EN facebook

Zárt ajtók mögött is aktív a Magyar Nemzeti Múzeum

MÚZEUMOK NON-STOP

2020-05-14 10:00

Lassan két hónapja, hogy bezárta kapuit a Magyar Nemzeti Múzeum, viszont egyre szélesebbre tárta azt az online térben. Minden héten új, szórakoztató és ismeretterjesztő tartalmakkal aktivizálja az érdeklődőket a honlapja, és közösségi médiája több felületén.

 

A múzeum régész, történész és művészettörténész kollégái, a „home office” üzemmódban alkotva élen járnak a tudományos munkájuk népszerűsítésében, a múzeumpedagógusok, múzeumandragógusok folyamatosan a szórakozva tanuláshoz készítenek játékos feladatokat, kvízeket.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum ezen a héten a Pénztörténeti totót ajánlja mindenki figyelmébe. A kihívásokat és a megmérettetéseket sokan szeretik, most a négy fal között tesztelhetik tudásukat az arra vállalkozók. Az első játék megoldása után, sem kell lazítani, rögtön tovább léphetnek a következő tudáspróbára és megnézhetik mennyire járatosak a történelemben. Erre ad lehetőséget a 12 tudáspróba! Mennyire járatos a történelemben? játék.

Mielőtt a látogatók a fenti játékos feladatokat megoldanák, folyamatosan építhetik tudásukat az MNM MOZI filmjei segítségével. Továbbra is új részekkel jelentkezik hetente többször a Pénzek színes világa – Dr. Tóth Csaba előadás-sorozata, amely 2020 március 23-án indult útjára, valamint a Kincsek a Nemzeti Múzeumból, ahol a filmeken keresztül egyes műtárgyak történetét ismerheti meg az érdeklődő.


Akik jobban szeretnek olvasni, mint filmeket nézni, azok hasonlóan érdekes szövegekkel találkozhatnak a múzeum blogoldalán. Egy-két érdekes blogcím: pl. Cápafog amulett egy honfoglalás kori sírból vagy Kolerától a koronavírusig | Világjárvány és zárvatartás a Magyar Nemzeti Múzeum történetében, nem utolsósorban Apropó, Raffaello.

 

Folyamatosan bővülő (a karantén óta több mint 2000 műtárggyal) és online elérhető múzeumi adatbázisokban órákig böngészhetők a magyar történelemhez köthető kultúrkincsek. A múzeumi kincsestár ITT várja látogatóit.

 

Kellemes időtöltés lehet megtudni, hogy kik laktak régen a mostani lakóhelyeken. Elgondolkodott-e már azon, hogy a hely, ahol jelenleg él, már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt is lakott lehetett, és pont ott milyen érdekességeket rejthet a föld? Lehetett ott falu, templom, nagyobb település, kagáni központ, temető, de akár számos véres csata is. A kutatáshoz járul hozzá a múzeum Régészeti Adatbázisa. Magyarország régészetéről, a Régészeti Adatbázis mellett a régészek folyamatosan rövid összefoglalókat is írnak az általuk feltárt lelőhelyekről a Régészeti Kutatások Magyarországon című online kiadványban. Az egyes kötetek szabadon hozzáférhetők és az összefoglalók az egyes lelőhelyeknél is IDE kattintva.


A múzeum online találkozóhelyeinek is nagy sikere van. A Facebook-on létrehozott My Home Office Challenge | Muti az otthoni munkahelyed! csoportja már több mint 2000 tagot tudhat magáénak és a “25 éves a Múzeumok Majálisa” Facebook-csoportot is elárasztották a fotók, visszaemlékezések.

 

Az Instagram is felpörgött az utóbbi időben a #KARANTEUM – Te is a négy fal között ragadtál? című online kiállításba tárgyakról vár a múzeum leírást és fotót, amelyek különleges értékűek valamilyen szempontból vagy valamilyen érdekesség köthető hozzájuk. Az #karanteum hashtag segítségével karantén-kincseink összefűződnek, így alkotva egy kiállítást az online térben.

 

A fent említett kiragadott példákon túl, számos, izgalmas tartalom várja az érdeklődőket a múzeum honlapján és közösségi felületein, érdemes az Instagramot is pásztázni naponta. A múzeum kapui igaz, hogy zárva vannak, de annak tudományos és ismeretterjesztő tevékenysége áthatol a falakon és eljut minden érdeklődőhöz.

felhívás, Közösségek Hete, örökségvédelem, programajánló, virtuális
2020-05-12 13:00
divat, film, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tanulás, virtuális
2020-05-01 15:00
kiállítás, látogató, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, tárgy, történelem, virtuális
2020-03-17 11:00