitotta kapuit: az ide látogatók megismerkedhettek az itt dolgozók napi tevékenységeivel, de nem csupán a régi iratokat csodálhatták meg, hanem az intézmény legizgalmasabb szobáiba, a raktárakba is bekukkanthattak! Egy szerencsés osztály emellett a Nyíregyházi Állatparkba látogathatott el, ahol a MúzeumoZOO foglalkozáson érdekes és izgalmas szálakkal köthették össze a Jósa Múzeumot és az Állatparkot.

 

Az eseménydús napon Nyíregyháza nevezetes épületei is fontos szerephez jutottak: a „Homokba szőtt város” című kulturális sétán az utcák, terek, szobrok és épületek híres és hétköznapi emberek lépteit és emlékeit őrzik, erről a Városvédő Egyesület tagjai meséltek az érdeklődőknek. Lehetőség volt emellett Magyarország második legnagyobb Evangélikus Templomának tornyába is felkapaszkodni, s közelről meglesni az óraszerkezet működését, de a csillag alakú Arany János utcai víztorony is megnyitotta kapuját ezen a napon. A 238 lépcső megmászása után elképesztő panoráma tárult a látogatók szeme elé, s kiderült, hogy a 2 hatalmas, gyűrű alakú víztároló ajtaját még véletlenül sem szabad kinyitni: ha az itt dolgozók nem tudják, mi került a tartályba, azonnal leeresztik az itt található ivóvizet.

 

 

 

Az eseménydús napot koncert és irodalmi délután zárta a Jósa András Múzeumban: a Vörös Postakocsi Műhely írói és költői rendhagyó alkotásokkal lepték meg a közönséget. Erre az alkalomra ugyanis 10 szót kaptak a Jósa Múzeumtól, amelyek a kiállítóhelyek világához kötődnek. Fény derült arra, hogy az alkotók szerint vajon van-e régészet a túlvilágon, de azt is elmesélték, hogy milyen kedves emlékek fűzik őket a múzeumokhoz. Este hattól a carPEDIGnem zenekar koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. A világzene, akusztikus pop és kávéházi jazz keverékéből születő repertoárjukat kellemes és modern hangszerelésben adták elő ezen az estén. A kulturális sokadalom méltó megünneplése volt a Múzeumok Világnapjának, ráadásul Nyíregyháza ezen a napon emlékezett meg a Városnapról is, tehát a lokálpatrtióták igazán el voltak kényeztetve a pünkösdi hosszú hétvége előfutárán, pénteken.

 

 

 

Bővebb információk a Mozaik Múzeumtúráról:

www.mozaikmuzeumtura.hu/

www.facebook.com/mozaikmuzeumtura

www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

 

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow legközelebb Keszthelyre érkezik június 8-án!

 

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.