Zrínyi Miklós ravatala fölött. Élő történelem a virtuális térben - filmbemutató

PROGRAMAJÁNLÓ

MNM
2020-11-14 07:00

1664. november 18-án vadászbalesetben elhunyt a magyar történelem egyik legnagyobb alakja, a költő Zrínyi Miklós. Halálát a mai napig számos kérdés övezi, végtisztességének rítusáról pedig igencsak kevés forrás maradt az utókorra. A Zrínyi Miklós ravatala fölött című, élő interpretációs rövidfilm betekintést enged a 17. századi főnemesi végtisztességet övező rítusokba, viselettörténetbe, de még a gasztronómiába is!


A film bemutatóját megelőző szakmai beszélgetés alkalmával az érdeklődők betekinthetnek a forgatás kulisszái mögé, feltehetik kérdéseiket az élő interpretáció módszertanával kapcsolatban, valamint megtudhatják azt, hogy mitől marad hiteles a történelmi újrajátszás.

 

A film az Élő történelem másként - múzeumok a virtuális térben c. mintaprogram kereteiben készült, Bárány Dániel és Bárány Krisztián rendezésében készítette a Filmever Stúdió.


Partnerek: Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium, Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság. Önkénteseink: Cserépyné Varga Mária, Remeczki Imre.

 

A filmbemutató időpontja: 2020.11.18. 18:00

 

A filmbemutató Facebook eseménye

 

 

A beszélgetés résztvevői:

 

Moderátor: Bódai Dalma, az Ars et Virtus. Horvátország-Magyarország. 800 éves közös örökség c. kiállítás projektmenedzsere

 

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Zay Orsolya, régész, történész, reenactor, Bethlen Gábor Hagyományőrség

 

Bárány Krisztián, rendező, Filmever Stúdió

 

Dr. Szvitek Róbert, történész, szakmuzeológus, az Ars et Virtus. Horvátország-Magyarország. 800 éves közös örökség c. kiállítás társkurátora

 

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel a beszélgetés a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook oldalán élő közvetítés keretében lesz követhető!

 

 

bezárás, könyvbemutató, #muzeumozzaszobadbol, műhely
2020-11-10 18:30
kiállítás, látogató, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, tárgy, történelem, virtuális
2020-03-17 11:00