EN facebook

100. epizódjához érkezett a Magyar Nemzeti Múzeum pénztörténeti vlogja

Múzeumozz a szobádból!

2020-06-30 07:00
A kialakult járványügyi helyzet miatt a Magyar Nemzeti Múzeum hónapokra a virtuális térbe kényszerült, így munkatársai habitusuknak és lehetőségeiknek függvényében kezdtek online tartalmakat szolgáltatni. Ezeknek a projekteknek az egyik legsikeresebb epizódja egy tudományos-ismeretterjesztő videósorozat.
 
Tóth Csaba régész-numizmatikus, az MNM Éremtárának munkatársa „Pénzek színes világa” címmel indított vlogot a Magyar Nemzeti Múzeum facebook profilján és YouTube csatornáján március 23-án. Azóta minden este ¾ 8-kor, vasár- és ünnepnapokon egyaránt, felkerült egy rövid numizmatikai témájú videó, így június 30-ára eljutott a 100. epizódig.
 
Ez a vállalkozás egyedülállónak mondható nem csupán a magyar, de nemzetközi viszonylatban is, hiszen ilyen mennyiségű, napi videósorozatot nem sokan csinálnak. A videókat jelenleg a YouTube-on közel 30 000-en, a Facebookon több mint 140 000-en látták eddig.
 
Tóth Csaba muzeológus középkoros régészként idén 25 éve dolgozik a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárában, ahol a közép- és újkori magyar és a külföldi fémpénzek gyűjteményét kezeli. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőleg 150 ezer egyedi műtárgyért felelős. Csaba a gyűjteményi, tudományos munka mellett számos pénztörténeti kiállítást rendezett eddigi pályafutása során, két egyetemen rendszeresen oktat, írt már nem kevés ismeretterjesztő munkát, könyveket szerkeszt, számos televízió- és rádióriportot adott. Összetett tapasztalatai alapján állítja össze a napi néhány perces vlog tartalmát, amelyet népes családja segítségével készít el. Beszélt már az első magyar pénzről, a legkorábbi éremgyűjteményről, a pénzelnevezések etimológiájáról, régészeti leletekről és kincsekről, pénztörténeti kiállításról, különösen ritka pénzekről, különleges éremképi elemekről, a Magyar Nemzeti Múzeum Nobel-díjáról, a koronázási menetben történt verekedésekről, a bélásról, pénzhamisítási ügyről, inflációról, középkori úri divatról, Trianonról, a szegedi nagy árvízről, bányászatról, pénzverési technikáról, a forint pénzrendszer érdekességeiről, nőtörténeti érdekességekről. A 100. adásban pedig mi más kerülhetne előtérbe, mint a 100-as szám. Nézzük együtt június 30-án ¾ 8-kor a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán vagy Youtube-csatornáján.

A sorozat filmjeiből könyv is készül, amely várhatóan ősszel jelenik meg.
 
kiállítás, történelem
2017-08-17 16:00
#muzeumozzaszobadbol, régészet, történelem
2020-03-25 12:00
kiadvány, régészet
2019-06-07 18:00